ΕΛΛΑΔΑ

Η Ελλάδα τα καταφέρνει!

Από την ιστορική, όπως τη χαρακτήρισε ο πρόεδρος του Eurogroup, Πασκάλ Ντόναχιου, απόφαση του Συμβουλίου υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης για αποδέσμευση της τελευταίας δόσης ελάφρυνσης του χρέους ξεχωρίζουμε ένα μέτρο που αποτυπώνει τη μεγάλη περιπέτεια της ελληνικής οικονομίας

Το Eurogroup αποφάσισε την αποδέσμευση ποσού ύψους 725 εκατομμυρίων ευρώ από τα κέρδη που είχαν οι κεντρικές ευρωπαϊκές τράπεζες διακρατώντας ελληνικά ομόλογα. Η ιστορία έχει ενδιαφέρον. Το 2012, όταν η Ελλάδα βρισκόταν στα πρόθυρα της οριστικής κατάρρευσης, οι Ευρωπαίοι δανειστές συναίνεσαν στο «κούρεμα» του χρέους μέσω του PSI, εξαιρώντας τα ελληνικά ομόλογα που είχαν στα θησαυροφυλάκιά τους. Από την εξαίρεση αυτή οι Ευρωπαίοι δανειστές αποκόμισαν σημαντικά κέρδη, άνω των 7 δισεκατομμυρίων ευρώ, τα οποία διακράτησαν ως «ενέχυρο» εάν τα πράγματα στην Ελλάδα δεν πήγαιναν καλά.

Η συμφωνία προέβλεπε ότι, εάν η κυβέρνηση εφάρμοζε τις μεταρρυθμίσεις, τότε τα κέρδη θα επιστρέφονταν σταδιακά στη χώρα μας. Αυτό έγινε για πρώτη φορά το 2014, όταν η κυβέρνηση Σαμαρά σε διάστημα-ρεκόρ -δεν είχαν περάσει ούτε 24 μήνες από την ανάληψη της εξουσίας- κατάφερε να οδηγήσει την ελληνική οικονομία στην ανάπτυξη και η χώρα μας να λάβει την πρώτη δόση από τα κέρδη των ομολόγων.

Και ύστερα ήρθε ο ΣΥΡΙΖΑ. Και η καταστροφική διαπραγμάτευση του πρώτου εξαμήνου του 2015. Η ανοδική πορεία της Ελλάδας ανακόπηκε και μαζί γκρεμίστηκαν οι θυσίες των πολιτών. Οι Ευρωπαίοι αποφάσισαν να διακόψουν την επιστροφή των κερδών, η κυβέρνηση Τσίπρα δεν είχε την παραμικρή αξιοπιστία, η χώρα μας είχε χάσει το τρένο της κανονικότητας. Χρειάστηκε να περάσουν τρία χρόνια από τότε και αφού η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝ.ΕΛ. ψήφισε και εφάρμοσε τις άγριες περικοπές του τρίτου Μνημονίου προκειμένου να αρχίσει ξανά η ροή των κερδών από τις ευρωπαϊκές κεντρικές τράπεζες προς το Ελληνικό Δημόσιο.

Τα τελευταία τρία χρόνια οι συνεδριάσεις του Eurogroup δεν είχαν την παραμικρή σχέση με τα θυελλώδη, μεταμεσονύκτια θρίλερ του παρελθόντος, όταν ξημεροβραδιαζόμασταν για να δούμε εάν οι δανειστές θα χορηγούσαν τις δόσεις των Μνημονίων.

Επί Σταϊκούρα, οι συνεδριάσεις έμοιαζαν με «βόλτα στο πάρκο», η κυβέρνηση είχε υιοθετήσει πολιτικές που αιφνιδίαζαν θετικά την ευρωζώνη πετυχαίνοντας σημαντικούς ρυθμούς ανάπτυξης, ενώ οι μεταρρυθμίσεις προχωρούσαν βάσει σχεδίου.

Προχθές το βράδυ εγκρίθηκε η τελευταία δόση επιστροφής κερδών από τα ομόλογα και, όπως είπε ο πρόεδρος του Eurogroup, «ελπίζουμε να είναι η τελευταία φορά που το Συμβούλιο ασχολείται με την Ελλάδα».

Η χώρα μας κατάφερε να βγει από τον κλοιό των Μνημονίων, μόλις τον Αύγουστο έληξε η περίοδος της ενισχυμένης εποπτείας. Θα μπορούσε να το είχε πετύχει νωρίτερα εάν οι δυνάμεις του λαϊκισμού, που έσκιζαν τα Μνημόνια μέρα μεσημέρι, δεν επικρατούσαν θέτοντας προσωρινώς εκτός πολιτικού και οικονομικού πλαισίου τη λογική.

Γιορτάζουμε σήμερα αυτό που μπορούσαμε να είχαμε πετύχει το αργότερο το 2017, εάν οι κυβερνητικοί του ΣΥΡΙΖΑ δεν παρίσταναν τους επαναστάτες ή τους ξοφλημένους ποκαδόρους που μπλοφάριζαν με το χαρτί του Σόιμπλε για Grexit.

Η Ελλάδα έχει γυρίσει σελίδα, οι πολίτες εμπιστεύονται τον Μητσοτάκη έναντι του Τσίπρα για τα ζητήματα της οικονομίας και εξωτερικής πολιτικής, οι κάλπες του 2023 μένει να βεβαιώσουν την οριστική στροφή από τις περιπέτειες του παρελθόντος στις δυναμικές προκλήσεις του αύριο. Γιατί οι κίνδυνοι του λαϊκισμού είναι διαρκείς.

hlektragr

Recent Posts

Δήμος Ξυλοκάστρου : Πανελλήνιο Πρωτάθλημα Βάδην 10χλμ το Σάββατο 11 Μαΐου 2024.

Με υπερηφάνεια ανακοινώνουμε ότι ο Δήμος μας φιλοξενεί το Πανελλήνιο Πρωτάθλημα Βάδην 10χλμ το Σάββατο…

11 ώρες ago

Λουτράκι: Απόπειρα βιασμού 17χρονης από 30χρονο – Την άρπαξε από τα μαλλιά

Μάχη για να ξεφύγει από τα χέρια του επίδοξου βιαστή της έδωσε μία 17χρονη στο…

11 ώρες ago

Κόρινθος: Τον πιάσανε να κλέβει μπαταρίες

Συνελήφθη την Τρίτη 7 Μαΐου το μεσημέρι, στην Κόρινθο, από αστυνομικούς του Τμήματος Ασφάλειας Κορίνθου,…

11 ώρες ago

Επιμελητήριο Κορινθίας – Πρόσκληση σε εκδήλωση

Το Επιμελητήριο Κορινθίας σας προσκαλεί στην εκδήλωση με τίτλο: “Δεν είναι αγάπη ο πόνος και…

11 ώρες ago

Παρουσίαση χορών παραδοσιακών χορών της Λαμπρής διοργανώνει ο Πολιτιστικός Σύλλογος Λουτρακίου

Κυριακή 12 Μαΐου 2024 (Κυριακή του Θωμά) Ι.Ν Παναγίας Γιάτρισσας, Λουτράκι

12 ώρες ago

Συνδιοργανώτρια του Διεθνούς νεανικού Φεστιβάλ Αρχαίου Δράματος Κορίνθου η Περιφέρεια Πελοποννήσου

Συνδιοργανώτρια του Διεθνούς νεανικού Φεστιβάλ Αρχαίου Δράματος Κορίνθου με τίτλο «Το Αρχαίο Δράμα στην Εκπαίδευση…

12 ώρες ago