ΕΛΛΑΔΑ

Ξέφυγε πάλι ο Πολάκης και άρχισε τα «γαλλικά»

Οι επιλεκτικές διαρροές για τη δημιουργία εντυπώσεων και η τοξικότητα αποτέλεσαν, για μια ακόμα φορά, τη στρατηγική του ΣΥΡΙΖΑ στην κλειστή συνεδρίαση της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας στη Βουλή.

 

Πρωταγωνιστικό ρόλο ανέλαβε και πάλι ο Παύλος Πολάκης, ο οποίος αντέδρασε έντονα όταν ο βουλευτής της Ν.Δ., Δημήτρης Μαρκόπουλος, κατήγγειλε στην Επιτροπή ότι πηγές της αξιωματικής αντιπολίτευσης παραβιάζουν τη μυστικότητα και παραπληροφορούν τους δημοσιογράφους.

Ο Παύλος Πολάκης -φέρεται- να «ξέφυγε» απευθυνόμενος στον Δημήτρη Μαρκόπουλο κραύγασε «εσύ, βούλωσέ το»! Η παρεκτροπή του Πολάκη ανάγκασε το προεδρείο να τον ανακαλέσει στην κοινοβουλευτική τάξη.

Αυτό το στιγμιότυπο ήταν και το πιο «θερμό» μιας συνεδρίασης, την οποία ο ΣΥΡΙΖΑ επεδίωξε να εκμεταλλευτεί επικοινωνιακά για μικροκομματικούς σκοπούς.

ADVERTISING

Οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ μαζί με τους συναδέλφους του ΠΑΣΟΚ ερμήνευσαν κατά το δοκούν τα άρθρα του Κανονισμού της Βουλής. Ζήτησαν μέχρι και διεθνή εντάλματα βίαιης προσαγωγής, για να προσέλθουν σε ακροάσεις οι τρεις επιχειρηματίες Φέλιξ Μπίτζιος, Γιάννης Λαβράνος και Tal Dilian που διαμένουν στο εξωτερικό!

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

29/11/2022
|
08:11

Συνάντηση Μηταράκη – Frontex: Συμφωνία για συνεργασία στις εθελοντικές επιστροφές παράτυπων μεταναστών

Με τη στάση τους προσπάθησαν να «ψαρέψουν» μεταξύ της δυνατότητας ακροάσεων εξωκοινοβουλευτικών προσώπων σε Επιτροπή με αίτημα των 2/5 των μελών -χωρίς όμως να έχει ληφθεί καμία τέτοια σχετική απόφαση- και της πιθανότητας, η Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας να «διερευνά υποθέσεις με τη μορφή συλλογής πληροφοριών και εγγράφων και την εξουσία κλήσης και εξέτασης προσώπων με ανάλογη εφαρμογή των άρθρων 146 και 147 του ΚτΒ» ως… εξεταστική επιτροπή.

Πυροδοτώντας το κλίμα, αμφισβήτησαν τη σαφή διάταξη του άρθρου 43 περί της μυστικότητας των ακροάσεων για θέματα που σχετίζονται με την ΕΥΠ, θέλοντας να δημιουργήσουν συνειρμούς για «άμεση παραδοχή της πλειοψηφίας ότι η λειτουργία του Predator έχει σχέση με την ΕΥΠ, σε αντίθεση με τους κυβερνητικούς ισχυρισμούς»!

Τέλος, προσποιήθηκαν ότι τους είχε… διαφύγει πως κάλεσαν τον πρώην γενικό γραμματέα του πρωθυπουργού, Γρηγόρη Δημητριάδη, για μια ακόμα φορά για ακρόαση στην Επιτροπή σχετικά με τις αρμοδιότητες που του είχαν δοθεί για την παρακολούθηση του έργου της ΕΥΠ και φυσικά όχι ως παρατηρητή των επιχειρηματικών δραστηριοτήτων των εταιριών που φέρεται να είχαν στη χώρα μας το παράνομο λογισμικό Predator, καθώς κάτι τέτοιο είναι άσχετο με τις θεσμικές αρμοδιότητές του.

Ο επιχειρηματίας, Γιάννης Λαβράνος, που είχε προσκληθεί σε ακρόαση -σύμφωνα με πληροφορίες- ενημέρωσε την Επιτροπή ότι διαμένει στο Λονδίνο και αδυνατεί να προσέλθει. Δήλωσε πρόθυμος να μεταβεί στις προξενικές μας Αρχές και από εκεί να απαντήσει στα ερωτήματα που θα ήθελαν να του υποβάλλουν. Το ίδιο και ο Φέλιξ Μπίτζιος, ο οποίος δήλωσε ότι διαμένει στο Μιλάνο και είναι πρόθυμος να απαντήσει με γραπτό υπόμνημα σε ερωτήσεις που θα θέλει η Επιτροπή να του θέσει. Αντίθετα, ο Ισραηλινός επιχειρηματίας, Tal Dilian, δεν κατέστη δυνατόν να εντοπιστεί από τις Αρχές του Τελ Αβίβ.

Η Επιτροπή κατά πλειοψηφία αποφάσισε την αποστολή ερωτήσεων προς τους κ.κ. Λαβράνο, Μπίτζιο και Ντίλιαν, προκειμένου να απαντήσουν σε όλες τις ερωτήσεις των μελών της Επιτροπής, κάτι που μπορεί να μη διευκολύνει την πλοκή του αφηγήματος της αντιπολίτευσης, αλλά αποτελεί πάγια πρακτική ακόμα και των Εξεταστικών και Προανακριτικών Επιτροπών όταν υπάρχει κώλυμα απουσίας.

Αντίδραση από ΚΚΕ

Οι χθεσινές «πιρουέτες» των ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ, αντί να μπερδέψουν πάντως τη Ν.Δ. που ήταν και ο στόχος τους, δημιούργησαν ρήγμα στο ενιαίο μέτωπο της αντιπολίτευσης. Προκάλεσαν την αντίδραση του ΚΚΕ που βλέπει να το χρησιμοποιούν για να συγκεντρώνουν τα 2/5 των μελών της Επιτροπής για να συγκαλείται η Επιτροπή, αλλά αφήνουν έξω από κάθε διερεύνηση την υπόθεση των συνακροάσεων των γραφείων του Περισσού το 2016. Μάλιστα, σύμφωνα με πληροφορίες, υπήρξε έντονη διαμαρτυρία του μέλους της Επιτροπής του ΚΚΕ κατά των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ και έντονη λεκτική αντιπαράθεση που για να «σβήσει» χρειάσθηκε η παρέμβαση του πρώην προέδρου της Βουλής και βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Νίκου Βούτση.

hlektragr

Recent Posts

Έξοδος Πάσχα: Αδειάζει η Αθήνα – Ουρές χιλιομέτρων στην Αθηνών – Κορίνθου

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της Τροχαίας, από τις 06:00 τη Μεγάλη Τετάρτη μέχρι τις…

8 ώρες ago

Δημοπρασία εκμίσθωσης του Κτιρίου Υποδοχής του Χιονοδρομικού Κέντρου Ζήρειας

ΠΕΡΙΛΗΨΗ ΔΙΑΚΗΡΥΞΗΣ ΔΗΜΟΠΡΑΣΙΑΣ ΕΚΜΙΣΘΩΣΗΣ  ΤΟΥ ΚΤΙΡΙΟΥ ΥΠΟΔΟΧΗΣ ΤΟΥ ΧΙΟΝΟΔΡΟΜΙΚΟΥ ΚΕΝΤΡΟΥ ΖΗΡΕΙΑΣ Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΖΗΡΕΙΑ…

8 ώρες ago

Ξυλόκαστρο : Πρόγραμμα – Πρόσκληση Περιφοράς Επιταφίου Ιερού Ναού Αγίου Βλασίου & Εορτασμού Αναστάσεως 2024

03 Μαΐου Μ. ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ Ώρα 10:00        ΕΣΠΕΡΙΝΟΣ – ΑΠΟΚΑΘΗΛΩΣΗ Οι οδηγοί θα σχηματίσουν διάδρομο στο…

8 ώρες ago

Σε εργοτάξια στο Λουτράκι και στο Ρίο ο Ταχιάος: Προτεραιότητα το σιδηροδρομικό δίκτυο της χώρας

Αυτοψίες στα εργοτάξια των ενεργών συμβάσεων που αφορούν στο σιδηροδρομικό δίκτυο, στο Λουτράκι και το…

8 ώρες ago

Συνελήφθησαν τρία άτομα για παράβαση της νομοθεσίας περί φωτοβολίδων και πυροτεχνημάτων σε Αρκαδία και Κορινθία

Συνελήφθησαν τρία άτομα για παράβαση της νομοθεσίας περί φωτοβολίδων και πυροτεχνημάτων σε Αρκαδία και Κορινθία…

8 ώρες ago