ΕΛΛΑΔΑ

Μάνος Χατζιδάκις – ΕΡΤ : Η δύσκολη συμβίωση

Είμαστε τον πρώτο χρόνο της μεταπολίτευσης όταν ο Κωνσταντίνος Καραμανλής επιχειρώντας να εμφυσήσει αέρα ουσιαστικής ανανέωσης στην Ελληνική Ραδιοφωνία, αξιοποιεί τη φιλική σχέση που διατηρεί με το Μάνο Χατζιδάκι πείθοντάς τον να αναλάβει τη θέση του Διευθυντή Ραδιοφωνίας. Η κόντρα του κορυφαίου συνθέτη με την υπάρχουσα αντίληψη δεν αργεί να έρθει και σύντομα ξεσπά κόντρα με τον Γενικό Γραμματέα Τύπου και Πληροφοριών Γιάννη Λάμψα που συνεχίζεται όταν ο τελευταίος αναλαμβάνει τη θέση του Γενικού Διευθυντή στην ΕΡΤ.

Όλα ξεκινούν όταν ο Λάμψας απολύει τον ράδιο-σκηνοθέτη Γιώργο Χριστοδουλάκη χαρακτηρίζοντας την εκπομπή του “Χάπενινγκ” στο Δεύτερο Πρόγραμμα απαράδεκτη, όταν σε αυτή ακούγονται οι παρακάτω στίχοι ενός τραγουδιού του Γιάννη Λογοθέτη που τραγουδά ο Δημήτρης Πουλικάκος: “Πάρε μου πια πίπα δώρο γλυκιά μου, για τα γενέθλιά μου”. Στις 17 Σεπτεμβρίου 1975 ο Χατζιδάκις στέλνει δήλωση στις εφημερίδες στην οποία κατηγορεί τον Γιάννη Λάμψα για ουκ ολίγα πράγματα :

Η “πρόταση” του Μίνου Αργυράκη για το πως θα έπρεπε να είναι η κατάσταση στο κρατικό ραδιόφωνο…

“Έδειξε ανεκδιήγητη συμπεριφορά στο συνεργάτη της Ραδιοφωνίας κ. Χριστοδουλάκη. Στερείται κύρους και σοβαρότητας. Η Γενική Διεύθυνση μειοδοτεί συνεχώς την ώρα που αναδιοργανώνεται εκ βάθρων η ΕΡΤ. Πρέπει να αποσαφηνιστούν πια τα ποσά που παίρνουν ο Γενικός Διευθυντής και οι συνεργάτες του, και τα ποσά που παίρνουν οι συνεργάτες του Μάνου Χατζιδάκι”. Παράλληλα ο τελευταίος καταγγέλλει στον υπουργό Προεδρίας “τρικλοποδιές» στο έργο του που δεν τον αφήνουν να αναμορφώσει την ΕΡΤ όπως αυτός νομίζει.

Από την πλευρά του ο Λάμψας αφήνει να διαρρεύσουν στοιχεία σύμφωνα με τα οποία ο Χατζιδάκις ζημιώνει οικονομικά το ίδρυμα της ΕΡΤ. Το τέλος δεν αργεί να έρθει όταν μετά από λίγες ημέρες ο Λάμψας καθαιρεί τον συνθέτη από τη θέση του Διευθυντή Ραδιοφωνίας, με τις προσπάθειες του Ροβήρου Μανθούλη για συμβιβασμό των δύο πλευρών να πέφτουν στο κενό. Ο συνθέτης φεύγει από την ΕΡΤ για να επανέλθει σε αυτή στη συνέχεια με το Τρίτο Πρόγραμμα στο οποίο είναι αυτόνομος με τα γνωστά σε όλους αποτελέσματα, ενώ η πρώτη περίοδος του στην ΕΡΤ τελειώνει με τραγελαφικό τρόπο.

Επειδή ο Τύπος στη διαμάχη αυτή παίρνει σύσσωμος το μέρος του Χατζιδάκι, ο Λάμψας για “αντιπερισπασμό” ζητά από την Γενική Συνέλευση υπαλλήλων της ΕΡΤ ψήφισμα στήριξης της διοίκησης. ΄Όταν ο σύλλογος μετά από πολλές διαφωνίες το εγκρίνει ο Γενικός Γραμματέας μη θεωρώντας το ιδιαίτερα “θερμό” ζητά ένα κολακευτικότερο που το παίρνει ομόφωνα από τη νέα γενική συνέλευση των εργαζομένων…

Το εξώφυλλο του ένθετου του περιοδικού “Ραδιοτηλεόραση” για το Τρίτο Πρόγραμμα. Σε αυτή τη δεύτερη “επίσκεψή” του στο Ραδιομέγαρο ο κορυφαίος συνθέτης φροντίζει να επιβάλει τους δικούς του όρους…

Σε συνέντευξή που δίνει το 1981 ο Χατζιδάκις στην εφημερίδα “Εγνατία” παρ’ ότι έχουν περάσει έξι χρόνια από τότε δεν δείχνει να ξεχνά τις διαφωνίες του με τον Λάμψα και απαντά στην ερώτηση του Σωτήρη Κακίση :“Αν δεν απατώμαι, με τον κ. Λάμψα είχατε έρθει σε αντίθεση τον καιρό που ήταν Γενικός Διευθυντής της Ε.Ρ.Τ :

“Όχι σε αντίθεση απλώς, αλλά σε πλήρη διάσταση. Ποτέ Μου δεν είχα εκτιμήσει την παρουσία του στην Ε.Ρ.Τ σαν θετική, και δε θα ξεχάσω ποτέ, όταν έφυγε σχεδόν δια της βίας πιεζόμενος απ’ την κυβέρνηση, που ’κανε εκείνη την κατάπτυστη κυριολεκτικά δήλωση “ανεξαρτησίας”, ότι δήθεν διαλέγει την ελευθερίαν σαν άλλος Σολτζενίτσιν και “αποχωρεί διότι δεν ήταν ελεύθερος να ενεργεί κατά βούλησιν”. Και το πιο σημαντικό: αυτός υπήρξε ο κύριος υπεύθυνος για το νέο οργανισμό της Ε.Ρ.Τ που συνετέθη με το πιο οπισθοδρομικό, αντιδραστικό και δημοσιοϋπαλληλικό πνεύμα. Τόσο που σήμερα να μη μπορεί να λειτουργήσει πλέον κατ’ ουδένα τρόπο με όσες καλές προθέσεις ή προϋποθέσεις κι αν υπάρξουν. Όχι, με τον κ. Λάμψα δεν έχουμε τίποτα κοινό, εκ γενετής, και φυσικά ούτε και κοινή ιδεολογία”.

hlektragr

Recent Posts

Λουτράκι: 𝚱ολυμβητικοί 𝚨γώνες «𝟑𝛐 𝚱ύπελλο 𝚰ωάννης 𝚲αζαρίδης»

Ο Α.Ο Ποσειδών Λουτρακίου, διοργανώνει για τρίτη χρονιά τους αγώνες Προαγωνιστικών και ΜΙΝΙ Κατηγοριών με…

14 ώρες ago

Κηφισιά: Πόρτα σχολείου καταπλάκωσε μαθητές – Στο νοσοκομείο μαθητής

Σοβαρό ατύχημα σημειώθηκε σtτ σχολείο της Κηφισιάς, όταν, κατά την διάρκεια των εργασιών, πόρτα καταπλάκωσε…

14 ώρες ago

Αγίου Κωνσταντίνου και Ελένης: Μεγάλη γιορτή της Ορθοδοξίας σήμερα 21 Μαΐου

Ο Μέγας Κωνσταντίνος Γενέτειρα πόλη του Μεγάλου Κωνσταντίνου αναφέρεται τόσο η Ταρσός της Κιλικίας όσο…

16 ώρες ago

Συνάντηση όλων των Επαγγελματιών Ξενοδόχων και Επισιτιστών του Δήμου Λουτρακίου – Περαχώρας – Αγίων Θεοδώρων ενόψει της αντιπυρικής περιόδου 2024

Ο Αντιδήμαρχος Πολιτικής Προστασίας, κος Κανάκης Μιχάλης, προσκαλεί όλους τους Επαγγελματίες Ξενοδόχους και Επισιτιστές που…

17 ώρες ago

Φεστιβάλ ΑΡΙΣΤΟΝΑΥΤΕΣ 2024 | Συναυλία με Pan Pan x Years of Youth

Συναυλία με Pan Pan x Years of Youth, μουσική, χορός, ανιμέισον, ποίηση, VR, εκθέσεις, προβολές,…

17 ώρες ago

Δήμος Κορινθίων – Ημερίδα ενημέρωσης με θέμα: «Κλιματική αλλαγή, αιτίες, συνέπειες και τρόποι περιορισμού του φαινομένου»

Την Παρασκευή 24 Μαΐου 2024 στις 10:00 π.μ. στο θεατράκι του Δημαρχείου (Κολιάτσου 32, Κόρινθος)…

18 ώρες ago