ΕΛΛΑΔΑ

«Καυτή» εβδομάδα για την Υγεία: Τρεις ημέρες απεργία οι νοσοκομειακοί γιατροί – Αναβάλλονται χειρουργεία

Δύσκολη εβδομάδα ξεκίνησε για τα νοσοκομεία αφού “παγώνουν” οι παρεχόμενες υπηρεσίες καθώς γιατροί και άλλοι υγειονομικοί αντιδρούν στο νομοσχέδιο που συζητείται στις Επιτροπές της Βουλής και την Πέμπτη εισάγεται για συζήτηση και ψήφιση στην Ολομέλεια.

Τα νοσηλευτικά ιδρύματα θα λειτουργούν με προσωπικό ασφαλείας μόνο για επείγοντα περιστατικά ενώ αναβάλλονται όλα τα προγραμματισμένα χειρουργεία καθώς και τα ραντεβού για ιατρεία.

Οι νοσοκομειακοί γιατροί έχουν προκηρύξει 24ωρη απεργία για σήμερα, νέα 24ωρη για αύριο, Τρίτη , και ακόμη μια την Πέμπτη, 1η Δεκεμβρίου, ημέρα που το νομοσχέδιο έχει προγραμματιστεί να μπει στην Ολομέλεια της Βουλής προς ψήφιση.

Η Ενωση Ιατρών Αθηνών Πειραιά (ΕΙΝΑΠ) και η Ομοσπονδία Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδος (ΟΕΝΓΕ) θα πραγματοποιήσουν σήμερα συγκέντρωση στη Βουλή στις 12.30 το μεσημέρι. Μισή ώρα νωρίτερα έξω από τη Βουλή θα βρίσκεται η ΠΟΕΔΗΝ, που έχει ταχθεί στο πλευρό των γιατρών και έχει προκηρύξει 4ωρη στάση εργασίας για σήμερα (11.00 – 15.00) αντιδρώντας με τη σειρά της στο νομοσχέδιο.

Βασική αιτία αντίδρασης γιατρών και των υπόλοιπων εργαζόμενων είναι η δυνατότητα να έχουν οι γιατροί του ΕΣΥ ταυτόχρονα και ιδιωτικό έργο, ρύθμιση που, όπως λένε, οδηγεί σε ιδιωτικοποίηση του χώρου της Υγείας και υποβαθμίζει τις παρεχόμενες υπηρεσίες υγείας. “Η κατάργηση της πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης των γιατρών του ΕΣΥ αφαιρεί ένα ακόμα εμπόδιο για να γίνουν οι ασθενείς εύκολη πελατεία στον ιδιωτικό τομέα, να βάλουν ακόμα πιο βαθιά το χέρι στην τσέπη ώστε να κερδοσκοπούν τα μεγάλα ιδιωτικά θεραπευτήρια. Η λειτουργία των κλινικών και των εργαστηρίων με γιατρούς που θα δουλεύουν παράλληλα στον ιδιωτικό τομέα θα υποβαθμιστεί ακόμα περισσότερο, αφού οι γιατροί θα ‘τρέχουν’ για να εκπληρώσουν τις υποχρεώσεις στα ιδιωτικά ιατρεία και τις κλινικές”, σημειώνει η ΕΙΝΑΠ σε ανακοίνωσή της.

“Ο λόγος που γίνεται αυτό είναι ότι το εθνικό σύστημα υγείας αυτή τη στιγμή δεν είναι ελκυστικό. Υπάρχει ανταγωνισμός από τον ιδιωτικό τομέα, υπάρχει ανταγωνισμός από το εξωτερικό. Θέλουμε λοιπόν να δώσουμε ένα μήνυμα στους γιατρούς μας ότι μπορούν να έρθουν, να μπουν στο εθνικό σύστημα υγείας, να έχουν και μια δυνατότητα ελεγχόμενου ιδιωτικού έργου και αυτό, αυτά τα δυο μέτρα η μερική απασχόληση και το ιδιωτικό έργο δεν γίνεται για τους γιατρούς, γίνεται για τον πολίτη”, σημείωσε σε συνέντευξή του (alpha  9.89) ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλέυρης.

Πρόσθεσε δε ότι οι προωθούμενες ρυθμίσεις του νομοσχεδίου δίνουν τη δυνατότητα σε περιοχές που είναι άγονες οι προκηρύξεις, αυτό αφορά κυρίως δηλαδή τα νησιά ή σε ειδικότητες όπως η ειδικότητα των αναισθησιολόγων που είναι άγονες, να προκηρύσσονται θέσεις μερικής απασχόλησης. “Δηλαδή στην Κω λόγου χάρη που δεν μπαίνουν παθολόγοι στο νοσοκομείο της Κω, δεν έχουν ενδιαφέρον, δίνουμε τη δυνατότητα στους ιδιώτες που είναι εκτός αντί να μπαίνουν με έναν άναρχο τρόπο που γίνεται τώρα με το μπλοκάκι να προκηρυχθούν θέσεις μερικής απασχόλησης”, εξήγησε ο κ. Πλεύρης.

“Κατεβασμένα ρολά” ενώ το “κοκτέιλ” ιών αυξάνει τη ζήτηση για υπηρεσίες Υγείας

 Σε κάθε περίπτωση, η “καυτή” εβδομάδα στον χώρο της Υγείας συμπίπτει με μια .. παγωμένη από άποψη καιρού εβδομάδα και ενώ οι ιώσεις του αναπνευστικού κάνουν “πάρτι”. Οι ειδικοί προειδοποιούν για το “κοκτέιλ” ιών και για έναν δύσκολο χειμώνα, ενώ ήδη τα περισσότερα ελληνικά σπίτια έχουν αντιληφθεί τι ακολουθεί τους χειμερινούς μήνες. Ιδιαίτερα εκείνα με μικρά παιδιά που πηγαίνουν σχολείο.

Για την εφετινή … πανσπερμία ιών, όπως την αναφέρει, και τους κινδύνους που αυτή εγκυμονεί μίλησε ο καθηγητής Πνευμονολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης, Νίκος Τζανάκης σε συνέντευξή του (ΕΡΤ). Οπως επεσήμανε, τα “θύματα” αυτής της πανσπερμίας ιών είναι κυρίως τα παιδιά, τα οποία μεταφέρουν τις ιώσεις στο σπίτι από τα σχολεία και τους βρεφονηπιακούς σταθμούς, με συνέπεια να αρρωσταίνουν στη συνέχεια μεγαλύτεροι άνθρωποι.

hlektragr

Recent Posts

Ενημέρωση για τις αγροτοδασικές πυρκαγιές του τελευταίου 24ωρου

Από Ω/18:00/27-04-2024 έως Ω/18:00/28-04-2024 εκδηλώθηκαν 29 αγροτοδασικές πυρκαγιές. Από αυτές, οι 26 αντιμετωπίστηκαν άμεσα, στο…

2 ώρες ago

Σε εργοτάξια στο Λουτράκι και στο Ρίο ο Ταχιάος: Προτεραιότητα το σιδηροδρομικό δίκτυο της χώρας

Αυτοψίες στα εργοτάξια των ενεργών συμβάσεων που αφορούν στο σιδηροδρομικό δίκτυο, στο Λουτράκι και το…

3 ώρες ago

Απαγόρευση κυκλοφορίας σε περιοχές NATURA, πάρκα και άλση στις Περιφερειακές Ενότητες Αργολίδας, Κορινθίας και Λακωνίας

Ισχύει διήμερη προληπτική απαγόρευση διέλευσης, παραμονής και κυκλοφορίας προσώπων και οχημάτων, σε περιοχές NATURA, καθώς…

3 ώρες ago

Υπογραφή σύμβασης ανόρυξης γεώτρησης στην Π.Ε. Κορινθίας

Υπεγράφη η σύμβαση ανόρυξης γεώτρησης ΤΟΕΒ Πασίου, προϋπολογισμού 74.400,00 ευρώ, στα γραφεία της Π.Ε. Κοριθνίας,…

4 ώρες ago

Στοχευμένη αστυνομική επιχείρηση πραγματοποιήθηκε στην Κορινθία – Συνελήφθησαν 8 άτομα

Στο πλαίσιο της επιχείρησης συνελήφθησαν -8- άτομα Στο πλαίσιο της πρόληψης και της καταστολής εγκληματικών…

4 ώρες ago

Εκτεταμένες καμπάνιες του Τουριστικού Οργανισμού Λουτρακίου για το «Πάσχα 2024»

Ο Τουριστικός Οργανισμός Λουτρακίου, σε συνεργασία και με την υποστήριξη του Δήμου Λουτρακίου- Περαχώρας- Αγ.…

5 ώρες ago