ΕΛΛΑΔΑ

Συνάντηση Μητσοτάκη – Σολτς: Ψηλά στην ατζέντα ενεργειακή κρίση και τουρκικές προκλήσεις

Η αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης εν μέσω των διεργασιών που βρίσκονται σε εξέλιξη στην Ε.Ε. για κοινή ευρωπαϊκή παρέμβαση, οι διμερείς σχέσεις και η οικονομική συνεργασία, η συνεχιζόμενη τουρκική προκλητικότητα και η ευθεία αμφισβήτηση της ελληνικής κυριαρχίας, αλλά και οι εξελίξεις στην Ουκρανία αναμένεται να βρεθούν στο επίκεντρο της συνάντησης του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, με τον Γερμανό καγκελάριο, Ολαφ Σολτς, ο οποίος πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη στη χώρα μας.

Πρόκειται για την πρώτη επίσημη επίσκεψη του νέου καγκελάριου της Γερμανίας στην Ελλάδα, αλλά και την πρώτη μετά την έξοδο της χώρας από την ενισχυμένη εποπτεία, και επιδίωξη της Αθήνας είναι να σηματοδοτήσει μια νέα σελίδα και την επανεκκίνηση στις διμερείς σχέσεις, «καθώς η Ελλάδα βρίσκεται πλέον σε καθεστώς ευρωπαϊκής κανονικότητας, ενώ η ελληνική οικονομία καταγράφει θετικές επιδόσεις εν μέσω πρωτοφανών κρίσεων, επιδόσεις που μαζί με τις μεταρρυθμίσεις έχουν αναγνωριστεί και από τη γερμανική πλευρά», όπως αναφέρουν κυβερνητικά στελέχη.

Εχουν προηγηθεί δύο συναντήσεις, τον περασμένο Μάιο, στο περιθώριο της Συνόδου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στις Βρυξέλλες, και στη Θεσσαλονίκη, όπου ο κ. Σολτς είχε παραστεί στο δείπνο των ηγετών της Συνόδου Κορυφής της Διαδικασίας Συνεργασίας Νοτιοανατολικής Ευρώπης.

Η συνάντηση στις Βρυξέλλες είχε γίνει σε περίοδο ρητορικής έξαρσης από την πλευρά της Τουρκίας και δεν έχει περάσει απαρατήρητο το γεγονός ότι την επομένη κιόλας είχε υπάρξει ξεκάθαρη τοποθέτηση του Βερολίνου υπέρ των ελληνικών θέσεων.

Μία εβδομάδα μετά την επίσκεψη του κ. Σολτς αναμένεται να μεταβεί ο κ. Μητσοτάκης στο Βερολίνο για να μετάσχει στη «Διαδικασία του Βερολίνου», μια γερμανική πρωτοβουλία στην οποία μετέχουν οι ηγέτες των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων και Ευρωπαίοι ηγέτες.

Μετά τη συνάντησή τους στο Μέγαρο Μαξίμου οι δύο ηγέτες θα κάνουν κοινές δηλώσεις στα Μέσα Ενημέρωσης, ενώ το πρωί έχει προγραμματιστεί επίσκεψή τους στον αρχαιολογικό χώρο της Ακρόπολης.

hlektragr

Recent Posts

Έρχεται το γαστρονομικό φεστιβάλ Taste of Loutraki

  To Taste of Loutraki -The Corinthian Food Festival, ένα φεστιβάλ που φέρνει σε επαφή…

3 ώρες ago

Κορινθία: Παίζοντας «Τα μυστικά του Οφέλτη» για τη Διεθνή Ημέρα των Μουσείων

    H Εφορεία Αρχαιοτήτων Κορινθίας γιορτάζει τη Διεθνή Ημέρα Μουσείων την Κυριακή 19 Μαΐου…

3 ώρες ago

Ηλεκτροκίνηση στη σιδηροδρομική γραμμή Κιάτο – Ροδοδάφνη

Εξελίσσεται βάσει του σχεδιασμού της ΕΡΓΟΣΕ, η υλοποίηση του σημαντικού σιδηροδρομικού έργου της ηλεκτροκίνησης στη…

3 ώρες ago

Κόρινθος: Νεαρή γυναίκα δεν πρόλαβε και γέννησε σε προαύλιο νοσοκομείου

Ένα απίστευτο αλλά και συνάμα ευχάριστο γεγονός συνέβη στο νοσοκομείο της Κορίνθου το βράδυ του…

4 ώρες ago

19 Μαϊου 1919: 105 χρόνια από την Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου

Η 19η Μαΐου αποτελεί, για τους απανταχού Έλληνες ποντιακής καταγωγής, μια ημέρα ορόσημο, ημέρα τιμής…

4 ώρες ago

Πύργος Κορινθίας: Την Κυριακή 19 Μαΐου τα 33α Κυριακίδεια

Διεξάγονται την Κυριακή 19 Μαίου 2024, τα 33α Κυριακίδεια, στον δήμο Ξυλοκάστρου – Ευρωστίνης. Πρόκειται…

6 ώρες ago