ΕΛΛΑΔΑ

Επίδομα θέρμανσης: Τα 6 βήματα για την αίτηση στο myΘέρμανση

Επίδομα θέρμανσης: Τέθηκε σε λειτουργία στην ηλεκτρονική πύλη myaade.gov.gr η εφαρμογή myΘέρμανση, μέσω της οποίας είναι δυνατή η ηλεκτρονική υποβολή αιτήσεων για την είσπραξη του επιδόματος θέρμανσης για τη χειμερινή περίοδο 2022-2023.

Σύμφωνα με τις οδηγίες της ΑΑΔΕ, η συμπλήρωση της αίτησης είναι πολύ εύκολη, καθώς από τη στιγμή που ο ενδιαφερόμενος θα εισέλθει στην εφαρμογή, χρησιμοποιώντας τους κωδικούς πρόσβασης στο σύστημα TAXISnet, θα χρειαστεί να ακολουθήσει τα παρακάτω 6 απλά «βήματα» για τη συμπλήρωση της αίτησης:

Επιλογή αν διαμένει σε μονοκατοικία ή πολυκατοικία.

Επιλογή αν είναι ιδιοκτήτης ή ένοικος. Σε περίπτωση που είναι ένοικος, πρέπει να συμπληρώσει τον ΑΦΜ του ιδιοκτήτη.

Επιλογή είδους καυσίμου.

Συμπλήρωση του αριθμού παροχής ρεύματος.

Επιλογή οικισμού.

Συμπλήρωση των τ.μ. της κατοικίας.

Μόλις συμπληρωθούν τα παραπάνω στοιχεία, ο ενδιαφερόμενος επιλέγει «Υποβολή» και λαμβάνει άμεσα την απάντηση για το εάν η αίτησή του έγινε αποδεκτή ή απορρίφθηκε. Σε περίπτωση που η αίτηση γίνεται αποδεκτή, ο δικαιούχος πληροφορείται ποιο είναι το συνολικό ποσό επιδόματος που δικαιούται να λάβει.

Προϋποθέσεις

Υπενθυμίζεται ότι σύμφωνα με την Κοινή Υπουργική Απόφαση για την καταβολή του επιδόματος θέρμανσης:

Το ελάχιστο ποσό του επιδόματος παραμένει στα 100 ευρώ, ενώ το μέγιστο αυξάνεται από τα 750 στα 800 ευρώ. Οσοι δικαιούχοι πάψουν να χρησιμοποιούν φυσικό αέριο για τη θέρμανσή τους και στραφούν στο πετρέλαιο θέρμανσης ή σε άλλα μέσα θέρμανσης θα λάβουν διπλάσια ποσά επιδόματος. Ως εκ τούτου, το μέγιστο ποσό θα ανέρχεται σε 1.600 ευρώ.

Τα όρια ετήσιου εισοδήματος μέχρι τα οποία θα χορηγείται το επίδομα διαμορφώνονται ως εξής:

Το όριο εισοδήματος για τον άγαμο αυξάνεται από 14.000 σε 16.000 ευρώ. Για τους έγγαμους ή τους συνάψαντες σύμφωνο συμβίωσης χωρίς εξαρτώμενα τέκνα το όριο αυξάνεται από τα 20.000 στα 24.000 ευρώ. Επίσης, για κάθε μονογονεϊκή οικογένεια το βασικό όριο χωρίς την προσαύξηση λόγω τέκνου ή τέκνων θα διαμορφωθεί στα 27.000 ευρώ.

Η προσαύξηση των ορίων για κάθε εξαρτώμενο τέκνο παραμένει στα 3.000 ευρώ.

Τα όρια ετήσιου εισοδήματος μέχρι τα οποία θα χορηγείται το επίδομα παραμένουν ίδια με την περίοδο 2021-2022 (δεν αυξάνονται) για όσους υποβάλουν φέτος αιτήσεις είσπραξης επιδομάτων θέρμανσης, ενώ πέρυσι δεν είχαν υποβάλει, καθώς επίσης και για όσους αποφασίζουν από αυτή τη χειμερινή περίοδο να στραφούν από το φυσικό αέριο σε άλλο μέσο θέρμανσης.

Το όριο αντικειμενικής αξίας ακίνητης περιουσίας για τους άγαμους δικαιούχους αυξάνεται από τα 180.000 στα 200.000 ευρώ. Για τους έγγαμους το όριο αντικειμενικής αξίας διαμορφώνεται στα 300.000 ευρώ.

Για να καταφέρουν να εισπράξουν το επίδομα οι ενδιαφερόμενοι θα πρέπει να υποβάλουν ηλεκτρονικά τις αιτήσεις τους μέχρι την 9η Δεκεμβρίου 2022 στην εφαρμογή myΘέρμανση που τέθηκε ήδη σε λειτουργία, στην ιστοσελίδα της AAΔΕ (myaade.gov.gr).

Σε κάθε περίπτωση κατά την οποία ο δικαιούχος είναι ένοικος πολυκατοικίας και καταβάλλει τη δαπάνη θέρμανσης μέσω κοινοχρήστων, τότε θα πρέπει στη αίτηση να καταχωρισθούν και ο αριθμός της απόδειξης εξόφλησης κοινοχρήστων ή εναλλακτικά ο αριθμός που φέρει το ειδοποιητήριο πληρωμής αυτών (αν δεν έχει ήδη εκδοθεί κατά την υποβολή της αίτησης απόδειξη εξόφλησης), ο Αριθμός Φορολογικού Μητρώου του διαχειριστή ή του προσώπου που εκπροσωπεί την πολυκατοικία ή της εταιρίας διαχείρισης της πολυκατοικίας, καθώς και το ποσό που αναλογεί στον δικαιούχο.

7 Οι διαχειριστές ή οι εκπρόσωποι των πολυκατοικιών ή οι εταιρίες διαχείρισης πολυκατοικιών πρέπει επιπλέον να δηλώσουν στην εφαρμογή τα ακόλουθα στοιχεία:

τον Αριθμό Φορολογικού Μητρώου του διαχειριστή ή του προσώπου που εκπροσωπεί την πολυκατοικία ή της εταιρίας διαχείρισης της πολυκατοικίας,

τον ΑΦΜ της πολυκατοικίας, εφόσον υπάρχει,

τον αριθμό της κοινόχρηστης παροχής ηλεκτρικού ρεύματος ή μιας παροχής ηλεκτρικού ρεύματος που αντιστοιχεί στην πολυκατοικία,

τα χιλιοστά συμμετοχής των διαμερισμάτων στις δαπάνες θέρμανσης,

το ονοματεπώνυμο των φυσικών προσώπων που διαμένουν στα διαμερίσματα τα οποία δεν χρησιμοποιούνται ως επαγγελματική στέγη.

Μετά τη συμπλήρωση των παραπάνω στοιχείων θα πρέπει να προβούν σε ενεργοποίηση της διαδικασίας πληρωμής. Η ενεργοποίηση αυτή δεν μπορεί να γίνει μετά την 9η Δεκεμβρίου 2022.

Πληρωμές από Δεκέμβριο

Η καταβολή του επιδόματος θα γίνει -με πίστωση στους τραπεζικούς λογαριασμούς που θα έχουν δηλώσει οι δικαιούχοι στις αιτήσεις τους- σε τρεις δόσεις, ως εξής:

* Εως την 21η Δεκεμβρίου 2022 θα διενεργηθεί η προκαταβολή του επιδόματος σε όσους ήταν και πέρυσι δικαιούχοι. Το ποσό της προκαταβολής θα είναι ίσο με το ποσό που έλαβαν πέρυσι. Επιπλέον, η καταβολή θα καλύπτει το σύνολο των αγορών που θα έχουν τιμολογηθεί έως την 30ή Νοεμβρίου 2022, εφόσον αυτές αντιστοιχούν σε επίδομα που υπερβαίνει το ποσό της προκαταβολής και υπό την προϋπόθεση καταχώρισης των απαιτούμενων στοιχείων έως και την 9η Δεκεμβρίου 2022.

* Εως την 28η Φεβρουαρίου 2023 θα διενεργηθεί η πληρωμή του επιδόματος για το σύνολο των αγορών που θα έχουν τιμολογηθεί έως την 31η Ιανουαρίου 2023 και υπό την προϋπόθεση καταχώρισης των απαιτούμενων στοιχείων έως και τη 15η Φεβρουαρίου 2023.

hlektragr

Recent Posts

Ισθμός Κορίνθου: Ξεκίνησαν και πάλι οι διελεύσεις των πλοίων

  Επανέναρξη των διελεύσεων των πλοίων απ’ τον Ισθμό της Κορίνθου. Όπως, γνωστοποιήθηκε και όπως είχε…

23 ώρες ago

Πάσχα: Ζημιές και τραυματισμοί από τις κροτίδες και τα βεγγαλικά της Ανάστασης

Στάχτες, καταστροφές και εκτεταμένες ζημιές άφησαν πίσω τους για άλλη μια χρονιά τα επικίνδυνα -σε…

24 ώρες ago

Σαν σήμερα 7 Μαΐου

1824: Η περίφημη 9η Συμφωνία του Μπετόβεν κάνει πρεμιέρα στη Βιέννη. 1946: Ιδρύεται από τους…

1 ημέρα ago

Πειραιάς: Μηχανική βλάβη σε πλοίο με εκατοντάδες επιβάτες – Απαγορεύτηκε ο απόπλους από Πειραιά για Ηράκλειο

Ταλαιπωρία για εκατοντάδες επιβάτες στο λιμάνι του Πειραιά, μετά την απόφαση των αρχών για απαγόρευση απόπλου του επιβατηγού…

1 ημέρα ago

Εορτολόγιο Τρίτη του Πάσχα 7 Μαΐου 2024

Ποιοι Άγιοι Γιορτάζουν Σήμερα: Οι Άγιοι Ραφαήλ, Νικόλαος, Ειρήνη και οι συν αυτοίς οι Νεοφανείς…

1 ημέρα ago

Κατάνυξη στην περιφορά του Επιταφίου μέσα στη θάλασσα στο Λουτράκι (video)

Η περιφορά του Επιτάφιου της Παναγίας της Γιάτρισσας στο Λουτράκι τη Μεγάλη Παρασκευή, έγινε με…

1 ημέρα ago