ΕΛΛΑΔΑ

Γρίπη: «Σαρώνει» στα παιδιά – Γεμάτες οι εφημερίες των παιδιατρικών νοσοκομείων και πολύωρη αναμονή

Εντονη είναι η δραστηριότητα της γρίπης στη χώρα μας ήδη από τώρα – αρκετά νωρίτερα σε σχέση με το συνηθισμένο – και κυρίως στα μικρά παιδιά.

Στα παιδιατρικά νοσοκομεία οι εφημερίες είναι εξαιρετικά δύσκολες το τελευταίο διάστημα με πολύωρες αναμονές λόγω της μεγάλης προσέλευσης, ενώ η Ελλάδα είναι ανάμεσα στις χώρες με θετικότητα γρίπης πάνω από 40% στο σύστημα πρωτοβάθμιας φροντίδας Υγείας σύμφωνα με τελευταία στοιχεία του Ευρωπαϊκού Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ECDC).Πιο αναλυτικά, η τελευταία έκθεση που περιλαμβάνει δεδομένα για το διάστημα από τις 4 έως τις 10 Δεκεμβρίου, αναφέρει ότι η Γερμανία, η Ελλάδα, το Κιργιστάν, το Ουζμπεκιστάν και η Ιταλία έχουν δραστηριότητα εποχικής γρίπης με θετικότητα πάνω από 40% από τα δείγματα που ελέγχονται στην πρωτοβάθμια φροντίδα. Στην Ελλάδα συγκεκριμένα η θετικότητα διαμορφώθηκε σε 40%, με τη χώρα μας να έρχεται δεύτερη στην κυκλοφορία των ιών της γρίπης μετά τη Γερμανία. Κυρίαρχος τύπος είναι η γρίπη Α και το στέλεχος που επικρατεί το Α(Η3Ν2) μέχρι τώρα.

Η επίδραση της εποχικής γρίπης είναι εμφανής στα παιδιά καθώς καθημερινά καταγράφονται πολλαπλά κρούσματα και σχολικές τάξεις … αδειάζουν. Οι παιδίατροι κάνουν λόγο για μια μεγάλη έξαρση, η οποία αποτυπώνεται στις εφημερίες των παιδιατρικών νοσοκομείων και κυρίως το Σαββατοκύριακο. Το ΣΚ που πέρασε γονείς και παιδιά βρέθηκαν ξανά να περιμένουν επί ώρες για εξέταση στα δύο Παίδων της Αθήνας. Την Κυριακή εφημέρευε το “Αγία Σοφία” καταγράφοντας τρεις και τέσσερις ώρες αναμονή για εξέταση, η οποία είναι μεγάλη για τα δεδομένα του συγκεκριμένου νοσοκομείου, σύμφωνα με τον πρόεδρο της ΠΟΕΔΗΝ, Μιχάλη Γιαννάκο. Και αυτό καθώς έχει πολύ περισσότερα ιατρεία συγκριτικά με το διπλανό του, το Αγλαΐα Κυριακού. Το τελευταίο εφημέρευε το Σάββατο καταγράφοντας αναμονή ακόμη και οκτώ ωρών, μια συνθήκη που έχει γίνει ο κανόνας τελευταία λόγω της πολύ μεγάλης προσέλευσης άρρωστων παιδιών.

Σύμφωνα με τον κ. Γιαννάκο, το Σάββατο στο Αγλαΐα Κυριακού περίμεναν ταυτόχρονα 155 περιστατικά να εξεταστούν, ενώ σε κάθε εφημερία προσέρχονται 700 και πλέον παιδιά  συνολικά. Μάλιστα η συντριπτική πλειονότητα δεν εισάγεται απλά λαμβάνει θεραπεία και οδηγίες από τους γιατρούς. Το πρόβλημα στις εφημερίες των παιδιατρικών νοσοκομείων είναι μεγαλύτερο τα Σαββατοκύριακα καθώς είναι κλειστά τα ιατρεία των ιδιωτών παιδιάτρων. Οπως σημειώνει ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ, πρέπει οι ιδιώτες παιδίατροι με έναν τρόπο να παρέχουν υπηρεσίες και τα Σαββατοκύριακα και να αμείβονται από το κράτος προκειμένου να αποσυμφορηθούν τα παιδιατρικά νοσοκομεία και να διαχειρίζονται τα σοβαρά περιστατικά. Επίσης, ο κ. Γιαννάκος θεωρεί επιτακτική ανάγκη να ενισχυθούν τα κέντρα Υγείας αστικού τύπου και να εφημερεύουν όλο το 24ωρο.

hlektragr

Recent Posts

Οι Μεγάλες Ώρες της Μεγάλης Παρασκευής στο Πατριαρχείο Ιεροσολύμων

Οι Μεγάλες Ώρες της Μεγάλης Παρασκευής ανεγνώσθησαν σήμερα στον Μοναστηριακό και Πατριαρχικό Ναό των Αγίων…

2 ώρες ago

Υπό δρακόντεια μέτρα ασφαλείας η Τελετή του Αγίου Φωτός – Πώς θα μεταφερθεί στην Ελλάδα

Υπό δρακόντεια μέτρα ασφαλείας και εν μέσω του πολέμου στην Λωρίδα της Γάζας θα σταλεί…

3 ώρες ago

3 τόνοι κρέατα και 8 τόνοι τρόφιμα μοιράστηκαν από την «Θεοπροσφορά» ενόψει της εορτής του Πάσχα

«Η ΘΕΟΠΡΟΣΦΟΡΑ», από την 1η Απριλίου 2024 έως και την Μεγάλη Τετάρτη 1η Μαΐου 2024,…

3 ώρες ago

Το Ιερό Μυστήριο του Ευχελαίου στην Ιερά Μητρόπολη Κορίνθου

Το Ιερό Μυστήριο του Ευχελαίου τελέστηκε κι εφέτος το μεσημέρι της Μεγάλης Τετάρτης, 1 Μαΐου…

3 ώρες ago

Μεγάλη Παρασκευή: Ημέρα κατάνυξης και θρήνου – Κορυφώνεται σήμερα το Θείο Δράμα

Η Μεγάλη Παρασκευή είναι ίσως η πιο φορτισμένη συγκινησιακά ημέρα της Μεγάλης Εβδομάδας καθώς κορυφώνεται…

3 ώρες ago

Κίνηση στους δρόμους: Κυκλοφοριακό «έμφραγμα» στην Αττική Οδό μετά από τροχαίο, μποτιλιάρισμα στην Εθνική Αθηνών – Κορίνθου

Μποτιλιάρισμα παρατηρείται εδώ και λίγη ώρα στους δρόμους της Αττικής, καθώς κορυφώνεται η έξοδος των…

3 ώρες ago