ΕΛΛΑΔΑ

Κιβωτός του Κόσμου: Στο μικροσκόπιο τα χρήματα από τα «κουτιά»

Κιβωτός του Κόσμου: Εντεκα συν επτά πρόσωπα μπαίνουν στο κάδρο των οικονομικών ερευνών για την «Κιβωτό του Κόσμου». Πρόκειται για μέλη του Δ.Σ., συγγενικά τους πρόσωπα, άτομα από το στενό περιβάλλον του πατέρα Αντώνιου και της πρεσβυτέρας, αλλά και όσοι είχαν εμπλακεί στη διοίκηση της ΜΚΟ από το 2017.

Τα στελέχη της Διεύθυνσης Οικονομικής Αστυνομίας έχουν υποβάλει αιτήματα σε τράπεζες για τον εντοπισμό των λογαριασμών τους, που αναμένεται να απαντηθούν μέσα στις επόμενες ημέρες. Τα στοιχεία που θα έρθουν στην κατοχή των εισαγγελικών και διωκτικών Αρχών ενδεχομένως να αποκαλύψουν «ύποπτες» κινήσεις που θα συνδέονται με τα έσοδα της «Κιβωτού» από δωρεές και χορηγίες.

Μετά και την παραγγελία του εισαγγελέα, η Οικονομική Αστυνομία «τρέχει» ήδη νέα προκαταρκτική έρευνα για τα αδικήματα της φοροδιαφυγής, του ξεπλύματος μαύρου χρήματος, της απιστίας και της υπεξαίρεσης.

Η «βεντάλια» των ερευνών αναμένεται σταδιακά να ανοίξει και να επεκταθεί στα υπόλοιπα «ύποπτα» πρόσωπα, εκτός από τον πρώην επικεφαλής της ΜΚΟ και τη σύζυγό του. Οι ελεγκτικές Αρχές θα εξετάσουν με σειρά προτεραιότητας συγκεκριμένα άτομα που φέρεται να βρίσκονται στο στενό περιβάλλον του πατέρα Αντωνίου και ταυτόχρονα έχουν διαρκή παρουσία στα Δ.Σ. της Οργάνωσης την τελευταία πενταετία. Στη συνέχεια, θα εξεταστούν συγγενείς τους, αλλά και άτομα που ήταν στη διοίκηση της «Κιβωτού» στο παρελθόν, μετά το 2017.

Ενα μεγάλο κομμάτι της έρευνας της Διεύθυνσης Οικονομικής Αστυνομίας επικεντρώνεται στα μαύρα χρήματα από τα «μαγικά κουτιά» της «Κιβωτού» που εδώ και αρκετά χρόνια βρίσκονταν σε κηδείες, μνημόσυνα, γάμους, σούπερ μάρκετ και άλλα καταστήματα, αλλά και στα ποσά που φέρεται να «λείπουν» από τους λογαριασμούς. Οπως διαπιστώθηκε από τις έως τώρα έρευνες, η Οργάνωση είχε λάβει 40.000.000 ευρώ από δωρεές και χορηγίες, ενώ στους τραπεζικούς λογαριασμούς της εντοπίζονται, τουλάχιστον προς το παρόν, περίπου 15.000.000 ευρώ. Εν αναμονή της συγκέντρωσης όλων των στοιχείων από τις τράπεζες, φαίνεται να «λείπουν» περίπου 25.000.000 ευρώ, μείον τα έξοδα λειτουργίας των δομών.

«Πέταξαν στο δρόμο την οικογένεια του πατέρα Αντώνιου»

 Με μια άνευ προηγουμένου επίθεση κατά Εκκλησίας, Αρχιεπισκόπου και κυβέρνησης απάντησε επισήμως μέσω των δικηγόρων του το Σάββατο ο πατέρας Αντώνιος.

Σε δήλωσή του, ο Θρασύβουλος Κονταξής, ένας εκ των συνηγόρων του πατέρα Αντωνίου, υποστήριξε πως δεν υπάρχει καμία κατηγορία εις βάρος του, ούτε έχει κληθεί κανείς εκ των κατηγορουμένων, όπως γράφεται. «Το αβυσσαλέο μίσος της επίσημης ελληνικής Εκκλησίας συνάντησε την εκλογική αγωνία της κυβέρνησης, η οποία έβαλε ένα εγκάθετο σχήμα στο Δ.Σ. με επικεφαλής μια εφοπλιστή», είπε.

Υποστήριξε δε ότι παράνομα και αυθαίρετα χθες το βράδυ άλλαξαν τις κλειδαριές στο σπίτι της δομής στη Ραφήνα. «Πέταξαν κυριολεκτικά στο δρόμο την οικογένεια του πατέρα Αντωνίου», είπε και πρόσθεσε πως αυτή τη στιγμή είναι ανέστιος και δεν έχει περιουσιακά στοιχεία, και ζήτησε την παρέμβαση των εισαγγελικών Αρχών.

«Ελπίζω ο κ. Ιερώνυμος, η κ. Μαρτίνου, η κ. Μιχαηλίδου να κοιμήθηκαν καλά στα πολυτελή διαμερίσματά τους», πρόσθεσε και υποστήριξε ότι δεν υπήρξε καμία ειδοποίηση, καμία ενημέρωση, ενώ «δεν υπάρχει το ανάλογο θεσμικό πλαίσιο».

Κιβωτός του Κόσμου: «Τα λεφτά δεν πήγαιναν υπέρ των παιδιών»

 «Δεν γινόταν έργο προς όφελος των παιδιών. Τα χρήματα που συγκεντρώνονταν από τον κόσμο δεν πήγαιναν υπέρ των παιδιών», δήλωσε ο γενικός γραμματέας Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Γιώργος Σταμάτης, μιλώντας για την «Κιβωτό του Κόσμου».

Ο κ. Σταμάτης, απαντώντας σε όσα υποστήριξαν το Σάββατο οι συνήγοροι του πατέρα Αντώνιου, καταγγέλλοντας παρανομίες σε ό,τι αφορά την «έξωση» της οικογένειάς του από δομή της «Κιβωτού» στην οποία διέμεναν, είπε ότι «δεν θα έπρεπε να μένει εξαρχής σε δομή για φροντίδα παιδιών μικρής ηλικίας».

Πρόσθεσε μιλώντας στον ΑΝΤ1 πως μέχρι τώρα «δεν είχε γίνει έλεγχος, διότι δεν ήταν κατοικία, ούτε είχε δηλωθεί ως κατοικία του πατέρα Αντωνίου ο συγκεκριμένος χώρος».

Απαντώντας στους δικηγόρους του πατέρα Αντωνίου, είπε πως «είναι νόμιμο το νέο Δ.Σ. με επικεφαλής μια επιχειρηματία, την κ. Μαρτίνου. Είναι αδιανόητο αυτό που λένε. Δεν υπήρξαν αντιδράσεις για το νέο Διοικητικό Συμβούλιο ούτε από την αντιπολίτευση. Το παλιό Δ.Σ. δεν έχει πλέον κανέναν λόγο».

Τέλος, ο γ.γ. του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων επεσήμανε ότι «δεν γινόταν έργο προς όφελος των παιδιών. Τα χρήματα που συγκεντρώνονταν από τον κόσμο δεν πήγαιναν υπέρ των παιδιών. Οι δωρεές δεν δίνονταν από τους πολίτες, για να μπουν τα χρήματα σε ένα λογαριασμό. Εχουν μαζευτεί εκατομμύρια ευρώ που δεν πήγαιναν υπέρ των παιδιών. Υπήρχαν δωρεές περίπου 5 εκατομμυρίων ευρώ το χρόνο».

hlektragr

Recent Posts

Η Ακολουθία του Νυμφίου από τον Μητροπολίτη Κορίνθου

Στον Ι. Ναό του Αγ. Νικολάου Κορίνθου χοροστάτησε χθες το βράδυ της Μ. Τρίτης, 30…

13 λεπτά ago

Κορινθία: 42χρονος προσπάθησε να χτυπήσει την πρώην σύντροφό του μπροστά στην κόρη της – Το άγριο περιστατικό πριν από 15 ημέρες

Εφιαλτικές στιγμές έζησε μία 42χρονη στην Κορινθία στα χέρια του πρώην συντρόφου της. Ο 44χρονος…

24 λεπτά ago

Σαν σήμερα 1 Μαΐου

1840: Ο πρώτος πρεσβευτής της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας εγκαθίσταται στην Αθήνα. Είναι ο ελληνικής καταγωγής Κωστάκης…

26 λεπτά ago

Λουτράκι: «Καρφώθηκε» με το αυτοκίνητό του σε δέντρο (photos)

Ο 55χρονος, μεταφέρθηκε έχοντας τις αισθήσεις του αλλά και τραύμα στο κεφάλι, με ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ στο Νοσοκομείο…

36 λεπτά ago

Διώρυγα Κορίνθου: Άνοιξε και πάλι το κανάλι για τη ναυσιπλοΐα

Όπως γνωστοποίησε η Ανώνυμος Εταιρεία της Διώρυγας της Κορίνθου από σήμερα, 1η Μάϊου 2024,  το…

48 λεπτά ago

Εορτολόγιο: Ποιοι γιορτάζουν σήμερα, Πρωτομαγιά

Του Προφήτου Ιερεμία, του Αγίου Πανάρετου, της Οσίας Ισιδώρας, της Αγίας Ταμάρας και του Αγίου…

53 λεπτά ago