ΕΛΛΑΔΑ

Νομοσχέδιο ΕΣΥ: Ψηφίζεται σήμερα ενώ μέσω αντιδράσεων – Τι αλλάζει στα νοσοκομεία, πόσο αυξάνονται οι μισθοί, γιατί διαμαρτύρονται οι γιατροί

Νόμος του κράτους αναμένεται να είναι από σήμερα η αλλαγή των εργασιακών σχέσεων στο ΕΣΥ και οι υπόλοιπες ρυθμίσεις που περιλαμβάνονται στο νομοσχέδιο για τη Δευτεροβάθμια Περίθαλψη του υπουργείου Υγείας.

Το νομοσχέδιο που έχει σηκώσει θύελλα αντιδράσεων από τους γιατρούς και τους εργαζόμενους στα νοσοκομεία, κυρίως λόγω της δυνατότητας που δίνεται στο ιατρικό προσωπικό του ΕΣΥ να ασκεί παράλληλα ιδιωτικό έργο, ψηφίζεται σήμερα το μεσημέρι στη Βουλή.Ολη την εβδομάδα οι γιατροί βρίσκονταν σε κινητοποιήσεις, ζητώντας την απόσυρση του νομοσχεδίου που θεωρούν ότι ανοίγει τις πόρτες για “ιδιωτικοποίηση της Υγείας”. Γιατροί μέλη του ΙΣΑ ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα του ΔΣ και συγκεντρώθηκαν χθες στα γραφεία του Συλλόγου. Οι παρευρισκόμενοι εξέφρασαν την έντονη αντίθεσή τους στο ρυθμίσεις του Νομοσχεδίου και ειδικά στο άρθρο 10, το οποίο “αλλάζει το βασικό πυρήνα του δημόσιου συστήματος υγείας που είναι η δωρεάν και ελεύθερη πρόσβαση, των ασθενών στις δομές υγείας”. Όπως επισημάνθηκε οι αλλαγές αυτές αποβαίνουν τόσο εις βάρος του ασθενή, στον οποίο μετακυλύεται το κόστος, όσο και εις βάρος του γιατρού, στον οποίο επιβάλλεται υπερεργασία, για να μπορέσει να επιβιώσει. Ζητήθηκε η ενίσχυση του Εθνικού Συστήματος Υγείας, με προσλήψεις προσωπικού και αύξηση των μισθών των νοσοκομειακών ιατρών στα Ευρωπαϊκά επίπεδα, προκειμένου να μπορούν να επιβιώσουν και να ασκούν το εκπαιδευτικό τους έργο. Υπενθυμίζεται ότι μέσα στην εβδομάδα οι νοσοκομειακοί γιατροί προχώρησαν σε τρεις 24ωρες απεργίες.

Ποιες είναι οι αλλαγές που “καίνε”

 Το νομοσχέδιο προβλέπει ότι οι γιατροί του ΕΣΥ μπορούν να λειτουργούν ιδιωτικό ιατρείο ή να παρέχουν ιατρικές υπηρεσίες με οποιαδήποτε σχέση, περιλαμβανομένης και αυτής του συμβούλου, σε ιδιωτική κλινική ή ιδιωτικό διαγνωστικό ή θεραπευτικό εργαστήριο και γενικότερα σε κάθε είδους ιδιωτικές επιχειρήσεις που παρέχουν ή καλύπτουν υπηρεσίες υγείας, δύο φορές την εβδομάδα, εφόσον συμμετέχουν στην ολοήμερη λειτουργία του νοσοκομείου.

Με τη συγκεκριμένη ρύθμιση, δίνεται η δυνατότητα σε γιατρούς να μπορούν να έχουν επιπλέον απολαβές μέσω απασχόλησης στον ιδιωτικό τομέα. Είναι γνωστό ότι μεγάλο πρόβλημα για το ΕΣΥ είναι οι χαμηλοί σε σχέση με τον ιδιωτικό τομέα και άλλες χώρες της Ευρώπης μισθοί.

Παρόμοιας λογικής με την παραπάνω ρύθμιση, είναι και το άρθρο του νομοσχεδίου που προβλέπει ότι θέσεις ιατρών κλάδου ΕΣΥ που αποβαίνουν άγονες μετά την προκήρυξή τους, θα μπορούν, με έγκριση του υπουργού Υγείας και κατόπιν αιτιολογημένης εισήγησης του διοικητή του νοσοκομείου, να προκηρύσσονται ως θέσεις μερικής απασχόλησης. Πρόκειται για ακόμη ένα συνηθισμένο πρόβλημα, ειδικά για θέσεις σε νησιά και απομακρυσμένες περιοχές της χώρας.

Αυξήσεις στους μισθούς των γιατρών

 Στο πλαίσιο της “επιχείρησης” να γίνει ελκυστικό το ΕΣΥ, οι απολαβές των γιατρών των νοσοκομείων αυξάνονται μεσοσταθμικά κατά 10%, με αναδρομική ισχύ από τις 28/6/2022. Συγκεκριμένα, οι βασικοί μισθοί των νοσοκομειακών γιατρών αυξάνονται κατά περίπου 5%, με την αύξηση να φτάνει κατά μέσο όρο το 10% εάν προστεθεί το επίδομα νοσοκομειακής απασχόλησης το οποίο έχει “ανέβει” σημαντικά σε σχέση με το μισθολόγιο του 2017, που είναι και το τελευταίο.

Επιστολή της Αθήνας σε ΟΗΕ: Το Τουρκολιβυκό μνημόνιο θέτει σε κίνδυνο αποσταθεροποίησης την περιοχή

Παράλληλα, προβλέπονται σημαντικές αυξήσεις στα επιδόματα σε μια προσπάθεια επιβράβευσης του ιατρικού προσωπικού των Μονάδων Εντατικής Θεραπείας αλλά και προσέλκυσης εξειδικευμένων γιατρών στα Τμήματα Επειγόντων Περιστατικών (ΤΕΠ) και αναισθησιολόγων. Ειδικότερα, από 1.1.2023 θα καταβληθεί επιπλέον προσαύξηση κατά 50% του νοσοκομειακού επιδόματος για τους γιατρούς που υπηρετούν σε ΜΕΘ. Επιπλέον, μηνιαίο οικονομικό κίνητρο 400 ευρώ θα δίνεται σε γιατρούς των ΤΕΠ που έχουν εξειδίκευση στην επείγουσα ιατρική και 250 ευρώ σε γιατρούς που ασκούνται για εξειδίκευση στην επείγουσα ιατρική. Το επίδομα 400 ευρώ για αναισθησιολόγους και 250 ευρώ για ειδικευόμενους στην αναισθησιολογία θα συνεχίσει να δίνεται και από 1/1/2023.

Στα επείγοντα των νοσοκομείων πριν το αγροτικό, πρόγραμμα “μαίες στο σπίτι”

 Μια πολύ σημαντική αλλαγή του νομοσχεδίου είναι η αμειβόμενη κλινική άσκηση των νέων γιατρών σε Επείγοντα νοσοκομείων ή παθολογικές κλινικές πριν από το αγροτικό.

Ξεκινά πιλοτική εφαρμογή 6μηνης κλινικής εκπαίδευσης σε κλινικές του παθολογικού ή χειρουργικού τομέα, καθώς και σε τμήματα επειγόντων περιστατικών σε επιλεγμένα νοσοκομεία του Εθνικού Συστήματος Υγείας εντός των Υγειονομικών Περιφερειών. Μετά την ολοκλήρωση της κλινικής άσκησης, οι νέοι γιατροί θα είναι καλύτερα εφοδιασμένοι για την υπηρεσία υπαίθρου (αγροτικό) – που θα ακολουθεί για άλλους έξι μήνες – ενώ θα μπορούν και πιο εύκολα να προσανατολιστούν στην επιλογή ειδικότητας.

Η πιλοτική εφαρμογή του προγράμματος ολοκληρώνεται τέλος του 2023, δύναται δε να παραταθεί χρονικά με απόφαση του Υπουργού Υγείας.

Μεταξύ άλλων, το υπουργείο Υγείας προωθεί και τη διαμόρφωση ειδικότερου θεσμικού πλαισίου για τη μαιευτική περίθαλψη, με έμφαση στην προαγωγή του φυσικού τοκετού και στην κατ΄ οίκον μαιευτική φροντίδα μέσω της θέσπισης σχετικού προγράμματος “Μαίες στο σπίτι”.

Το πρόγραμμα θα περιλαμβάνει την πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας, την περιγεννητική φροντίδα, την παροχή συμπτωματικής φροντίδας σε κάθε έγκυο και λεχωίδα, με έμφαση σε εγκύους με επαπειλούμενη κύηση ή λεχωίδες μετά από καισαρική τομή. Επίσης, θα αφορά σε νεογνά που εκδήλωσαν ίκτερο, στην αποκατάσταση και σταθεροποίηση της υγείας των νεογνών μετά από νοσηλεία σε Μονάδα Εντατικής Θεραπείας ή Μονάδα Εντατικής Νοσηλείας Νεογνών, καθώς και στην υποστήριξη του μητρικού θηλασμού και του οικογενειακού προγραμματισμού.

hlektragr

Recent Posts

Η ΤΕΛΕΤΗ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΦΩΤΟΣ ΕΙΣ ΤΟ ΠΑΤΡΙΑΡΧΕΙΟΝ

Τό Μέγα Σάββατον, 21ην Ἀπριλίου /4ην Μαΐου 2024, ἔλαβε χώραν ἡ Τελετή τοῦ Ἁγίου Φωτός…

2 ημέρες ago

Ευχές και δώρα στο Δεκάζειο Γηροκομείο Τρίπολης από την Περιφέρεια Πελοποννήσου

Το Δεκάζειο Γηροκομείο Τρίπολης επισκέφθηκε ο Αντιπεριφερειάρχης Π.Ε. Αρκαδίας, Κωνσταντίνος Μανδρώνης, την Μεγάλη Πέμπτη 2…

2 ημέρες ago

Η Τελετή του Επιταφίου εις το Πατριαρχείον Ιεροσολύμων (video)

Τό ἑσπέρας τῆς Μεγάλης Παρασκευῆς, 20ῆς Απριλίου/3ης Μαΐου 2024, ἔλαβε χώραν εἰς τόν Πανίερον Ναόν…

2 ημέρες ago

Πάσχα 2024: Η μεγαλύτερη έξοδος μετά τον κορωνοϊό – Πάνω από 425.000 οχήματα έφυγαν από την Αττική

Μια από τις μεγαλύτερες εξόδους των τελευταίων ετών, θεωρείται η φετινή, με εκατοντάδες χιλιάδες Αθηναίους…

2 ημέρες ago

Άγιο Φως: Στις 19:30 στο «Ελ. Βενιζέλος» από τα Ιεροσόλυμα – Πώς θα φτάσει σε όλη την Ελλάδα

Το απόγευμα του Μεγάλου Σαββάτου φτάνει στην Ελλάδα από τα Ιεροσόλυμα το Άγιο Φως, μεταφέροντας…

2 ημέρες ago