ΕΛΛΑΔΑ

Μητσοτάκης στον ΟΗΕ: Τα αυστηρά και ξεκάθαρα μηνύματά του στην ιστορική ομιλία

Σε πλήρη αποδόμηση των παράλογων και ανυπόστατων ισχυρισμών της τουρκικής ηγεσίας προχώρησε χθες βράδυ ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, δίνοντας από το βήμα της 77ης Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ σκληρές απαντήσεις στην προπαγάνδα και στα fake news του προέδρου της Τουρκίας, Ταγίπ Ερντογάν, ενώ παράλληλα έθεσε με τον πιο σαφή και ξεκάθαρο τρόπο τις κόκκινες γραμμές της Ελλάδας έναντι της Τουρκίας: Ασφάλεια, σταθερότητα και εδαφική ακεραιότητα της χώρας.

Ο κ. Μητσοτάκης έστειλε ηχηρό μήνυμα ότι «η Ελλάδα δεν θα εκφοβιστεί από κανέναν» και κατέστησε σαφές ότι η αμφισβήτηση της κυριαρχίας είναι κόκκινη γραμμή και δεν θα περάσει.

Ο πρωθυπουργός επισήμανε ότι η Τουρκία «συνεχίζει να παίζει αποσταθεροποιητικό ρόλο στη Μεσόγειο και τη Μέση Ανατολή» και υπογράμμισε πως έχει μια περίεργη εμμονή με τη χώρα μας, η γλώσσα γίνεται ολοένα και πιο φιλοπόλεμη και «είναι γλώσσα επιτιθέμενου, όχι ειρηνοποιού».

Επεσήμανε ότι η γειτονική χώρα αναπτύσσει ένα αφήγημα με ψευδή στοιχεία για το Αιγαίο και απειλεί με casus belli, ενώ έκανε λόγο για «αυξανόμενη ένταση που συνδυάζεται με επιθετική ρητορική και τεράστια εκστρατεία παραπληροφόρησης». Επίσης διερωτήθηκε «εάν αυτή είναι συμπεριφορά σύμφωνη με χώρα-μέλος του ΝΑΤΟ που σέβεται τη Χάρτα των Ηνωμένων Εθνών».

Ο κ. Μητσοτάκης αναφέρθηκε στην αναθεωρητική ατζέντα της Αγκυρας και στον αποσταθεροποιητικό ρόλο για την περιοχή και, όπως αναμενόταν μετά και την προκλητική ομιλία Ερντογάν στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ, χρησιμοποίησε αυστηρή γλώσσα για τις αβάσιμες και απαράδεκτες τουρκικές αιτιάσεις για τα νησιά και την αμφισβήτηση της κυριαρχίας τους, για τις παραβιάσεις στη θάλασσα και στον εναέριο χώρο, για την κλιμάκωση της επιθετικής ρητορικής από πλευράς της Αγκυρας, την οποία ο ίδιος ο κ. Μητσοτάκης έχει χαρακτηρίσει απαράδεκτη, αλλά και για τη συστηματική εκστρατεία παραπληροφόρησης κατά της Ελλάδας και την πλήρη αντιστροφή της πραγματικότητας που επιχειρείται από τη γειτονική χώρα.

Ιδιαίτερη αναφορά έκανε ο Ελληνας πρωθυπουργός στην εργαλειοποίηση του μεταναστευτικού και στα fake news της Τουρκίας, με αφορμή τα οποία άλλωστε ο κ. Μητσοτάκης έκανε λόγο σε συνεντεύξεις που παραχώρησε από τη Νέα Υόρκη σε μεγάλα διεθνή Μέσα Ενημέρωσης για «διαρκή πόλεμο ψευδών ειδήσεων».

Παράλληλα όμως με την αποκατάσταση της αλήθειας σε σχέση με τη μεταναστευτική πολιτική της χώρας μας, όπως αυτή αποτυπώνεται στη διάσωση δεκάδων χιλιάδων μεταναστών από τις ελληνικές Αρχές, ο κ. Μητσοτάκης εξέπεμψε για μία ακόμη φορά σαφές μήνυμα ότι η Ελλάδα θα προστατεύσει τα σύνορά της με σεβασμό στα ανθρώπινα δικαιώματα.

Ταυτόχρονα με τις αυστηρές απαντήσεις σε κάθε προσπάθεια διαστρέβλωσης της πραγματικότητας, αλλά και τα μηνύματα αυτοπεποίθησης και αποφασιστικότητας απέναντι στην τουρκική προκλητικότητα, ο πρωθυπουργός ανέδειξε από το βήμα του ΟΗΕ και τη μονομερή απόφαση της Τουρκίας για διακοπή επαφών με τη χώρα μας στο ανώτατο επίπεδο, όπως αυτή έχει εκφραστεί ακόμη και από τον ίδιο τον κ. Ερντογάν.

 

hlektragr

Recent Posts

Μια σπάνια ηλιακή καταιγίδα κατευθύνεται στη Γη

Μια ηλιακή καταιγίδα σπάνιας έντασης κατευθύνεται προς τη Γη και θα μπορούσε να προκαλέσει προβλήματα…

1 ημέρα ago

Έναρξη Ευρωπαϊκών Πρωταθλημάτων Πάλης στο Λουτράκι – Πρόσκληση σε συνέντευξη Τύπου

Ο Πρόεδρος και το Δ.Σ. της Ελληνική Ομοσπονδία Πάλης & ο Δήμαρχος Λουτρακίου - Περαχώρας…

1 ημέρα ago

Λουτράκι: U15 European Wrestling & Grappling Championship

Το Grappling είναι ένα στυλ πάλης που συνδυάζει την τεχνική που προέρχεται από διάφορα αθλήματα…

1 ημέρα ago

Εκδήλωση στην Κόρινθο για την έμφυλη βία την Κυριακή 12 Μαΐου

Το Επιμελητήριο Κορινθίας σας προσκαλεί στην εκδήλωση με τίτλο: “Δεν είναι αγάπη ο πόνος και…

1 ημέρα ago

Έργα προστασίας από φαινόμενα διάβρωσης στην ακτογραμμή του Κορινθιακού κόλπου

Έργα προστασίας  από φαινόμενα διάβρωσης στην ακτογραμμή του Κορινθιακού κόλπου, τα οποία, σύμφωνα με τη…

1 ημέρα ago

Κόρινθος: Παρουσίαση βιβλίου του Απ. Παπαφωτίου

«Το Territorio της Κορίνθου και η Βενετική Υδατογέφυρα στο Ποτάμι Ράχιανι του Άσσου Κορινθίας (Ιστορία-κατασκευή)»…

1 ημέρα ago