ΕΛΛΑΔΑ

Ιράν: Κουνάνε… μαντίλα στο θεοκρατικό καθεστώς

Ο θάνατος της 22χρονης Μαχσά Αμινί μετά τη σύλληψή της -και τον άγριο ξυλοδαρμό της, σύμφωνα με καταγγελίες- από την «Αστυνομία Ηθών» επειδή δεν φορούσε σωστά τη χιτζάμπ της έγινε η θρυαλλίδα που πυροδότησε μαζικές διαδηλώσεις σε τουλάχιστον 100 πόλεις και κωμοπόλεις στο Ιράν.

Αρχικά οι γυναίκες βγήκαν στους δρόμους κόβοντας τα μαλλιά τους και καίγοντας τα χιτζάμπ σε ένδειξη διαμαρτυρίας ενώ ακολούθησαν άνθρωποι όλων των φύλων και των ηλικιών που φωνάζοντας το σύνθημα «Γυναίκες-Ζωή-Ελευθερία» εξεγέρθηκαν εναντίον του θεοκρατικού συστήματος, απαιτώντας καλύτερες πολιτικές και οικονομικές συνθήκες.

 

Η λαϊκή οργή που πυροδότησε ο θάνατος της Αμινί την περασμένη εβδομάδα γεννήθηκε από τα βαθιά ριζωμένα προβλήματα του θεοκρατικού καθεστώτος που αφορούν σε διαφθορά, οικονομική κακοδιαχείριση, παραβίαση των πολιτικών και κοινωνικών ελευθεριών. Οπως σημειώνει ο Ιρανός ακαδημαϊκός Πέιμαν Τζαφάρι, «οι διαδηλώσεις δεν αφορούν τόσο στη μαντίλα όσο στη βίαιη επιβολή της υποχρεωτικής χρήσης της. Η νεότερη γενιά αγανάκτησε με τις συνεχείς παρεμβάσεις στη ζωή της».

Οι διαδηλώσεις έρχονται εν μέσω μιας πολυετούς κρίσης και διαδοχικών κυμάτων αντίστασης ενάντια στις ιρανικές κυβερνήσεις. Η οικονομική δυσχέρεια στο Ιράν πηγάζει κυρίως από τις κυρώσεις της Δύσης λόγω του πυρηνικού προγράμματος και τις μεταρρυθμίσεις που έχουν σχεδιαστεί για το «άνοιγμα» της οικονομίας στις ιδιωτικοποιήσεις και στην αγορά. 

Συνεχείς διαδηλώσεις

Στην πρόσφατη ιστορία της η χώρα έχει καταγράψει πληθώρα διαδηλώσεων και απεργιών, κυρίως λόγω της φτώχειας, της ανεργίας και των ελλείψεων. Το 2019 το Ιράν συγκλονίστηκε από το κύμα διαδηλώσεων για την αύξηση των τιμών των καυσίμων, όπου αστυνομικές και κρατικές δυνάμεις σκότωσαν έως και 1.500 ανθρώπους. Εντονες διαμαρτυρίες και άγρια καταστολή είχαν καταγραφεί επίσης το 2017 και το 2018. Νωρίτερα φέτος υπήρξαν νέες διαμαρτυρίες μετά την περικοπή των επιδοτήσεων για την αγορά βασικών αγαθών. Οπως σημειώνουν οι αναλυτές, οι περικοπές σε συνδυασμό με την αυξανόμενη εργατική τάξη και την εισροή γυναικών στο εργατικό δυναμικό και στα πανεπιστήμια έχουν δημιουργήσει τις προϋποθέσεις για κοινωνική εξέγερση.

Οι Ιρανοί γνωρίζουν καλά την πολιτική, κοινωνική και οικονομική διαμαρτυρία. Κατά τη διάρκεια των τελευταίων 40 ετών, το Ιράν έχει γίνει μάρτυρας διαφόρων διαδηλώσεων και ταραχών. Καταλήψεις από οικογένειες πολιτικών κρατουμένων, εργατικές απεργίες από δασκάλους, φορτηγατζήδες και εργάτες εργοστασίων, φοιτητικές διαδηλώσεις για τα πάντα -από την ελευθερία του λόγου μέχρι τις συνθήκες των κοιτώνων και το φαγητό της καφετέριας-, ταραχές για ζητήματα ποδόσφαιρου, πορείες και καταλήψεις για θέματα τοπικού ενδιαφέροντος. Το καθεστώς, ωστόσο, μέχρι τώρα έχει επιδείξει αξιοπρόσεκτη αντοχή και ελάχιστα έχουν αλλάξει.

 Το χάσμα κυβέρνησης-πολιτών

hlektragr

Recent Posts

Η ΤΕΛΕΤΗ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΦΩΤΟΣ ΕΙΣ ΤΟ ΠΑΤΡΙΑΡΧΕΙΟΝ

Τό Μέγα Σάββατον, 21ην Ἀπριλίου /4ην Μαΐου 2024, ἔλαβε χώραν ἡ Τελετή τοῦ Ἁγίου Φωτός…

1 ημέρα ago

Ευχές και δώρα στο Δεκάζειο Γηροκομείο Τρίπολης από την Περιφέρεια Πελοποννήσου

Το Δεκάζειο Γηροκομείο Τρίπολης επισκέφθηκε ο Αντιπεριφερειάρχης Π.Ε. Αρκαδίας, Κωνσταντίνος Μανδρώνης, την Μεγάλη Πέμπτη 2…

2 ημέρες ago

Η Τελετή του Επιταφίου εις το Πατριαρχείον Ιεροσολύμων (video)

Τό ἑσπέρας τῆς Μεγάλης Παρασκευῆς, 20ῆς Απριλίου/3ης Μαΐου 2024, ἔλαβε χώραν εἰς τόν Πανίερον Ναόν…

2 ημέρες ago

Πάσχα 2024: Η μεγαλύτερη έξοδος μετά τον κορωνοϊό – Πάνω από 425.000 οχήματα έφυγαν από την Αττική

Μια από τις μεγαλύτερες εξόδους των τελευταίων ετών, θεωρείται η φετινή, με εκατοντάδες χιλιάδες Αθηναίους…

2 ημέρες ago

Άγιο Φως: Στις 19:30 στο «Ελ. Βενιζέλος» από τα Ιεροσόλυμα – Πώς θα φτάσει σε όλη την Ελλάδα

Το απόγευμα του Μεγάλου Σαββάτου φτάνει στην Ελλάδα από τα Ιεροσόλυμα το Άγιο Φως, μεταφέροντας…

2 ημέρες ago