ΕΛΛΑΔΑ

Έμπολα: Ασφαλή σε παιδιά και ενήλικες τα εμβόλια της Johnson&Johnson και Merck

Τα εμβόλια των εταιριών Johnson & Johnson και Merck κατά του Έμπολα παράγουν αντισώματα που καταπολεμούν τον ιό και είναι ασφαλή σε παιδιά και ενήλικες, σύμφωνα με στοιχεία από δύο μελέτες που δημοσιεύθηκαν την Τετάρτη (14/12).

Τα εμβόλια στοχεύουν στο στέλεχος του ιού του Ζαΐρ και όχι στο στέλεχος του Έμπολα στο Σουδάν που πρόσφατα πυροδότησε το ξέσπασμα του θανατηφόρου αιμορραγικού πυρετού στην Ουγκάντα.

Τα επίπεδα αντισωμάτων παρέμειναν σε παιδιά και σε ενήλικες για ένα χρόνο, σύμφωνα με μελέτες που πραγματοποιήθηκαν στη Δυτική Αφρική.

«Πιστεύω ότι η μελέτη δείχνει ότι και τα δύο εμβόλια προκαλούν καλές αποκρίσεις αντισωμάτων και επίσης ότι η ενίσχυση του εμβολίου της Merck πιθανότατα δεν προσθέτει πολλά μακροπρόθεσμα», είπε ένας από τους ερευνητές, ο Δρ. Χ. Κλίφορντ Λέιν.

Μόνο το εμβόλιο Merck μπορεί ενδεχομένως να χορηγηθεί ως μία δόση, ενώ το J&J’s μπορεί να χρειαστεί να συνεχιστεί ως σχήμα δύο δόσεων, πρόσθεσε ο Λέιν.

Ωστόσο, οι ερευνητές προειδοποίησαν ότι δεν ήταν σε θέση να αξιολογήσουν την προστασία έναντι της νόσου, καθώς κανένας συμμετέχων δεν προσβλήθηκε από Έμπολα κατά τη διάρκεια της δοκιμής, η οποία ξεκίνησε το 2017.

«Οι συμμετέχοντες σε αυτή τη δοκιμή παρακολουθούνται μακροπρόθεσμα για να καθοριστεί εάν και πότε μπορεί να χρειαστούν αναμνηστικές δόσεις», δήλωσε ο Μπράιαν Γκρίνγουντ, συν-συγγραφέας της μελέτης από το London School of Hygiene & Tropical Medicine.

Το ένα σχήμα περιελάμβανε μια δόση του εμβολίου J&J, ακολουθούμενο από ένα ενισχυτικό του εμβολίου Βαυαρίας – Σκανδιναβίας, ένα άλλο σχήμα περιλάμβανε δύο δόσεις του εμβολίου Merck με διαφορά οκτώ εβδομάδων και το τρίτο αποτελούνταν από ένα εικονικό φάρμακο οκτώ εβδομάδες μετά το εμβόλιο Merck.

Οι δοκιμές διεξήχθησαν συνολικά σε 1.400 ενήλικες και 1.401 παιδιά ηλικίας 1-17 ετών, σε συνεργασία με το Υπουργείο Υγείας της Λιβερίας και το Πανεπιστημιακό Κέντρο Κλινικής Έρευνας και Ανάπτυξης Εμβολίων του Μάλι.

Το εμβόλιο Ervebo της Merck εγκρίθηκε από την ευρωπαϊκή ρυθμιστική αρχή και προεγκρίθηκε από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας το 2019, ενώ το  Zabdeno της J&J έλαβε ευρωπαϊκές άδειες και εγκρίσεις του ΠΟΥ αργότερα.

Η Ουγκάντα ​​δήλωσε νωρίτερα αυτό το μήνα ότι είχε δώσει εξιτήριο στον τελευταίο της ασθενή με Έμπολα, αυξάνοντας τις ελπίδες ότι μια επιδημία που έχει σκοτώσει τουλάχιστον 56 ανθρώπους θα σταματήσει.

hlektragr

Recent Posts

Μαθητές του «Μουσικού Σχολείου Κορίνθου» επισκέφθηκαν τον Σεβ. Μητροπολίτη κ. Διονύσιο στα Γραφεία της Ι. Μητροπόλεως

Αντιπροσωπεία μαθητών του «Μουσικού Σχολείου Κορίνθου» συνοδευόμενοι από τους Εκπαιδευτικούς τους κ. Κωνσταντίνα Ξύδη, κ.…

6 ώρες ago

Ναύπλιο: Εγκαίνια του 9ου Mediterranean Yacht Show

Παρουσία της Υφυπουργού Τουρισμού Έλενας Ράπτη πραγματοποιήθηκαν το απόγευμα του Σαββάτου 27 Απριλίου τα εγκαίνια…

7 ώρες ago

Ολυμπιακοί Αγώνες: Πέρασε από τη διώρυγα της Κορίνθου το ιστιοφόρο Belem με τη Φλόγα

Το ταξίδι του για τη Μασσαλία συνεχίζει το γαλλικό ιστιοφόρο Belem, το οποίο μεταφέρει την…

8 ώρες ago

Συνεδριάζει την Μεγάλη Τρίτη η Περιφερειακή Επιτροπή Πελοποννήσου

Την Μ. Τρίτη 30 Απριλίου 2024 και ώρα 10:00 στην αίθουσα συνεδριάσεων, στο κτήριο του…

15 ώρες ago

Τουρισμός για όλους 2024: Έγινε η κλήρωση για τους δικαιούχους

Πραγματοποιήθηκε η διαδικασία επιλογής των δικαιούχων του προγράμματος Τουρισμός για όλους 2024 και αναμένεται να…

16 ώρες ago

Εκτεταμένες καμπάνιες του Τουριστικού Οργανισμού Λουτρακίου για το «Πάσχα 2024»

Ο Τουριστικός Οργανισμός Λουτρακίου, σε συνεργασία και με την υποστήριξη του Δήμου Λουτρακίου- Περαχώρας- Αγ.…

17 ώρες ago