ΕΛΛΑΔΑ

Μεταναστευτικό: Αυξημένες οι ροές, αλλά τα νησιά αδειάζουν

Σύμφωνα με το ενημερωτικό δελτίο του Οκτωβρίου, οι ροές κατά το 1ο δεκάμηνο του 2022 είναι 12.737 και παρουσιάζονται αυξημένες κατά 76% σε σχέση με τον 1ο δεκάμηνο του 2021. Ωστόσο, παρά τις αυξημένες ροές, αναχώρησε σημαντικός αριθμός μεταναστών και προσφύγων με προορισμό είτε την Ευρώπη είτε τρίτα κράτη μέσω των μηχανισμών απελάσεων, επιστροφών και μετεγκαταστάσεων υπηκόων τρίτων χωρών. Ετσι, κατά το 1ο δεκάμηνο του 2022 πραγματοποιήθηκαν 7.133 αποχωρήσεις έναντι 12.737 αφίξεων.

Πιο αναλυτικά, κατά 12% αυξήθηκαν οι επιστροφές κατά το 1ο δεκάμηνο του 2022 σε σχέση με το αντίστοιχο του 2021, με αναχώρηση 2.491 ατόμων. Επιπλέον, αυξήθηκαν σχεδόν κατά το ήμισυ οι οικειοθελείς αναχωρήσεις και συγκεκριμένα σε ποσοστό 53%, αγγίζοντας συνολικά τις 1.023 αναχωρήσεις το 1ο δεκάμηνο του 2022, όταν στο αντίστοιχο χρονικό διάστημα του 2021 ήταν 667.

Οι αιτήσεις ασύλου τον Οκτώβριο του 2022 παρουσιάζονται αυξημένες κατά 3% σε σχέση με τον Σεπτέμβριο του 2022. Η πλειοψηφία των αιτούντων άσυλο προέρχονται από το  Αφγανιστάν με ποσοστό 15,5%, τη Συρία με 14%, το Πακιστάν με 13%, το Μπαγκλαντές, το Ιράκ και την Παλαιστίνη. Ωστόσο, σημαντική αύξηση 38% σημειώνεται στα αιτήματα που κατατέθηκαν από ασυνόδευτους ανήλικους το 1ο δεκάμηνο του 2022 συγκριτικά με το 1ο δεκάμηνο του 2021. Οι διαμένοντες συνολικά στη χώρα ανέρχονται τον Οκτώβριο του 2022 στους 17.590, δηλαδή περίπου 20.000 λιγότεροι από τον ίδιο μήνα του προηγούμενου έτους και 1.000 λιγότεροι από τον περασμένο Σεπτέμβριο. Σχετικά με τους διαμένοντες στα νησιά, αυτοί ανέρχονται στους 3.828, παρουσιάζοντας μείωση 0,4%.

«Αν μπορούσαμε να συνοψίσουμε το έργο του υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου σε δύο στόχους, θα σας έλεγα πως τους πετύχαμε: Μειώσαμε δραστικά τις ροές, προστατεύοντας τα σύνορα αλλά και σώζοντας ανθρώπινες ζωές και ελαχιστοποιήσαμε τις επιπτώσεις του Μεταναστευτικού στις τοπικές κοινωνίες. Την ίδια ώρα, ωστόσο, οφείλουμε να πούμε πως η μεταναστευτική κρίση δεν έχει τελειώσει, όπως και δεν πρόκειται να τελειώσει», ανέφερε χαρακτηριστικά ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου κ. Νότης Μηταράκης από το βήμα του Συνεδρίου του Economist.

Αξιοσημείωτη, ωστόσο, είναι η διαφορά που καταγράφεται σε σχέση με τον Οκτώβριο του 2021, όπου παρατηρείται μείωση 16%. Χαρακτηριστική δε, είναι η μείωση σε Λέσβο και Κω η οποία είναι της τάξης του 49% και 35% αντιστοίχως. Σημαντική είναι η αποσυμφόρηση των νησιών, καθώς το 1,44% του πληθυσμού αποτελούν οι διαμένοντες στα νησιά του Βορείου Αιγαίου, τον αντίστοιχο μήνα του 2021 αποτελούσαν το 1,81% και τον Οκτώβριο του 2020 το 8,15% του πληθυσμού.

Το μηνιαίο ενημερωτικό δελτίο του υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου περιλαμβάνει τακτικά ειδική αναφορά στους Ουκρανούς εκτοπισθέντες. Μέχρι και τις 31/10/2022 έχουν υποβληθεί συνολικά 21.760 ηλεκτρονικές αιτήσεις και έχουν εκδοθεί 20.418 άδειες προσωρινής προστασίας, εκ των οποίων το 69% αφορά γυναίκες και το 31% άνδρες. Επίσης το 24,7% των αδειών προσωρινής προστασίας έχει χορηγηθεί σε ανήλικους ως 13 ετών.

ΚΑΤΑΛΟΓΟΣ ΑΣΦΑΛΩΝ ΧΩΡΩΝ

Αφαιρέθηκε η Ουκρανία

Οπως αναμενόταν, χθες έγινε γνωστό πως με κοινές αποφάσεις του υπουργού Μετανάστευσης και Ασύλου, Νότη Μηταράκη, και του αναπληρωτή υπουργού Εξωτερικών, Μιλτιάδη Βαρβιτσιώτη, επικαιροποιήθηκε ο κατάλογος ασφαλών χωρών καταγωγής και διέλευσης αφαιρώντας την Ουκρανία από τον κατάλογο. Αυτό δίνει μία ιδιαίτερη βαρύτητα στη θετική απόφαση της Υπηρεσίας Ασύλου αναγνωρίζοντάς τους ως πρόσφυγες.

Διατηρούν το χαρακτηρισμό τους ως ασφαλείς χώρες καταγωγής οι Γκάνα, Σενεγάλη, Τόγκο, Γκάμπια, Μαρόκο, Αλγερία, Τυνησία, Αλβανία, Γεωργία, Ινδία, Αρμενία, Πακιστάν και Μπαγκλαντές. Επίσης παραμένει ο καθορισμός της Τουρκίας ως ασφαλούς τρίτης χώρας, για αιτούντες διεθνούς προστασίας, με χώρα καταγωγής τη Συρία, το Αφγανιστάν, το Πακιστάν, το Μπαγκλαντές και τη Σομαλία. Επίσης της Αλβανίας και της Βόρειας Μακεδονίας, ως ασφαλούς τρίτης χώρας για τους αιτούντες διεθνούς προστασίας που έχουν εισέλθει παράτυπα την ελληνική επικράτεια από τα σύνορά της με τις χώρες αυτές.

hlektragr

Recent Posts

Ευχές και δώρα στο Δεκάζειο Γηροκομείο Τρίπολης από την Περιφέρεια Πελοποννήσου

Το Δεκάζειο Γηροκομείο Τρίπολης επισκέφθηκε ο Αντιπεριφερειάρχης Π.Ε. Αρκαδίας, Κωνσταντίνος Μανδρώνης, την Μεγάλη Πέμπτη 2…

3 ώρες ago

Η Τελετή του Επιταφίου εις το Πατριαρχείον Ιεροσολύμων (video)

Τό ἑσπέρας τῆς Μεγάλης Παρασκευῆς, 20ῆς Απριλίου/3ης Μαΐου 2024, ἔλαβε χώραν εἰς τόν Πανίερον Ναόν…

4 ώρες ago

Πάσχα 2024: Η μεγαλύτερη έξοδος μετά τον κορωνοϊό – Πάνω από 425.000 οχήματα έφυγαν από την Αττική

Μια από τις μεγαλύτερες εξόδους των τελευταίων ετών, θεωρείται η φετινή, με εκατοντάδες χιλιάδες Αθηναίους…

4 ώρες ago

Άγιο Φως: Στις 19:30 στο «Ελ. Βενιζέλος» από τα Ιεροσόλυμα – Πώς θα φτάσει σε όλη την Ελλάδα

Το απόγευμα του Μεγάλου Σαββάτου φτάνει στην Ελλάδα από τα Ιεροσόλυμα το Άγιο Φως, μεταφέροντας…

6 ώρες ago

Κατάνυξη στην περιφορά του Επιταφίου μέσα στη θάλασσα στο Λουτράκι (video)

Η περιφορά του Επιτάφιου της Παναγίας της Γιάτρισσας στο Λουτράκι τη Μεγάλη Παρασκευή, έγινε με…

6 ώρες ago

Η Ακολουθία του Επιταφίου Θρήνου στο Οικουμενικό Πατριαρχείο

Σε κατανυκτική ατμόσφαιρα τελέστηκε την Μεγάλη Παρασκευή, στον Π. Πατριαρχικό Ναό, η Ακολουθία του Επιταφίου…

6 ώρες ago