ΕΛΛΑΔΑ

«Πολίτες του Ράιχ»: Πρίγκιπας και δικαστίνα σχεδίαζαν πραξικόπημα στη Γερμανία

Πολίτες του Ράιχ: Αποσβολωμένη παρακολουθεί η γερμανική κοινή γνώμη την εξάρθρωση ενός μεγάλου τρομοκρατικού δικτύου φιλοναζιστών, αποτελούμενου από ανθρώπους της ελίτ, που είχαν στόχο την κατάλυση του πολιτεύματος.

Οι γερμανικές αρχές συνέλαβαν 27 άτομα κι έχουν τεθεί σε συναγερμό ερευνώντας από τη μια άκρη στην άλλη τη χώρα, για να ανακαλύψουν όλα τα μέλη της οργάνωσης «Πολίτες του Ράιχ». Οι επικεφαλής της ακροδεξιάς οργάνωσης φέρονται, σύμφωνα με κάποιες πληροφορίες, να είχαν επαφές με τη Μόσχα, αλλά και με τη συνωμοσιολογική οργάνωση QAnon στις ΗΠΑ (που υποστηρίζει τον Τραμπ και πρωτοστάτησε στην εισβολή στο Καπιτώλιο).Ο έκπτωτος πρίγκιπας Ερρίκος 13ος (Χάινριχ) του Ρόις, μία δικαστής, ένας στρατηγός και πολλά μέλη των ειδικών δυνάμεων συγκαταλέγονται στο «αρχηγείο» της οργάνωσης Reichsbuerger (Πολίτες του Ράιχ) που σχεδίαζε εισβολή στο γερμανικό κοινοβούλιο (Ράιχσταγκ) και σε άλλα κυβερνητικά κτίρια με στόχο την κατάληψη της εξουσίας με πραξικόπημα και την επιστροφή σε ένα καθεστώς στο πρότυπο του Γερμανικού Ράιχ του 1871.

Χιλιάδες μέλη των αστυνομικών δυνάμεων βρίσκονται επί ποδός και διενεργούν έρευνες σε όλη τη Γερμανία. Χθες, ανακοινώθηκε η σύλληψη 27 ατόμων ύστερα από εφόδους σε σπίτια σε 11 γερμανικά κρατίδια, ενώ δεκάδες είναι ακόμη οι ύποπτοι. Επίσης ερευνήθηκαν γραφεία και αποθήκες, συμπεριλαμβανομένων των στρατοπέδων της Διοίκησης Ειδικών Δυνάμεων (KSK) στη Βάδη – Βυρτεμβέργη. Οι έρευνες επεκτείνονται και εκτός Γερμανίας, στο Κίτσμπιουελ της Αυστρίας και στην Περούτζια της Ιταλίας.

Η υπουργός Εσωτερικών Νάνσι Φέζερ έκανε λόγο για «υποκινητές με βίαιες φαντασιώσεις ανατροπής και υποστηρικτές θεωριών συνωμοσίας», ενώ ο υπουργός Δικαιοσύνης Μάρκο Μπούσμαν μίλησε για υπόθεση τρομοκρατίας, τονίζοντας ότι οι συλληφθέντες σχεδίαζαν ένοπλη επίθεση εναντίων «συνταγματικών οργάνων».

Οκτώ από τους συλληφθέντες έχουν ήδη προφυλακιστεί με κατηγορίες για κατάργηση της ελεύθερης δημοκρατικής τάξης στη Γερμανία, ανακοίνωσε ο ομοσπονδιακός εισαγγελέας Πέτερ Φρανκ, ο οποίος κατονόμασε τον πρίγκιπα Ερρίκο 13ο ως την κορυφή της οργάνωσης και είχε τη μορφή συμβουλίου. Ηγετικά στελέχη της οργάνωσης είχαν ήδη προετοιμαστεί για την ανάληψη συγκεκριμένων θέσεων στο κράτος. Σύμφωνα με τα στοιχεία των Αρχών, η οργάνωση σχεδίαζε από τον Νοέμβριο του 2021 ένοπλη επίθεση στη Βουλή και συλλήψεις πολιτικών, με στόχο να προκληθεί εκτεταμένη αναταραχή στη χώρα. Η Εισαγγελία ανέφερε πως τα μέλη της οργάνωσης γνώριζαν ότι ενδεχομένως να υπάρξουν νεκροί, αλλά θεωρούσαν ότι ήταν ένα βήμα για την επίτευξη των στόχων τους. Η ομάδα προσπαθούσε να δημιουργήσει έναν «σκιώδη» στρατό σαν πολιτοφυλακή σε διάφορα σημεία της χώρας, όπως αναφέρεται. Οι Αρχές κάνουν λόγο και για μεγάλα χρηματικά ποσά που είχαν στην κατοχή τους τα μέλη της οργάνωσης, ενώ αναζητείται και ο οπλισμός τους. Στα σχέδια πραξικοπήματος εμπλέκονται και πρώην στρατιώτες της Μπούντεσβερ, καθώς και μέλη των κομάντο των ειδικών δυνάμεων του γερμανικού στρατεύματος (KSK).

– Ηγέτης ο… Ερρίκος ο 13ος

Ο 71χρονος Ερρίκος ο 13ος του Οίκου του Ρόις» της Θουριγγίας φέρεται να είναι ηγετικό στέλεχος της οργάνωσης. Ζει πολυτελώς και διαμένει στη Φρανκφούρτη. Ονειρεύεται ένα «Πριγκιπάτο του Οίκου του Ρόις» και θεωρεί τη Γερμανία «υποτελές κράτος». Πιστεύει σε θεωρίες συνωμοσίας (π.χ. «οι ΗΠΑ χρηματοδότησαν το χιτλερικό καθεστώς»). Ο «πρίγκιπας» υποστήριζε τις στενές σχέσεις με τη Ρωσία και ήθελε προσέγγιση μέσω της Ρωσίδας συντρόφου του, της Βιτάλια Μπ., 39 ετών.

Η δικαστής Μπριγκίτ Μαλζάκ-Βίνκενμαν
Η 58χρονη δικαστής του Βερολίνου και πρώην βουλευτής του ξενοφοβικού κόμματος AfD συνελήφθη επίσης ως εκ των ηγετικών στελεχών της οργάνωσης «Πολίτες του Ράιχ». Η Βίνκεμαν ήταν βουλευτής μέχρι το 2021 και μετά την αποχώρησή της από την ομοσπονδιακή Βουλή «Bundestag» επέστρεψε στην έδρα της, στο περιφερειακό δικαστήριο του Βερολίνου.

– Ο πρώην στρατιωτικός Ρούντιγκερ φον Π.

Ο «στρατιωτικός βραχίονας» των «Πολιτών του Ράιχ» οργανωνόταν από τον 69χρονο πρώην διοικητή της μονάδας αλεξιπτωτιστών. Στην ένοπλη ομάδα της οργάνωσης μετείχαν μέλη του γερμανικού στρατού, στελέχη των πρώην Ενόπλων Δυνάμεων της Ανατολικής Γερμανίας και από επίλεκτες μονάδες των ειδικών δυνάμεων της Μπούντεσβερ.

Αλλα μέλη της οργάνωσης είναι πρώην δημοτικοί σύμβουλοι του αντιμεταναστευτικού κόμματος «AfD» και δύο Ρώσοι υπήκοοι, που αντιμετωπίζονται ως ύποπτοι από τις Αρχές.

Οι «Πολίτες του Ράιχ» είναι μια οργάνωση που υπάρχει εδώ και πολλά χρόνια, αλλά τα τελευταία δύο χρόνια έχει αυξήσει τα μέλη της και τη δράση της. Η γερμανική υπηρεσία «BfV» –που παρακολουθεί τις εξτρεμιστικές οργανώσεις- εκτιμούσε στις αρχές του χρόνου ότι τα μέλη της ήταν 15.600. Οι περισσότεροι από τους εξτρεμιστές βρίσκονται στη Βαυαρία, στη Βάδη-Βυρτεμβέργη, στη Βόρεια Ρηνανία-Βεστφαλία και την Κάτω Σαξονία. Σύμφωνα με την «Die Welt», είναι ένας χαλαρός συνασπισμός εθνικιστικών οργανώσεων σε όλη τη χώρα, που πιστεύουν πως η Γερμανία κυβερνάται από μια παράνομη κυβέρνηση την οποία εγκατέστησαν οι νικητές του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου. Πολλά μέλη των «Πολιτών του Ράιχ» υποστηρίζουν πως το Γ′ Ράιχ θα έπρεπε να επιστρέψει στα σύνορα που είχε πριν το 1937, τα οποία περιελάμβαναν μεγάλες εκτάσεις εδαφών της Πολωνίας, της Τσεχίας και άλλων γειτονικών χωρών.

hlektragr

Recent Posts

Η ΤΕΛΕΤΗ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΦΩΤΟΣ ΕΙΣ ΤΟ ΠΑΤΡΙΑΡΧΕΙΟΝ

Τό Μέγα Σάββατον, 21ην Ἀπριλίου /4ην Μαΐου 2024, ἔλαβε χώραν ἡ Τελετή τοῦ Ἁγίου Φωτός…

2 ημέρες ago

Ευχές και δώρα στο Δεκάζειο Γηροκομείο Τρίπολης από την Περιφέρεια Πελοποννήσου

Το Δεκάζειο Γηροκομείο Τρίπολης επισκέφθηκε ο Αντιπεριφερειάρχης Π.Ε. Αρκαδίας, Κωνσταντίνος Μανδρώνης, την Μεγάλη Πέμπτη 2…

2 ημέρες ago

Η Τελετή του Επιταφίου εις το Πατριαρχείον Ιεροσολύμων (video)

Τό ἑσπέρας τῆς Μεγάλης Παρασκευῆς, 20ῆς Απριλίου/3ης Μαΐου 2024, ἔλαβε χώραν εἰς τόν Πανίερον Ναόν…

2 ημέρες ago

Πάσχα 2024: Η μεγαλύτερη έξοδος μετά τον κορωνοϊό – Πάνω από 425.000 οχήματα έφυγαν από την Αττική

Μια από τις μεγαλύτερες εξόδους των τελευταίων ετών, θεωρείται η φετινή, με εκατοντάδες χιλιάδες Αθηναίους…

2 ημέρες ago

Άγιο Φως: Στις 19:30 στο «Ελ. Βενιζέλος» από τα Ιεροσόλυμα – Πώς θα φτάσει σε όλη την Ελλάδα

Το απόγευμα του Μεγάλου Σαββάτου φτάνει στην Ελλάδα από τα Ιεροσόλυμα το Άγιο Φως, μεταφέροντας…

2 ημέρες ago