ΕΛΛΑΔΑ

Σαν σήμερα

1803: το Ολοκαύτωμα στο Κούγκι. Ο ιερομόναχος Σαμουήλ μπροστά στον κίνδυνο να συλληφθεί αυτός και πέντε Σουλιώτες από τους Τουρκαλβανούς του Αλή, βάζει φωτιά στο βαρέλι με την πυρίτιδα να ανατινάσσονται όλοι μαζί

1816: γεννιέται ο Ερνστ Βέρνερ φον Ζίμενς, γερμανός εφευρέτης και επιχειρηματίας, ιδρυτής της βιομηχανίας ηλεκτρικών ειδών Siemens. (Θαν. 6/12/1892)

1862: γίνεται η μάχη του Φρεντέρικσμπουργκ, μια από τις σημαντικότερες για την έκβαση του αμερικανικού εμφυλίου πολέμου.

1884: σαν σήμερα γεννιέται ο ηθοποιός Εμίλιος Βεάκης.

1890: γεννιέται ο Αμερικανός θεατρικός συγγραφέας Μαρκ Κόνελι. Αρχικά εργάστηκε ως δημοσιογράφος και το 1930 κέρδισε το βραβείο Πούλιτζερ.

1902: γεννιέται ο Παναγιώτης Κανελλόπουλος, πολιτικός, φιλόσοφος και ιστορικός. (Θαν. 11/9/1986)

1910: στη Ρωσία, φοιτητικές διαδηλώσεις πραγματοποιούνται στην Οδησσό και την Πετρούπολη για την κατάργηση της θανατικής ποινής.

1921: οι ΗΠΑ, η Μεγάλη Βρετανία, η Γαλλία και η Ιαπωνία υπογράφουν ναυτική συμφωνία, που αφορά τις κτήσεις της καθεμίας στον Ειρηνικό Ωκεανό.

1922: με νομικό διάταγμα αποφασίζεται η επίσπευση της λύσης του αγροτικού ζητήματος και η διανομή των τσιφλικιών στην Ελλάδα.

1930: πρώτη ερμηνεία στις Βρυξέλλες με μαέστρο τον Έρνεστ Άνσερμετ, της «Συμφωνίας των Ψαλμών»(Symphonie de Psaumes) του Ιγκόρ Στραβίνσκι.

1932: σαν σήμερα πεθαίνει ο Γεώργιος Ιακωβίδης, ζωγράφος, από τους πιο χαρακτηριστικούς εκπροσώπους της Σχολής του Μονάχου. (Γεν. 11/1/1853)

1937: στην πόλη Νανκίνγκ της Κίνας ξεκινά μια φρικιαστική περίοδος με τα ιαπωνικά στρατεύματα να βιάζουν και να σφαγιάζουν πολίτες για εβδομάδες.

1943: σαν σήμερα οι ναζί κατακτητές καταστρέφουν τα Καλάβρυτα κι εκτελούν και τους 1.101 άνδρες κατοίκους του.

1967: μετά την αποτυχία του βασιλικού κινήματος για την ανατροπή του δικτατορικού καθεστώτος, ο βασιλιάς Κωνσταντίνος διαφεύγει με την οικογένειά του στη Ρώμη, όπου θα ζητήσει πολιτικό άσυλο.

1968: κυκλοφορεί ο πρώτος δίσκος του Μάνου Λοΐζου Ο Σταθμός.

1971: το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ καταλήγει στην υπ αριθμόν 305 απόφαση για το Κυπριακό, βάσει της οποίας συνιστάται ο θεσμός των ενισχυμένων συνομιλιών, με συμμετοχή του ειδικού αντιπροσώπου του ΟΗΕ και εμπειρογνωμόνων από την Ελλάδα και την Τουρκία.

1977: σαν σήμερα ολόκληρη η ομάδα μπάσκετ του πανεπιστημίου Έβανσβιλ σκοτώνεται σε αεροπορικό ατύχημα.

1979: κόβεται αμερικανικό νόμισμα, που απεικονίζει την Σούζαν Αντονι, η οποία υπερασπίστηκε με σθένος την παραχώρηση δικαιώματος ψήφου στις γυναίκες των ΗΠΑ.

1982: σεισμός μεγέθους 6 Ρίχτερ προκαλεί το θάνατο 3.000 ατόμων και τον τραυματισμό 2.000 στην Υεμένη. Ο σεισμός ισοπεδώνει την επαρχία Νταμάρ, 60 μίλια νοτιοανατολικά της πρωτεύουσας Σανάα.

1990: σαν σήμερα η Ακαδημία Αθηνών βραβεύει, για το σύνολο του έργου της, τη Διδώ Σωτηρίου.

1991: οι ηγέτες από το Καζακστάν, το Κιργιστάν, το Τατζικιστάν, το Τουρκμενιστάν και το Ουζμπεκιστάν συμφωνούν να συμμετάσχουν στην Κοινοπολιτεία Ανεξαρτήτων Κρατών (ΚΑΚ).

1995: πεθαίνει ο Χρύσανθος Μποσταντζόγλου, γνωστότερος ως Μποστ, εικαστικός και σατυρικός καλλιτέχνης

2002: σαν από θαύμα σώζεται η νεοεκλεγείσα δήμαρχος Αθηναίων Ντόρα Μπακογιάννη, που δέxεται επίθεση με καραμπίνα μέσα στο αυτοκίνητό της από τον 35χρονο Γιώργο Σκανδάλη, που αντιμετωπίζει ψυχολογικά προβλήματα. Από την επίθεση, τραυματίζεται ο οδηγός της.

2003: σαν σήμερα ο πρώην πρόεδρος του Ιράκ Σαντάμ Χουσεΐν συλλαμβάνεται κοντά στην γενέτειρα του Τικρίτ.

hlektragr

Recent Posts

Ισθμός Κορίνθου: Ξεκίνησαν και πάλι οι διελεύσεις των πλοίων

  Επανέναρξη των διελεύσεων των πλοίων απ’ τον Ισθμό της Κορίνθου. Όπως, γνωστοποιήθηκε και όπως είχε…

1 ώρα ago

Πάσχα: Ζημιές και τραυματισμοί από τις κροτίδες και τα βεγγαλικά της Ανάστασης

Στάχτες, καταστροφές και εκτεταμένες ζημιές άφησαν πίσω τους για άλλη μια χρονιά τα επικίνδυνα -σε…

3 ώρες ago

Σαν σήμερα 7 Μαΐου

1824: Η περίφημη 9η Συμφωνία του Μπετόβεν κάνει πρεμιέρα στη Βιέννη. 1946: Ιδρύεται από τους…

3 ώρες ago

Πειραιάς: Μηχανική βλάβη σε πλοίο με εκατοντάδες επιβάτες – Απαγορεύτηκε ο απόπλους από Πειραιά για Ηράκλειο

Ταλαιπωρία για εκατοντάδες επιβάτες στο λιμάνι του Πειραιά, μετά την απόφαση των αρχών για απαγόρευση απόπλου του επιβατηγού…

3 ώρες ago

Εορτολόγιο Τρίτη του Πάσχα 7 Μαΐου 2024

Ποιοι Άγιοι Γιορτάζουν Σήμερα: Οι Άγιοι Ραφαήλ, Νικόλαος, Ειρήνη και οι συν αυτοίς οι Νεοφανείς…

4 ώρες ago

Κατάνυξη στην περιφορά του Επιταφίου μέσα στη θάλασσα στο Λουτράκι (video)

Η περιφορά του Επιτάφιου της Παναγίας της Γιάτρισσας στο Λουτράκι τη Μεγάλη Παρασκευή, έγινε με…

4 ώρες ago