ΕΛΛΑΔΑ

Κιβωτός του Κόσμου: Οι οικονομικοί έλεγχοι, οι νέες καταγγελίες και οι δικηγόροι του πατέρα Αντωνίου

Κιβωτός του Κόσμου: «Πετούν έγγραφα από τη δομή της Κιβωτού στο Αίπος της Χίου» είπε άγνωστος πληροφοριοδότης που επικοινώνησε με αξιωματικούς της αστυνομίας στη Χίο. Αμεσα ενημερώθηκε η Διεύθυνση Οικονομικής Αστυνομίας και αποφασίστηκε η διενέργεια έκτακτου ελέγχου στη δομή, και η συλλογή οικονομικών στοιχείων από το λογιστήριό της, όπως έγινε και στην Αθήνα.

Δύο αυτοκίνητα της ΕΛ.ΑΣ. έφθασαν στη δομή της Χίου, όπου μετέφεραν φακέλους, οι οποίοι θα φθάσουν στη συνέχεια στην Αθήνα, προκειμένου να συνεχιστεί ο οικονομικός έλεγχος και η αντιπαραβολή στοιχείων. Στη συγκεκριμένη δομή φιλοξενούνται 15 παιδιά και έχει τρεις εργαζομένους. Η Αρχή για το ξέπλυμα μαύρου χρήματος, η ΑΑΔΕ και η Διεύθυνση Οικονομικής Αστυνομίας, έχουν βάλει στο ερευνητικό στόχαστρο τα οικονομικά στοιχεία της «Κιβωτού του Κόσμου», καθώς τα ποσά από δωρεές και χορηγίες ακούγονται υπέρογκα, κάτι που καθιστά αναγκαία τη διερεύνηση της διάθεσης αυτών των χρημάτων στους σκοπούς λειτουργίας της.

Στα ταμεία…

Οι δωρεές και χορηγίες από το 2007 έως το 2022, κυμαίνονται κοντά στα 80 εκατομμύρια ευρώ, με περισσότερα από 30 εκατομμύρια την τελευταία πενταετία. Τα στελέχη της Διεύθυνσης Οικονομικής Αστυνομίας, που την περασμένη Τετάρτη πήραν όλα τα οικονομικά στοιχεία από το λογιστήριο της ΜΚΟ στον Κολωνό, από την πρώτη εικόνα διαπιστώνουν ότι οι εισροές χρημάτων από το 2014 έως σήμερα, ήταν περίπου 5.000.000-6.000.000 ευρώ, προερχόμενα από δωρεές και χορηγίες.

Από χθες το πρωί, τα αρμόδια στελέχη της Διεύθυνσης Οικονομικής Αστυνομίας έχουν ξεκινήσει τις αποστολές των αιτημάτων προς όλα τα τραπεζικά ιδρύματα, προκειμένου να εντοπίσουν τραπεζικούς λογαριασμούς που διαχειρίζονταν ο πατέρας Αντώνιος, η σύζυγός του, συγγενικά τους πρόσωπα, αλλά και μέλη του διοικητικού συμβουλίου της ΜΚΟ. Στη συνέχεια θα ελέγξουν τις εισροές και κυρίως τις εκροές χρημάτων και τους παραλήπτες τους. Θα εξετάσουν την περίπτωση εικονικών παραστατικών εισροών-εκροών χρημάτων, όπως συνηθίζεται στις περιπτώσεις έρευνας ελεγχόμενων επιχειρήσεων.

Οι αστυνομικοί σε συνεργασία με την ΑΑΔΕ και την Αρχή για το ξέπλυμα μαύρου χρήματος θα εξετάσουν τα περιουσιακά στοιχεία των προσώπων για τα οποία γίνεται η έρευνα πριν την ενασχόλησή τους με τις δραστηριότητες της «Κιβωτού του Κόσμου», και την πιθανότητα αδικαιολόγητης μεταβολής της στο πέρασμα των χρόνων.

Φορολογικά

Οι αρμόδιοι αξιωματικοί αναφέρουν ότι οι ΜΚΟ σαν την «Κιβωτό του Κόσμου» φορολογούνται, με μικρότερης κλίμακας συντελεστή, αλλά υποβάλλουν φορολογική δήλωση. Τα στοιχεία των φορολογικών δηλώσεων θα αντιπαραβληθούν με τα οικονομικά στοιχεία δωρεών και χορηγιών, προκειμένου να διαπιστωθεί αν έχουν δηλωθεί τα πάντα, και αν όχι, πού πήγαν αυτά τα χρήματα.

Τα στελέχη της Διεύθυνσης Οικονομικής Αστυνομίας αναφέρουν ότι αυτή η έρευνα θα διαρκέσει τουλάχιστον 2-3 μήνες, και τα αποτελέσματά της θα υποβληθούν στους αρμόδιους εισαγγελικούς λειτουργούς. Οι ερευνητές αστυνομικοί θα πηγαίνουν όπου «τους πάει η έρευνα», λένε χαρακτηριστικά.

Οι έρευνες και το άδειασμα θυρίδας

Οι ταυτόχρονες έρευνες από τις τρεις οικονομικές υπηρεσίες μπορεί να συγκλίνουν και η καθεμιά να στρέφει τις ενέργειες σε άλλα επίπεδα και στόχους. Η Αρχή για το ξέπλυμα μαύρου χρήματος θα ελέγξει πρόσωπα και μπορεί για παράδειγμα να μπλοκάρει λογαριασμούς ατόμων, η ΑΑΔΕ να κάνει φορολογικό και

διοικητικό έλεγχο, ενώ τη Διεύθυνση Οικονομικής Αστυνομίας την ενδιαφέρει το ποινικό κομμάτι της υπόθεσης.

Από την Αρχή για το ξέπλυμα βρώμικου χρήματος φαίνεται να εξετάζονται πληροφορίες ότι πρώην κορυφαίο στέλεχος της «Κιβωτού του Κόσμου», στις 22 Νοεμβρίου πήγε σε τράπεζα της Αθήνας και κατευθύνθηκε σε τραπεζική θυρίδα, από την οποία εικάζεται ότι πήρε μέρος του περιεχομένου της, προκειμένου να το μεταφέρει σε θυρίδα άλλης τράπεζας.

Κιβωτός του Κόσμου: Τρεις καταγγελίες για σεξουαλική κακοποίηση

Ραγδαίες είναι οι εξελίξεις γύρω από την εισαγγελική έρευνα για την υπόθεση της «Κιβωτού του Κόσμου», αφού μέχρι στιγμής, σύμφωνα με πληροφορίες, υπάρχουν συνολικά τρεις αναφορές για σεξουαλική κακοποίηση. Μετά τον 19χρονο που κατήγγειλε τον επικεφαλής της δομής για προσβολή της γενετήσιας ελευθερίας, στο «μικροσκόπιο» βρίσκονται ακόμη δύο περιπτώσεις ανηλίκων, για τις οποίες έχει γίνει αναφορά από τρίτα πρόσωπα, τα οποία έχουν καταθέσει στις Αρχές ως μάρτυρες, πως υπέστησαν αντίστοιχες αξιόποινες συμπεριφορές.

Η διερεύνηση της υπόθεσης της «Κιβωτού» συνεχίζεται με γοργούς ρυθμούς, με τις εισαγγελείς ανηλίκων να μελετούν όλα τα στοιχεία, ενώ έως τώρα έχουν καταθέσει πέντε πρώην εργαζόμενοι και παιδαγωγοί στις δομές της «Κιβωτού», (συνολικά 12 μάρτυρες μαζί με αυτούς που κατέθεσαν στις αστυνομικές Αρχές).

Παράλληλα, και αφού προηγήθηκαν συναντήσεις με πολλούς δικηγόρους, ο πατέρας Αντώνιος και η πρεσβυτέρα ανέθεσαν τη νομική τους εκπροσώπηση σε τρεις ποινικολόγους εγνωσμένου κύρους (Θρασύβουλο Κονταξή, Τάσο Τριανταφύλλου και Γιάννη Κότσο).

 Παρών, όταν χρειαστεί

Σύμφωνα με πληροφορίες, πρόσωπα από το περιβάλλον του πατέρα Αντώνιου, μετά από τα δημοσιεύματα ότι ο ιερέας είναι εξαφανισμένος, επικοινώνησαν με την Εισαγγελία και ενημέρωσαν ότι ο π. Αντώνιος είναι στη διάθεση της Δικαιοσύνης, όποτε του ζητηθεί. Οπως αναφέρει ο κ. Κονταξής, απόφαση της νομικής ομάδας είναι να μη γίνει καμία δήλωση ούτε από τους δικηγόρους ούτε από τους ελεγχόμενους σε αυτή τη φάση της διαδικασίας.

Υπενθυμίζεται ότι προς το παρόν δεν υπάρχει ποινική δίωξη για την υπόθεση, αφού οι καταγγελίες ακόμη ερευνώνται. Σε αυτό το πλαίσιο, με εισαγγελική παραγγελία θα εξεταστούν και οι φάκελοι όσων παιδιών υπάρχουν υποψίες ότι ενδέχεται να έχουν υποστεί κακοποίηση, προκειμένου να μελετηθούν και οι απόρρητες εκθέσεις των κοινωνικών λειτουργών, με στόχο τη συλλογή περισσότερων στοιχείων.

hlektragr

Recent Posts

Μαθητές του «Μουσικού Σχολείου Κορίνθου» επισκέφθηκαν τον Σεβ. Μητροπολίτη κ. Διονύσιο στα Γραφεία της Ι. Μητροπόλεως

Αντιπροσωπεία μαθητών του «Μουσικού Σχολείου Κορίνθου» συνοδευόμενοι από τους Εκπαιδευτικούς τους κ. Κωνσταντίνα Ξύδη, κ.…

3 ώρες ago

Ναύπλιο: Εγκαίνια του 9ου Mediterranean Yacht Show

Παρουσία της Υφυπουργού Τουρισμού Έλενας Ράπτη πραγματοποιήθηκαν το απόγευμα του Σαββάτου 27 Απριλίου τα εγκαίνια…

3 ώρες ago

Ολυμπιακοί Αγώνες: Πέρασε από τη διώρυγα της Κορίνθου το ιστιοφόρο Belem με τη Φλόγα

Το ταξίδι του για τη Μασσαλία συνεχίζει το γαλλικό ιστιοφόρο Belem, το οποίο μεταφέρει την…

4 ώρες ago

Συνεδριάζει την Μεγάλη Τρίτη η Περιφερειακή Επιτροπή Πελοποννήσου

Την Μ. Τρίτη 30 Απριλίου 2024 και ώρα 10:00 στην αίθουσα συνεδριάσεων, στο κτήριο του…

11 ώρες ago

Τουρισμός για όλους 2024: Έγινε η κλήρωση για τους δικαιούχους

Πραγματοποιήθηκε η διαδικασία επιλογής των δικαιούχων του προγράμματος Τουρισμός για όλους 2024 και αναμένεται να…

12 ώρες ago

Εκτεταμένες καμπάνιες του Τουριστικού Οργανισμού Λουτρακίου για το «Πάσχα 2024»

Ο Τουριστικός Οργανισμός Λουτρακίου, σε συνεργασία και με την υποστήριξη του Δήμου Λουτρακίου- Περαχώρας- Αγ.…

13 ώρες ago