ΕΛΛΑΔΑ

Έρευνα: Το 97% των Ελλήνων μειώνει τα έξοδα

«Μαχαίρι» σε περιττά έξοδα βάζουν οι Ελληνες λόγω της πληθωριστικής κρίσης. Σύμφωνα με έρευνα της FocusBari|YouGov, το 97% έχει κάνει τουλάχιστον μια περικοπή εξόδων 70% τον περασμένο Απρίλιο, κυρίως επειδή δεν επαρκεί το εισόδημα και δευτερευόντως για προληπτικούς λόγους, επειδή φοβάται ότι «τα χειρότερα έρχονται».

Λόγω της ακρίβειας, 9 στους 10 έχουν μειώσει την κατανάλωση σε βασικά είδη πρώτης ανάγκης, αλλά και σε ένδυση-υπόδηση, διασκέδαση, ταξίδια-διακοπές κ.ά.

Ψαλίδι…

Αναλυτικά, το 80% δηλώνει ότι έχει περιορίσει την κατανάλωση στο ηλεκτρικό ρεύμα, το 77% στο σούπερ μάρκετ, ενώ 7 στους 10 αναφέρουν ότι έχουν περιορίσει τις αγορές σε τρόφιμα και ποτά. Ακολούθως, το 64% επισημαίνει ότι έχει μειώσει τις αγορές ειδών ένδυσης και υπόδησης, το 61% τη διασκέδαση έξω από το σπίτι, το 58% το πετρέλαιο θέρμανσης και 4 στους 10 τα ταξίδια και τις διακοπές.

Εκτός από μειώσεις και περικοπές, οι καταναλωτές επαναπροσδιορίζουν τις ανάγκες τους κι εστιάζουν σε ευκαιρίες και εναλλακτικές. Αναλυτικά, το 77% κάνει οικονομία σε ρεύμα και βενζίνη, το 75% επανεξετάζει τι πραγματικά χρειάζεται, το 74% αναζητά πολύ περισσότερο τις προσφορές και τις εκπτώσεις και το 70% δηλώνει ότι αγοράζει τα απολύτως απαραίτητα. Αντίστοιχα, 6 στους 10 ψάχνουν πολλές εναλλακτικές πριν προχωρήσουν σε αγορές, ενώ σχεδόν οι μισοί (48%) ψωνίζουν περισσότερα private labels.

Προβληματισμός

Σε ό,τι αφορά τις ανησυχίες των Ελλήνων σήμερα, στο Top 3 βρίσκονται η ακρίβεια, η οικονομική κατάσταση και η ενεργειακή κρίση, και ακολουθούν η ενδοοικογενειακή βία και η πολιτική κατάσταση στη χώρα.

Για το μέλλον, η μεγαλύτερη ανησυχία τους είναι η αύξηση του κόστους της ενέργειας και του ρεύματος (47%), οι μεγαλύτερες ανατιμήσεις σε βασικά προϊόντα (43%) και η μείωση του εισοδήματος (10%).

Μάλιστα, η πλειονότητα θεωρεί ότι οι τιμές έχουν ανέβει υπερβολικά/αρκετά σε 12 από τα 18 εξεταζόμενα είδη. Η συντριπτική πλειοψηφία των Ελλήνων θεωρεί ότι το ηλεκτρικό ρεύμα, τα καύσιμα αυτοκινήτου, το πετρέλαιο θέρμανσης, το φυσικό αέριο, το σούπερ μάρκετ και τα τρόφιμα έχουν ακριβύνει υπερβολικά.

hlektragr

Recent Posts

Οι Μεγάλες Ώρες της Μεγάλης Παρασκευής στο Πατριαρχείο Ιεροσολύμων

Οι Μεγάλες Ώρες της Μεγάλης Παρασκευής ανεγνώσθησαν σήμερα στον Μοναστηριακό και Πατριαρχικό Ναό των Αγίων…

5 ώρες ago

Υπό δρακόντεια μέτρα ασφαλείας η Τελετή του Αγίου Φωτός – Πώς θα μεταφερθεί στην Ελλάδα

Υπό δρακόντεια μέτρα ασφαλείας και εν μέσω του πολέμου στην Λωρίδα της Γάζας θα σταλεί…

6 ώρες ago

3 τόνοι κρέατα και 8 τόνοι τρόφιμα μοιράστηκαν από την «Θεοπροσφορά» ενόψει της εορτής του Πάσχα

«Η ΘΕΟΠΡΟΣΦΟΡΑ», από την 1η Απριλίου 2024 έως και την Μεγάλη Τετάρτη 1η Μαΐου 2024,…

6 ώρες ago

Το Ιερό Μυστήριο του Ευχελαίου στην Ιερά Μητρόπολη Κορίνθου

Το Ιερό Μυστήριο του Ευχελαίου τελέστηκε κι εφέτος το μεσημέρι της Μεγάλης Τετάρτης, 1 Μαΐου…

6 ώρες ago

Μεγάλη Παρασκευή: Ημέρα κατάνυξης και θρήνου – Κορυφώνεται σήμερα το Θείο Δράμα

Η Μεγάλη Παρασκευή είναι ίσως η πιο φορτισμένη συγκινησιακά ημέρα της Μεγάλης Εβδομάδας καθώς κορυφώνεται…

7 ώρες ago

Κίνηση στους δρόμους: Κυκλοφοριακό «έμφραγμα» στην Αττική Οδό μετά από τροχαίο, μποτιλιάρισμα στην Εθνική Αθηνών – Κορίνθου

Μποτιλιάρισμα παρατηρείται εδώ και λίγη ώρα στους δρόμους της Αττικής, καθώς κορυφώνεται η έξοδος των…

7 ώρες ago