ΕΛΛΑΔΑ

Οι τραγικές νύχτες της Μαρίας Κάλλας στα χέρια του Ωνάση: Τη νάρκωνε και την βίαζε

Ο έρωτας της Μαρίας με τον Ωνάση

Όταν πρωτοσυναντήθηκαν, το 1957, σε έναν χορό της “ιέρειας” του gossip Έλσας Μάξγουελ, στη Βενετία η Μαρία και ο Αρίστος δεν ένιωσαν παρά μόνο ένα ευγενικό ενδιαφέρον ο ένας για τον αλλλο – στο κάτω, κάτω, οι δυό τους ήταν οι πιο φημισμένοι Έλληνες, εν ζωή, στον κόσμο

Η Κάλλας, στα 35 της, παντρεμένη ήδη εδώ και επτά χρόνια με τον “Τίτα” (όπως τον φώναζε) Μενεγκίνι, ήταν στο απόγειο της καριέρας της. Όχι πια ένα παχουλό, μυωπικό φτωχοκόριτσο, που ζει με μια υποτροφία του Εθνικού και τραγουδάει στην Όπερα Αθηνών, αλλά μια κομψή ντίβα. Μια γυναίκα που ο Τύπος αποκαλεί “ η πιο σπουδαία φωνή που εμφανίστηκε ποτέ στη γη”.

Για έναν χρόνο, χάνονται. Τον Δεκέμβρη του ’58, την ημέρα του ντεμπούτου της στο Παρίσι, της στέλνει λουλούδια στο ξενοδοχείο της – τεράστια καλάθια με τριαντάφυλλα και τρυφερά μπιλιέτα. Όλα ανώνυμα. Αλλά το τελευταίο το υπογράφει: Αριστοτέλης Ωνάσης. Όταν η Κάλλας ”ανοίγει” το Κόβεν Γκάρντεν με ”Μήδεια”, ο Ωνάσης είναι πάλι για να τη συγχαρεί και στο πάρτι μετά την παράσταση βάζει τους μουσικούς να παίζουν όλη νύχτα τανγκό για χάρη της. Η Τίνα, φυσικά, είναι παρούσα.

Η Τίνα ξέρει πως η Μαρία δεν είναι σαν τις υπόλοιπες γυναίκες του Αρη (”Μιλούσε γι’ αυτήν πάρα πολύ. Ποτέ δεν μιλούσε για τις άλλες”, θα πει αργότερα σε μια φίλη). Οσο για τον Μενεγκίνι, ίσως δεν βλέπει ή δεν καταλαβαίνει πως το τέλος πλησιάζει.

”Όταν το “Χριστίνα” αποπλέει από το λιμάνι του Μόντε Κάρλο, στις 22 Ιουλίου του ’59, για κρουαζιέρα στο Αιγαίο, το ζεύγος Μενεγκίνι είναι στη λίστα των προσκεκλημένων. Σε κείνο το ταξίδι, η Μαρία και ο Αρίστος δείχνουν ξετρελαμένοι ο ένας για τον άλλο- κατά μια εκδοχή, έχουν γίνει ήδη εραστές, σε κάποια μυστικά ραντεβού, στο Λονδίνο.

Ο Μενεγκίνι είναι κακοδιάθετος, η Τίνα κάνει πως δεν βλέπει το κόκκινο τριαντάφυλλο που ένας σερβιτόρος ακουμπάει διακριτικά κάθε μέρα στην διπλωμένη πετσέτα της πριμαντόνας. Ο Ωνάσης ξεναγεί την Κάλλας στη Σμύρνη, ξεφαντώνουν παρέα στο Χίλτον στην Κωνσταντινούπολη, χορεύουν όλη νύχτα στο πάρτι της αδελφής του, στη Γλυφάδα. Η Κάλλας, φοράει πια στον καρπό της, μόνο μια χρυσή αλυσσίδα – στο εσωτερικό της, είναι σκαλισμένα τα αρχικά : ”ΤΜWL – To Maria With Love”.

Στις 12 Αυγούστου, ξημερώματα, η Τίνα που έχει αϋπνίες, κάνει μια βόλτα και βλέπει τον άντρα της να κάνει έρωτα με την Κάλλας στο σαλόνι. Ο Αρίστος είναι αποφασισμένος να τινάξει τον γάμο του στον αέρα. Με θόρυβο. Αλλά η περίοδος που ακολουθεί, για την Μαρία είναι περισσότερο θλίψη και σκόνη. Χωρίζει τον Μενεγκίνι, οι παπαράτσι την κυνηγούν παντού, πρωταγωνιστεί σε ένα τεράστιο σκάνδαλο. Η ίδια, περισσότερο από καθετί άλλο, ονειρεύεται να παντρευτεί τον Ωνάση, να ζήσει ”σαν απλή γυναίκα, με μια οικογένεια, ένα σπίτι, ένα σκύλο”. Αλλά ο Αρίστος, αρκείται να την επιδεικνύει παντού σαν λάφυρο και δηλώνει πως είναι απλώς δυό καλοί φίλοι. Όσο για τα παιδιά του τη μισούν, την κατηγορούν για τον χωρισμό των γονιών του, τρέχουν να κρυφτούν όταν εμφανίζεται. Ή δεν της μιλάνε, δεν την αποκαλούν ποτέ με το όνομά της – ο Αλέξανδρος, όταν μιλάει γι’αυτή, λέει απλώς “η τραγουδίστρια” και φροντίζει να βγαίνει βόλτες με το κρις κραφτ, τις ώρες που η Κάλλας κοιμάται πάνω στο ”Χριστίνα”.

Εν τω μεταξύ, η καριέρα της παρακμάζει, η φωνή της αλλοιώνεται, αφήνει να περάσουν μήνες χωρίς να ασκηθεί ούτε σε μια νότα. Επτά ανεβάσματα όπερας το ’60, πέντε το ’61, δύο το ’62, κανένα το ’63. Τον Μάη του ’65, όταν τραγουδάει “Νόρμα” στο Παρίσι, χάνει μια ψηλή νότα, μπερδεύεται, σπάει σε ένα ψηλό “σι” , στην τελευταία πράξη. Τη γιουχάρουν

Την ίδια εποχή, εκείνη και ο Αρίστος καυγαδίζουν συνέχεια – περισσότερο από το να αγαπούν μοιάζουν φτιαγμένοι για να καταστρέφουν ο ένας τον άλλο. Τελικά, μετά από εννιά χρόνια (”τα καλύτερα και τα χειρότερα της ζωής μου” σύμφωνα με τη Μαρία), γεμάτα έρωτα, βρισιές, δάκρυα, ο Ωνάσης παντρεύεται. Αλλά με την Τζάκι Κένεντι  ! Είχε ξεσπάσει τεράστιο σκάνδαλο για τον Έλληνα κροίσο)!

Χωρίζουν. Χωρίζουν; Ένα χρόνο, κιόλας μετά το γάμο του, ο Ωνάσης μπαινοβγαίνει στο διαμέρισμα της Κάλλας, στο Παρίσι. Τον Μάρτη του ’75, όταν ο Ωνάσης πεθαίνει, η Μαρία συνθλίβεται.. Στις 16 Σεπτεμβρίου 1977, τη βρίσκουν νεκρή, στο σπίτι της. Χρήση βαρβιτουρικών, συγκοπή καρδιάς. Λάθος. Η καρδιά της είχε πεθάνει προ πολλού.

hlektragr

Recent Posts

Εκτεταμένες καμπάνιες του Τουριστικού Οργανισμού Λουτρακίου για το «Πάσχα 2024»

Ο Τουριστικός Οργανισμός Λουτρακίου, σε συνεργασία και με την υποστήριξη του Δήμου Λουτρακίου- Περαχώρας- Αγ.…

32 λεπτά ago

Στους Αγίους Θεόδωρους ανοίγει το πρώτο πρατήριο υδρογόνου της χώρας

  Στα τέλη του έτους αναμένεται ότι θα λειτουργήσει στην Ελλάδα ο πρώτος σταθμός ανεφοδιασμού…

1 ώρα ago

Ολυμπιακοί Αγώνες: Πέρασε από τη διώρυγα της Κορίνθου το ιστιοφόρο Belem με τη Φλόγα

Το ταξίδι του για τη Μασσαλία συνεχίζει το γαλλικό ιστιοφόρο Belem, το οποίο μεταφέρει την…

2 ώρες ago

Αυστηρά πρόστιμα για ακαθάριστα οικόπεδα – Σε κατάσταση συναγερμού η κυβέρνηση ενόψει της αντιπυρικής περιόδου

Σήμα κινδύνου με αφορμή το μητρώο δήλωσης καθαρισμού ακαλύπτων χώρων εξέπεμψε η ΠΟΜΙΔΑ, καθώς εκκρεμεί και η έναρξη…

3 ώρες ago

Ενημέρωση για τις αγροτοδασικές πυρκαγιές του τελευταίου 24ωρου

Από Ω/18:00/27-04-2024 έως Ω/18:00/28-04-2024 εκδηλώθηκαν 29 αγροτοδασικές πυρκαγιές. Από αυτές, οι 26 αντιμετωπίστηκαν άμεσα, στο…

3 ώρες ago

Ρέντης: Στη φυλακή 12 κατηγορούμενοι για εγκληματική οργάνωση

Ολοκληρώθηκε η διαδικασία απολογιών της δεύτερης ομάδας κατηγορουμένων που συνελήφθησαν σε επιχείρηση της Αστυνομίας για…

3 ώρες ago