ΕΛΛΑΔΑ

Όλγα Γεροβασίλη: Τι ψάχνουν οι αρχές για την ηλεκτρονική κλοπή

Η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ διαπίστωσε ότι όχι μόνο «έκαναν φτερά» χρηματικά ποσά, αλλά ταυτόχρονα παραβιάστηκαν τα προφίλ της στα social media. Η ασυνήθιστη αυτή αλληλουχία έχει τεθεί στο μικροσκόπιο των αστυνομικών που πραγματοποιούν έρευνα για να εντοπίσουν τα ίχνη των δραστών, εξετάζοντας παράλληλα αν οι δύο διαφορετικού είδους ηλεκτρονικές επιθέσεις συνδέονται.

«Είναι η πρώτη φορά που συναντάμε επίθεση phising να συνοδεύεται με “χτύπημα” στα προφίλ των μέσων κοινωνικής δικτύωσης», σημειώνουν στελέχη της Διεύθυνσης Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος που ερευνούν την υπόθεση.

Εκτιμήσεις

Οπως εκτιμούν, είτε η ίδια η βουλευτής είτε κάποιος συνεργάτης της έπεσαν στην παγίδα επιτήδειων πιθανότατα πατώντας κάποιο link ή δίνοντας άθελά τους πρόσβαση σε ευαίσθητα στοιχεία. Για τη διερεύνηση της υπόθεσης, κλιμάκιο της Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος μετέβη την Πέμπτη στο πολιτικό γραφείο της Ολγας Γεροβασίλη.

Συνελήφθη ξανά γνωστός τράπερ για οπλοκατοχή – Θα τον ξαναφήσουν ελεύθερο;

Το επόμενο διάστημα, στο μικροσκόπιο θα τεθούν οι τραπεζικές κινήσεις που πραγματοποιήθηκαν το τελευταίο διάστημα από το λογαριασμό μισθοδοσίας της πρώην υπουργού, σε μια προσπάθεια να εντοπιστούν ηλεκτρονικά ίχνη των δραστών που κατάφεραν να αποσπάσουν χρήματα πριν η τράπεζα μπλοκάρει τις κινήσεις τους. Η έρευνα δεν αποκλείεται να επεκταθεί και σε κοντινά της πρόσωπα, για να διαπιστωθεί εάν και αυτά είχαν πέσει θύματα απάτης phising.

Όλγα Γεροβασίλη: «Στοχευμένη επίθεση»

«Σε συνέχεια του σκανδάλου των υποκλοπών από το Ενιαίο Κέντρο Παρακολουθήσεων ΕΥΠ – Predator, στόχος του οποίου υπήρξα και η ίδια και για το οποίο έχω ήδη κινηθεί νομικά, καταγγέλλω δημοσίως τη γενικευμένη ηλεκτρονική επίθεση-χακάρισμα που λαμβάνει χώρα εις βάρος μου από χθες (σ.σ.: προχθές). Εχουν δεχτεί ηλεκτρονική επίθεση και έχουν αποσπαστεί χρηματικά ποσά από τους βουλευτικούς τραπεζικούς λογαριασμούς μου, αλλά και είναι υπό ηλεκτρονική επίθεση τα μέσα κοινωνικής μου δικτύωσης. Εχω ήδη προβεί στις αναγκαίες ενέργειες ενώπιον των αρμόδιων Αρχών για την αποκάλυψη των υπαιτίων», ανέφερε σε ανακοίνωσή της η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Ολγα Γεροβασίλη, που υπέβαλε μήνυση σε αξιωματικούς της Διεύθυνσης Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος. Οπως εκτιμά, η πρόσβαση στους λογαριασμούς δεν ήρθε από κάποια δική της απροσεξία, αλλά από στοχευμένη επίθεση χάκερς. Μετά την ενημέρωση των Αρχών για την υπόθεση, ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Τάκης Θεοδωρικάκος, είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τη βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ.

Υπενθυμίζεται ότι το όνομα της Ολγας Γεροβασίλη ήταν στη λίστα που δημοσίευσε η εφημερίδα «Documento» για τις παρακολουθήσεις με το κακόβουλο λογισμικό Predator. Την προηγούμενη Παρασκευή (18/11/2022), είχε κληθεί να καταθέσει στην εισαγγελέα Αγγελική Τριανταφύλλου, η οποία χειρίζεται την έρευνα για την υπόθεση των τηλεφωνικών υποκλοπών.

Τι πρέπει να προσέχουν οι πολίτες

Οπως προειδοποιούν σύμβουλοι ηλεκτρονικής Ασφάλειας, οι επιθέσεις ηλεκτρονικού «ψαρέματος» (phising) παρουσιάζουν έξαρση τους τελευταίους 10 μήνες στην Ελλάδα.

ΠΩΣ ΔΡΟΥΝ

  1. Μέσω «καμουφλαρισμένων» mails, SMS και μηνυμάτων σε εφαρμογές, άγνωστοι δράστες επιχειρούν να υποκλέψουν δεδομένα προσωπικού χαρακτήρα από ανυποψίαστους πολίτες.
  1. Τα μηνύματα εμπεριέχουν συνήθως συνδέσμους (links), που οδηγούν σε ιστοσελίδες στις οποίες πρέπει να συμπληρωθούν τα στοιχεία εισόδου σε online λογαριασμούς (email, social media, web banking).
  1. Εφόσον ο παραλήπτης συμπληρώσει τα στοιχεία που του ζητούνται, οι δράστες τα αξιοποιούν είτε για να αποκτήσουν μη εξουσιοδοτημένη πρόσβαση σε λογαριασμούς του θύματος είτε για να προβούν σε ηλεκτρονικές συναλλαγές χωρίς εξουσιοδότηση, με χρήση των υποκλαπέντων στοιχείων καρτών.

ΤΙ ΝΑ (ΜΗΝ) ΚΑΝΕΤΕ

  • Μην απαντάτε σε μηνύματα, μην ανοίγετε άγνωστους συνδέσμους, μη μοιράζεστε ευαίσθητα στοιχεία που αφορούν σε τραπεζικούς λογαριασμούς.
  • Σε κάθε περίπτωση αμφιβολίας η Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος καλεί τους χρήστες του Διαδικτύου που δέχονται ύποπτα μηνύματα και mails να επικοινωνούν με την τράπεζα που συνεργάζονται.
hlektragr

Recent Posts

Η ΤΕΛΕΤΗ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΦΩΤΟΣ ΕΙΣ ΤΟ ΠΑΤΡΙΑΡΧΕΙΟΝ

Τό Μέγα Σάββατον, 21ην Ἀπριλίου /4ην Μαΐου 2024, ἔλαβε χώραν ἡ Τελετή τοῦ Ἁγίου Φωτός…

2 ώρες ago

Ευχές και δώρα στο Δεκάζειο Γηροκομείο Τρίπολης από την Περιφέρεια Πελοποννήσου

Το Δεκάζειο Γηροκομείο Τρίπολης επισκέφθηκε ο Αντιπεριφερειάρχης Π.Ε. Αρκαδίας, Κωνσταντίνος Μανδρώνης, την Μεγάλη Πέμπτη 2…

11 ώρες ago

Η Τελετή του Επιταφίου εις το Πατριαρχείον Ιεροσολύμων (video)

Τό ἑσπέρας τῆς Μεγάλης Παρασκευῆς, 20ῆς Απριλίου/3ης Μαΐου 2024, ἔλαβε χώραν εἰς τόν Πανίερον Ναόν…

12 ώρες ago

Πάσχα 2024: Η μεγαλύτερη έξοδος μετά τον κορωνοϊό – Πάνω από 425.000 οχήματα έφυγαν από την Αττική

Μια από τις μεγαλύτερες εξόδους των τελευταίων ετών, θεωρείται η φετινή, με εκατοντάδες χιλιάδες Αθηναίους…

12 ώρες ago

Άγιο Φως: Στις 19:30 στο «Ελ. Βενιζέλος» από τα Ιεροσόλυμα – Πώς θα φτάσει σε όλη την Ελλάδα

Το απόγευμα του Μεγάλου Σαββάτου φτάνει στην Ελλάδα από τα Ιεροσόλυμα το Άγιο Φως, μεταφέροντας…

14 ώρες ago