ΕΛΛΑΔΑ

Χρυσαυγίτικο σόου κυνισμού – Ναζιστικοί χαιρετισμοί και παραληρήματα Κασιδιάρη

Μέσα σε διαρκή ένταση διεξήχθη στο Πενταμελές Εφετείο Κακουργημάτων η πρώτη μέρα της δίκης της Χρυσής Αυγής για το νέο δικαστικό έτος, με τους αστυνομικούς που βρίσκονταν στην αίθουσα να μπαίνουν στη μέση μεταξύ των υποστηρικτών των κατηγορουμένων και όσων παρευρίσκονταν στην πλευρά των θυμάτων.

Τα πνεύματα οξύνθηκαν κυρίως στην αρχή της δίκης, όταν οπαδοί του Ηλία Κασιδιάρη τον χειροκρότησαν τη στιγμή που οδηγείτο εκτός της αίθουσας από τους αστυνομικούς. Ενας άνδρας χαιρέτησε ναζιστικά, ενώ από την απέναντι μεριά ακούγονταν αποδοκιμασίες και συνθήματα.

Αντίστοιχη εικόνα και στο τέλος της δίκης, με τους αστυνομικούς να μπαίνουν πάλι ανάμεσα για να μην οξυνθούν περαιτέρω τα πνεύματα. Αυτή τη φορά, ο δικηγόρος του Γιάννη Λαγού, Κωνσταντίνος Πλεύρης, ήταν αυτός που εθεάθη να χαιρετά με υψωμένο το δεξί χέρι.

Τακτική (;)

Πιθανότατα ο κ. Πλεύρης θέλει να υπενθυμίσει πως οι ιδεολογικές πεποιθήσεις δεν διώκονται ποινικά, προκειμένου να «αποκρούσει» τα στοιχεία στη δικογραφία που παραπέμπουν σε συμπάθεια κατηγορουμένων προς απολυταρχικά καθεστώτα. Πράγματι, κατά το νόμο όλοι οι πολίτες μπορούν να πιστεύουν ό,τι επιθυμούν, ωστόσο, σύμφωνα με το κατηγορητήριο, αλλά και την απόφαση του πρωτόδικου δικαστηρίου, αυτές οι ιδεολογικές αναφορές εφαρμόστηκαν στην πράξη και αποτέλεσαν το κίνητρο για βίαιες εγκληματικές ενέργειες κατά μεταναστών, αναρχικών κ.λπ.

Το λόγο χθες ζήτησε ο Ηλίας Κασιδιάρης, ο οποίος εκτίει ποινή 13 ετών για διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης, αρνούμενος την κατηγορία που του αποδίδεται. «Χαρακτηρίζεται από έλλειψη οποιασδήποτε ποινικής πράξης και έχει αποδομηθεί ήδη από εισαγγελικούς λειτουργούς», ανέφερε, λέγοντας πως «η εισαγγελέας στο πρωτόδικο δικαστήριο σημείωσε ότι είναι απαράδεκτο μια τόσο βαριά κατηγορία να βασίζεται σε σύντομες δημόσιες ομιλίες, ενώ έχει υπάρξει δόλια κακόβουλη συρραφή των ομιλιών και θα το αποδείξουμε».

Σε μια προσπάθεια να εμφανίσει ένα πιο ήπιο προφίλ από αυτό της Χρυσής Αυγής, ο Η. Κασιδιάρης ανέφερε πως πιστεύει στη δίκαιη δίκη και πως θα αποδείξει την αθωότητά του, ενώ η τοποθέτησή του είχε και… προεκλογικό άρωμα, με τον κατηγορούμενο να αυτοτοποθετείται έμμεσα κοντά στη Μαρίν Λεπέν και την Τζόρτζια Μελόνι: «Επί 7 συναπτά έτη, ως μέλος του νομοθετικού σώματος, υπερασπίστηκα με σθένος την αλήθεια, το εθνικό συμφέρον και τη διάκριση των εξουσιών. Η κατηγορία που αντιμετωπίζω δεν θα με εμποδίσει να συνεχίσω να εκφράζω τις εθνικές θέσεις και τις πατριωτικές απόψεις, όπως τα κόμματα που είναι πρώτα αυτή τη στιγμή σε όλη την Ευρώπη».

Ο Γιάννης Λαγός, από την άλλη, ο οποίος επίσης εκτίει ποινή 13 ετών για διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης, μίλησε για «πολιτική δίκη», ενώ πρόσθεσε ότι δεν έχει εμπιστοσύνη στη Δικαιοσύνη. «Τι μπορώ να περιμένω πια από αυτή τη Δικαιοσύνη; Ποτέ στο όνομα αυτής της δημοκρατίας δεν μας δόθηκε η δυνατότητα να απαντήσουμε για 2 λεπτά στα ΜΜΕ. Είναι πραγματικά πολύ αστείο το ότι εγώ εξέθρεψα το ναζισμό και το φασισμό έχοντας γεννηθεί στο Πέραμα και όχι οι δισεκατομμυριούχοι πολιτικοί. Η Δικαιοσύνη απεικονίζεται με ένα ζυγό και ένα ξίφος, εάν πάρεις όμως το ξίφος, απομένει ένας μπακάλης», ανέφερε.
«Με λένε αμετανόητο επειδή αγωνίστηκα για το κοινό καλό», πρόσθεσε, «δεν έχω καμία μετάνοια για αυτά, καμία συγγνώμη, δηλώνω Ελληνας εθνικιστής και αγωνίζομαι για όσα θεωρώ σωστά», ενώ διαμαρτυρήθηκε για ότι οι εισαγγελικές Αρχές δεν τον άφησαν να εκφωνήσει ομιλία ως ευρωβουλευτής.

Η μητέρα Φύσσα

Η αποδεικτική διαδικασία θα ξεκινήσει στην επόμενη δικάσιμο, στις 7 Οκτωβρίου, με την κατάθεση της Μάγδας Φύσσα, η οποία δήλωσε τα στοιχεία της και την ιδιότητά της («είμαι η μητέρα του Παύλου»), όμως η κατάθεσή της δεν μπορούσε να ξεκινήσει, αφού… δεν λειτουργούσαν τα μικρόφωνα στην Αίθουσα Τελετών του Εφετείου και δεν μπορούσε να ακουστεί. Τις ώρες που προηγήθηκαν, συνήγοροι και κατηγορούμενοι ανέπτυσσαν τα επιχειρήματά τους… φωνάζοντας, με τους δικαστές να ακούγονται με μεγάλη δυσκολία. Από την πλευρά των κατηγορουμένων τέθηκαν ενστάσεις, με τους δικηγόρους του Νίκου Μιχαλολιάκου να υποστηρίζουν πως πλαστογραφήθηκε η υπογραφή του στο έγγραφο κλήτευσης στη δίκη.

hlektragr

Recent Posts

Ισθμός Κορίνθου: Ξεκίνησαν και πάλι οι διελεύσεις των πλοίων

  Επανέναρξη των διελεύσεων των πλοίων απ’ τον Ισθμό της Κορίνθου. Όπως, γνωστοποιήθηκε και όπως είχε…

15 ώρες ago

Πάσχα: Ζημιές και τραυματισμοί από τις κροτίδες και τα βεγγαλικά της Ανάστασης

Στάχτες, καταστροφές και εκτεταμένες ζημιές άφησαν πίσω τους για άλλη μια χρονιά τα επικίνδυνα -σε…

16 ώρες ago

Σαν σήμερα 7 Μαΐου

1824: Η περίφημη 9η Συμφωνία του Μπετόβεν κάνει πρεμιέρα στη Βιέννη. 1946: Ιδρύεται από τους…

16 ώρες ago

Πειραιάς: Μηχανική βλάβη σε πλοίο με εκατοντάδες επιβάτες – Απαγορεύτηκε ο απόπλους από Πειραιά για Ηράκλειο

Ταλαιπωρία για εκατοντάδες επιβάτες στο λιμάνι του Πειραιά, μετά την απόφαση των αρχών για απαγόρευση απόπλου του επιβατηγού…

17 ώρες ago

Εορτολόγιο Τρίτη του Πάσχα 7 Μαΐου 2024

Ποιοι Άγιοι Γιορτάζουν Σήμερα: Οι Άγιοι Ραφαήλ, Νικόλαος, Ειρήνη και οι συν αυτοίς οι Νεοφανείς…

17 ώρες ago

Κατάνυξη στην περιφορά του Επιταφίου μέσα στη θάλασσα στο Λουτράκι (video)

Η περιφορά του Επιτάφιου της Παναγίας της Γιάτρισσας στο Λουτράκι τη Μεγάλη Παρασκευή, έγινε με…

17 ώρες ago