ΕΛΛΑΔΑ

Κάρολιν Μαλόνι: Υπέρ της επιστροφής των Γλυπτών

Η αναμονή στα εκδοτήρια για τον αρχαιολογικό χώρο της Ακρόπολης, χθες Πέμπτη, έφτανε και τη μισή ώρα! Η εικόνα της μεγάλης ουράς μέχρι και τη Διονυσίου Αρεοπαγίτου που σχηματίστηκε χθες το μεσημέρι στην πύλη των εισιτηρίων απέναντι από το Μουσείο της Ακρόπολης θύμιζε την υψηλή επισκεψιμότητα των καλοκαιρινών μηνών!

Εκατοντάδες τουρίστες περίμεναν υπομονετικά για να θαυμάσουν από κοντά τη μεγαλοπρέπεια του Ιερού Βράχου! Λίγα μέτρα πιο κάτω, μετά το Ωδείο Ηρώδου του Αττικού, στη δυτική πύλη του Παρθενώνα η εικόνα δεν αλλάζει. Πλήθος τουριστών κατεβαίνουν προς την έξοδο, ενώ επίσης στα εκδοτήρια έχει σχηματιστεί ουρά! Η υψηλή επισκεψιμότητα κατά την τρέχουσα φθινοπωρινή περίοδο και το γεγονός ότι ξενοδοχεία του αθηναϊκού κέντρου είναι γεμάτα αποτυπώνουν τη νέα τάση της επιμήκυνσης της τουριστικής σεζόν.

Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, τις τελευταίες ημέρες έχουν καταγραφεί περισσότεροι από 15.000 επισκέπτες ημερησίως στον αρχαιολογικό χώρο της Ακρόπολης.

«Τι όμορφος ήλιος, Οκτώβριο μήνα», αναφωνεί μια Γερμανίδα τουρίστρια κατά τις 12 το μεσημέρι βγάζοντας φωτογραφία τον αττικό ουρανό. «Είστε πολύ τυχεροί που έχετε τέτοιον καιρό και τόσο σπουδαία Ιστορία», λέει στον «Ε.Τ.» ένα ζευγάρι Αμερικανών, καθώς περιμένουν υπομονετικά να προμηθευτούν το εισιτήριό τους για να θαυμάσουν το παγκόσμιο σύμβουλο πολιτισμού και δημοκρατίας. Οσον αφορά τις εθνικότητες των επισκεπτών, σύμφωνα με τους αρχαιοφύλακες της Ακρόπολης αυτές τις ημέρες είναι κυρίως Αμερικάνοι, Γάλλοι, Βρετανοί και Ιταλοί. «Από κάθε γωνιά της γης έρχονται», τόνισαν χαρακτηριστικά.

Η Θεατρική Ομάδα Ανδρομέδα παρουσιάζει την παράσταση «Δεν είναι παιχνίδι»

Μέσα από μια σύντομη συζήτηση που κάναμε με ένα ζευγάρι από την Αμερική, μας είπαν ότι το ενδιαφέρον τους για την Αθήνα είναι φυσικά «η ομορφιά και ο πολιτισμός της, αλλά σημαντικό κριτήριο είναι και η ασφάλεια και ο καλός καιρός που τους επιτρέπει να την εξερευνήσουμε», ενώ δεν παρέλειψαν να σχολιάσουν την εξαιρετική ξενάγηση που είχαν στο Μουσείο της Ακρόπολης. Σε ερώτησή μας για τα Γλυπτά του Παρθενώνα, απάντησαν «Να επιστραφούν τα γλυπτά στη χώρα τους, εδώ γεννήθηκαν. Εδώ ανήκουν».

Γι’ αυτό το θέμα μάλιστα μίλησε έξω από τη δυτική πύλη του Παρθενώνα η Αμερικανίδα πολιτικός και μέλος της Βουλής των Αντιπροσώπων των ΗΠΑ Κάρολιν Μαλόνι. «Ενώνω τη φωνή μου με εκείνες των πολλών ανθρώπων σε όλο τον κόσμο που ζητούν με σεβασμό τα Γλυπτά του Παρθενώνα να επιστρέψουν στους νόμιμους ιδιοκτήτες τους, στον ελληνικό λαό», είπε η κ. Μαλόνι, τονίζοντας πως η πλειοψηφία του αμερικανικού λαού υποστηρίζει να επιστρέψουν τα γλυπτά. Κατά την έναρξη της ομιλίας της, η κ. Μαλόνι έκανε ειδική αναφορά στον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, για το παρατεταμένο χειροκρότημα που έλαβε μετά την ομιλία του στο Κογκρέσο από τους Δημοκρατικούς και τους Ρεπουμπλικάνους. Στη συνέχεια μίλησε διεξοδικά για το πρόσφατο ψήφισμα στο Κογκρέσο, το οποίο η ίδια έχει συντάξει και στηρίζει το ελληνικό αίτημα για τον επαναπατρισμό των γλυπτών.

Οπως μάλιστα είπε, έχει ήδη αποφασιστεί να «ιδρύσουμε μια αμερικανική οργάνωση με στόχο να εργαστούμε για την επιστροφή των ελληνικών γλυπτών στην Ελλάδα. Εχουμε τη στήριξη της UNESCO, διαφόρων επιτροπών στη Μ. Βρετανία, από το Ευρωαμερικανικό Συμβούλιο Γυναικών με πρόεδρο την κ. Αλαφογιάννη και πολλούς ακόμα», και τόνισε πως «ο δυτικός πολιτισμός οφείλει ευγνωμοσύνη στον ελληνικό, που δεν θα μπορέσουμε ποτέ να το ανταποδώσουμε πλήρως». Για τον επαναπατρισμό του θραύσματος Fagan από το Μουσείο του Παλέρμο, η κ. Μαλόνι σχολίασε πως «είναι μια καλή αρχή. Υπάρχει μια αυξημένη τάση και πεποίθηση ότι αυτοί οι θησαυροί θα πρέπει να επιστραφούν σπίτι τους».

Από τη μεριά της η κ. Αυγερινοπούλου καλωσόρισε την κ. Μαλόνι, τόνισε πως η επιστροφή των γλυπτών αποτελεί «πολιτιστική επιταγή» και υπογράμμισε πως «βουλευτές από την Ελλάδα και την Αμερική θα ασκήσουμε την κοινοβουλευτική διπλωματία για τον επαναπατρισμό των τμημάτων των πολιτιστικών μας μνημείων, με στόχο την αποκατάσταση του παγκόσμιου συμβόλου Δημοκρατίας και τη διαφύλαξη της κοινής πολιτιστικής κληρονομιάς».

hlektragr

Recent Posts

Έξοδος Πάσχα: Αδειάζει η Αθήνα – Ουρές χιλιομέτρων στην Αθηνών – Κορίνθου

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της Τροχαίας, από τις 06:00 τη Μεγάλη Τετάρτη μέχρι τις…

11 ώρες ago

Δημοπρασία εκμίσθωσης του Κτιρίου Υποδοχής του Χιονοδρομικού Κέντρου Ζήρειας

ΠΕΡΙΛΗΨΗ ΔΙΑΚΗΡΥΞΗΣ ΔΗΜΟΠΡΑΣΙΑΣ ΕΚΜΙΣΘΩΣΗΣ  ΤΟΥ ΚΤΙΡΙΟΥ ΥΠΟΔΟΧΗΣ ΤΟΥ ΧΙΟΝΟΔΡΟΜΙΚΟΥ ΚΕΝΤΡΟΥ ΖΗΡΕΙΑΣ Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΖΗΡΕΙΑ…

12 ώρες ago

Ξυλόκαστρο : Πρόγραμμα – Πρόσκληση Περιφοράς Επιταφίου Ιερού Ναού Αγίου Βλασίου & Εορτασμού Αναστάσεως 2024

03 Μαΐου Μ. ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ Ώρα 10:00        ΕΣΠΕΡΙΝΟΣ – ΑΠΟΚΑΘΗΛΩΣΗ Οι οδηγοί θα σχηματίσουν διάδρομο στο…

12 ώρες ago

Σε εργοτάξια στο Λουτράκι και στο Ρίο ο Ταχιάος: Προτεραιότητα το σιδηροδρομικό δίκτυο της χώρας

Αυτοψίες στα εργοτάξια των ενεργών συμβάσεων που αφορούν στο σιδηροδρομικό δίκτυο, στο Λουτράκι και το…

12 ώρες ago

Συνελήφθησαν τρία άτομα για παράβαση της νομοθεσίας περί φωτοβολίδων και πυροτεχνημάτων σε Αρκαδία και Κορινθία

Συνελήφθησαν τρία άτομα για παράβαση της νομοθεσίας περί φωτοβολίδων και πυροτεχνημάτων σε Αρκαδία και Κορινθία…

12 ώρες ago