ΕΛΛΑΔΑ

Επίδομα ακρίβειας: Ποιοι και πότε θα πάρουν τα 250 ευρώ

Τα μέτρα που είχε εξαγγείλει πριν ένα μήνα από τη ΔΕΘ ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, όπως η χορήγηση επιδόματος 250 ευρώ στους συνταξιούχους, το ενάμισι επιπλέον επίδομα τέκνων, το διπλό εγγυημένο εισόδημα, η μείωση εισφορών από μερική σε πλήρη απασχόληση, καθώς και σειρά ευνοϊκών ασφαλιστικών διατάξεων, όπως η ρύθμιση χρεών στα Ταμεία σε 24 αντί 12 δόσεις, η επέκταση της μάχιμης 5ετίας σε όλους τους ενστόλους, η έκδοση σύνταξης στη διαδοχική ασφάλιση με λιγότερα ένσημα, η επέκταση του επιδόματος μητρότητας στους 9 μήνες και μεταβίβασή του στους άνδρες, προβλέπει το μίνι ασφαλιστικό νομοσχέδιο του υπουργείου Εργασίας που θα κατατεθεί ως το τέλος του μήνα στη Βουλή.

Από χθες το νομοσχέδιο «Εξορθολογισμός ασφαλιστικής και συνταξιοδοτικής νομοθεσίας, ενίσχυση ευάλωτων κοινωνικών ομάδων και άλλες διατάξεις» είναι σε δημόσια διαβούλευση (στη διεύθυνση www.opengonv.gr) για δύο εβδομάδες πριν οριστικοποιηθεί και κατατεθεί στη Βουλή.

Βασικά σημεία

Σύμφωνα με τις σημαντικότερες ρυθμίσεις του νομοσχεδίου:

1 Χορηγείται επίδομα 250 ευρώ στους χαμηλοσυνταξιούχους, τους δικαιούχους αναπηρικού επιδόματος και τους ανασφάλιστους υπερήλικες, καθώς και σε μακροχρόνια ανέργους. Από τους συνταξιούχους δικαιούχοι των 250 ευρώ είναι όσοι κατά το μήνα Νοέμβριο του 2022 λαμβάνουν: α) οριστική ή προσωρινή κύρια σύνταξη ή προκαταβολή κύριας σύνταξης λόγω γήρατος, αναπηρίας ή θανάτου, β) προσυνταξιοδοτική παροχή, γ) αναπηρικά επιδόματα (από τον e-ΕΦΚΑ), δ) σύνταξη από το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους με ειδικές διατάξεις (ανάπηροι πολέμου, καλλιτέχνες κ.λπ.). Οι δικαιούχοι του επιδόματος των 250 ευρώ θα πρέπει να έχουν ετήσιο ατομικό φορολογητέο εισόδημα για το φορολογικό έτος 2022 ως 9.600 ευρώ (800 ευρώ το μήνα), ετήσιο οικογενειακό φορολογητέο εισόδημα ως 16.800 ευρώ (από 1.400 ευρώ το μήνα), συνολική αξία ακίνητης περιουσίας ως 300.000 ευρώ, να είναι φορολογικοί κάτοικοι Ελλάδας και να έχουν υποβάλει δήλωση φορολογίας εισοδήματος για το φορολογικό έτος 2021. Σε περίπτωση που και οι δύο σύζυγοι είναι δικαιούχοι της ενίσχυσης, η ενίσχυση καταβάλλεται και στους δύο. Εάν ο δικαιούχος λαμβάνει σύνταξη και από τον e-ΕΦΚΑ και το ΓΛΚ, η ενίσχυση καταβάλλεται από τον e-ΕΦΚΑ. Τα 250 ευρώ θα δοθούν και στους 174.000 περίπου δικαιούχους αναπηρικού επιδόματος του ΟΠΕΚΑ, όπως και στους ανασφάλιστους υπερήλικες.

2 Χορηγείται διπλή δόση στους 225.000 δικαιούχους του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος.

3 Καταβάλλεται ενάμισι επιπλέον επίδομα στους δικαιούχους Επιδόματος Παιδιού που ανέρχεται σε 105 ή 63 ή 42 ευρώ για κάθε παιδί για το πρώτο και το δεύτερο παιδί, ανάλογα με το ύψος του εισοδήματος, και σε 210 ή 126 ή 84 από το τρίτο και για κάθε επόμενο παιδί.

Οι πληρωμές των έκτακτων ενισχύσεων θα γίνουν ως 31 Δεκεμβρίου (πιθανότατα, 19 με 22 Δεκεμβρίου)

hlektragr

Recent Posts

Ενημέρωση για τις αγροτοδασικές πυρκαγιές του τελευταίου 24ωρου

Από Ω/18:00/27-04-2024 έως Ω/18:00/28-04-2024 εκδηλώθηκαν 29 αγροτοδασικές πυρκαγιές. Από αυτές, οι 26 αντιμετωπίστηκαν άμεσα, στο…

1 ώρα ago

Σε εργοτάξια στο Λουτράκι και στο Ρίο ο Ταχιάος: Προτεραιότητα το σιδηροδρομικό δίκτυο της χώρας

Αυτοψίες στα εργοτάξια των ενεργών συμβάσεων που αφορούν στο σιδηροδρομικό δίκτυο, στο Λουτράκι και το…

2 ώρες ago

Απαγόρευση κυκλοφορίας σε περιοχές NATURA, πάρκα και άλση στις Περιφερειακές Ενότητες Αργολίδας, Κορινθίας και Λακωνίας

Ισχύει διήμερη προληπτική απαγόρευση διέλευσης, παραμονής και κυκλοφορίας προσώπων και οχημάτων, σε περιοχές NATURA, καθώς…

2 ώρες ago

Υπογραφή σύμβασης ανόρυξης γεώτρησης στην Π.Ε. Κορινθίας

Υπεγράφη η σύμβαση ανόρυξης γεώτρησης ΤΟΕΒ Πασίου, προϋπολογισμού 74.400,00 ευρώ, στα γραφεία της Π.Ε. Κοριθνίας,…

4 ώρες ago

Στοχευμένη αστυνομική επιχείρηση πραγματοποιήθηκε στην Κορινθία – Συνελήφθησαν 8 άτομα

Στο πλαίσιο της επιχείρησης συνελήφθησαν -8- άτομα Στο πλαίσιο της πρόληψης και της καταστολής εγκληματικών…

4 ώρες ago

Εκτεταμένες καμπάνιες του Τουριστικού Οργανισμού Λουτρακίου για το «Πάσχα 2024»

Ο Τουριστικός Οργανισμός Λουτρακίου, σε συνεργασία και με την υποστήριξη του Δήμου Λουτρακίου- Περαχώρας- Αγ.…

5 ώρες ago