ΕΛΛΑΔΑ

Υπουργείο Υγείας: Για πρώτη φορά θεσπίζεται σύστημα ανακουφιστικής φροντίδας – Πώς θα αναβαθμιστούν οι υπηρεσίες για καρκινοπαθείς και άλλους χρόνιους ασθενείς – Διαγράφονται τα πρόστιμα σε 60ρηδες που εμβολιάστηκαν

Ενα σημαντικό κενό στη χώρα μας που αφορά στη φροντίδα ασθενών με χρόνια προβλήματα υγείας, όπως είναι οι καρκινοπαθείς, που σήμερα την αναλαμβάνουν οι λεγόμενοι φροντιστές τους, συνήθως μέλη της οικογένειας των ασθενών, “βάζει μπροστά” να λύσει το υπουργείο Υγείας.

Αργά χθες το βράδυ κατατέθηκε σε δημόσια διαβούλευση το νομοσχέδιο για την Ανακουφιστική Φροντίδα που προβλέπει τη σύσταση για πρώτη φορά συστήματος παροχής υπηρεσιών ανακουφιστικής φροντίδας.

Ως “ανακουφιστική φροντίδα” ορίζεται η ολοκληρωμένη προσέγγιση και παροχή υπηρεσιών για την κάλυψη των αναγκών των ασθενών, που αντιμετωπίζουν προβλήματα, τα οποία σχετίζονται με απειλητικές για τη ζωή τους ασθένειες ή με χρόνια εξελικτικές ασθένειες. Η ανακουφιστική φροντίδα παρέχεται σε πρωτοβάθμιο, δευτεροβάθμιο και τριτοβάθμιο επίπεδο φροντίδας υγείας, ανάλογα με τις ανάγκες των ασθενών, στους οποίους απευθύνεται, και διακρίνεται σε γενική και σε εξειδικευμένη ανακουφιστική φροντίδα. Δεν αφορά μόνο στη νοσηλεία σε νοσοκομεία, κάτι που γίνεται και σήμερα αλλά κυρίως τη φροντίδα των ασθενών όταν δε βρίσκονται σε νοσοκομείο αλλά στο σπίτι τους.

Με το νομοσχέδιο του υπουργείου Υγείας προβλέπεται η δημιουργία δομών παροχής ανακουφιστικής φροντίδας. Επίσης, καθορίζονται τα ποιοτικά κριτήρια λειτουργίας τους και η οριοθέτηση του τρόπου και του ύψους της αποζημίωσής τους για τις υπηρεσίες που παρέχουν. Οι υπηρεσίες ανακουφιστικής φροντίδας θα παρέχονται σε Δομές Ανακουφιστικής Φροντίδας Ασθενών (Δ.Α.Φ.Α.). Οι Δ.Α.Φ.Α. είναι δημόσιες ή ιδιωτικές μονάδες παροχής υπηρεσιών υγείας που δραστηριοποιούνται στον τομέα της παροχής υπηρεσιών ανακουφιστικής φροντίδας για την ολιστική και διεπιστημονική κάλυψη των αναγκών των ασθενών, που αντιμετωπίζουν προβλήματα, τα οποία σχετίζονται με απειλητικές για τη ζωή τους ασθένειες ή με χρόνια εξελικτικές ασθένειες, καθώς και για τη στήριξη των οικογενειών τους.

Οι Δ.Α.Φ.Α δύνανται να οργανώνονται και να λειτουργούν σε όλα τα επίπεδα του συστήματος υγείας, και διακρίνονται στις εξής κατηγορίες:

α) Μονάδες παροχής υπηρεσιών κατ’ οίκον εξειδικευμένης ανακουφιστικής φροντίδας σε εξωτερικούς ασθενείς, οι οποίες λειτουργούν σε επίπεδο πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας,

β) Ειδικά εξωτερικά ιατρεία ή Κέντρα Ημερήσιας Ανακουφιστικής Φροντίδας Ασθενών (Κ.Η.Α.Φ.Α), τα οποία λειτουργούν σε επίπεδο πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας,

γ) Ξενώνες Ανακουφιστικής Φροντίδας Ασθενών (Ξ.Α.Φ.Α) που νοούνται ως φορείς δευτεροβάθμιας φροντίδας υγείας και

δ) Μονάδες Ανακουφιστικής Φροντίδας Ασθενών (Μ.Α.Φ.Α.), στο πλαίσιο λειτουργίας νοσοκομείων ή ιδιωτικών κλινικών που νοούνται ως φορείς δευτεροβάθμιας φροντίδας υγείας.

Δ.Α.Φ.Α. δύνανται να οργανώνουν και να λειτουργούν οι Διοικήσεις Υγειονομικών Περιφερειών (Δ.Υ.ΠΕ), τα νοσοκομεία του Εθνικού Συστήματος Υγείας (Ε.Σ.Υ.) και οι ιδιωτικές κλινικές, καθώς και τα κοινωφελή ιδρύματα, τα νομικά πρόσωπα δημόσιου ή ιδιωτικού δικαίου κερδοσκοπικού ή μη χαρακτήρα και οι ενώσεις προσώπων μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα, εφόσον στον καταστατικό σκοπό τους περιλαμβάνεται η παροχή υπηρεσιών φροντίδας υγείας.

Με το νομοσχέδιο προβλέπεται η συγκρότηση μίας διεπιστημονικής ομάδας επαγγελματιών υγείας για την παροχή εξειδικευμένης ανακουφιστικής φροντίδας, καθώς και η δυνατότητα επιμόρφωσης στο σύνολό τους των επαγγελματιών υγείας που παρέχουν υπηρεσίες ανακουφιστικής φροντίδας. Επιπλέον, προβλέπεται η σύσταση εθνικού μητρώου ασθενών ανακουφιστικής φροντίδας υγείας.

Διαγραφή προστίμων σε 60ρηδες που εμβολιάστηκαν

Το συγκεκριμένο νομοσχέδιο του υπουργείου Υγείας περιλαμβάνει μια σειρά άλλων ρυθμίσεων σε σχέση με την πανδημία. Μεταξύ αυτών, η υπό προϋποθέσεις και εφόσον υπάρχει εμβολιασμός αναδρομική διαγραφή προστίμων στους πολίτες από 60 ετών και άνω. Υπενθυμίζεται ότι πέρυσι ο εμβολιασμός κατά της Covid-19 έγινε υποχρεωτικός για τους πολίτες από 60 ετών και πάνω με όσους δεν εμβολιάζονταν να επιβαρύνονται με διοικητικό πρόστιμο 100 ευρώ το μήνα.

Το υπουργείο Υγείας ανακαλεί αναδρομικά τα πρόστιμα όσων πολιτών είτε να εμβολιάστηκαν με δεύτερη δόση εμβολίου ή με μία δόση μονοδοσικού εμβολίου σύμφωνα με τις προβλεπόμενες διαδικασίες έως και την 31η.12.2022. Επίσης, τα πρόστιμα ανακαλούνται για όσους εξαιρέθηκαν από την εφαρμογή του υποχρεωτικού μέτρου του εμβολιασμού για λόγους υγείας.

Την ίδια στιγμή, παρατείνεται έως τις 31 Μαρτίου του 2023 η υποχρέωση των ανεμβολίαστων εργαζόμενων σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα να πραγματοποιούν υποχρεωτικό rapid test για να προσέρχονται στην εργασία τους. Είναι εμφανές με αυτή τη ρύθμιση ότι και οι ανεμβολίαστοι υγειονομικοί που θα επιστρέψουν στα νοσοκομεία θα υποχρεώνονται σε ένα rapid test την εβδομάδα, το κόστος του οποίου θα επωμίζονται οι ίδιοι.

hlektragr

Recent Posts

Μαθητές του «Μουσικού Σχολείου Κορίνθου» επισκέφθηκαν τον Σεβ. Μητροπολίτη κ. Διονύσιο στα Γραφεία της Ι. Μητροπόλεως

Αντιπροσωπεία μαθητών του «Μουσικού Σχολείου Κορίνθου» συνοδευόμενοι από τους Εκπαιδευτικούς τους κ. Κωνσταντίνα Ξύδη, κ.…

7 ώρες ago

Ναύπλιο: Εγκαίνια του 9ου Mediterranean Yacht Show

Παρουσία της Υφυπουργού Τουρισμού Έλενας Ράπτη πραγματοποιήθηκαν το απόγευμα του Σαββάτου 27 Απριλίου τα εγκαίνια…

7 ώρες ago

Ολυμπιακοί Αγώνες: Πέρασε από τη διώρυγα της Κορίνθου το ιστιοφόρο Belem με τη Φλόγα

Το ταξίδι του για τη Μασσαλία συνεχίζει το γαλλικό ιστιοφόρο Belem, το οποίο μεταφέρει την…

8 ώρες ago

Συνεδριάζει την Μεγάλη Τρίτη η Περιφερειακή Επιτροπή Πελοποννήσου

Την Μ. Τρίτη 30 Απριλίου 2024 και ώρα 10:00 στην αίθουσα συνεδριάσεων, στο κτήριο του…

16 ώρες ago

Τουρισμός για όλους 2024: Έγινε η κλήρωση για τους δικαιούχους

Πραγματοποιήθηκε η διαδικασία επιλογής των δικαιούχων του προγράμματος Τουρισμός για όλους 2024 και αναμένεται να…

16 ώρες ago

Εκτεταμένες καμπάνιες του Τουριστικού Οργανισμού Λουτρακίου για το «Πάσχα 2024»

Ο Τουριστικός Οργανισμός Λουτρακίου, σε συνεργασία και με την υποστήριξη του Δήμου Λουτρακίου- Περαχώρας- Αγ.…

18 ώρες ago