ΕΛΛΑΔΑ

Υπουργείο Μετανάστευσης: Μειωμένος ο αριθμός των συνολικά διαμενόντων στη χώρα

Αύξηση στις ροές κατά 64% σημειώθηκε το πρώτο οκτάμηνο του 2022 σε σχέση με την ίδια περίοδο του 2021, σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου. Την ίδια ώρα, ο αριθμός των διαμενόντων αιτούντων άσυλο στις δομές φιλοξενίας της επικράτειας παρουσιάζεται μειωμένος κατά 56% τον Αύγουστο του 2022 σε σχέση με έναν χρόνο νωρίτερα.

«Τα ποσοστά του Αυγούστου επιβεβαιώνουν τη συστηματική πολιτική των προωθήσεων από την Τουρκία προς τη χώρα μας, αλλά παράλληλα και την αποτελεσματική πολιτική φύλαξης των συνόρων μας και τη διαχείριση εν γένει του μεταναστευτικού», σημειώνει σε δήλωσή του ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, Νότης Μηταράκης.

Οι αιτήσεις ασύλου τον Αύγουστο του 2022 παρουσιάζονται αυξημένες κατά 0,5% σε σχέση με τον Ιούλιο του 2022 ενώ οι προκαταγραφές αυξημένες κατά 26%. Τον Αύγουστο εκδόθηκαν 3.845 αποφάσεις ασύλου Α΄ βαθμού, από τις οποίες το 26% αφορά σε θετικές αποφάσεις, το 40,9% αρνητικές και το 33,1% πράξεις διακοπής, παραιτήσεις και αρχειοθετήσεις υποθέσεων. Οι εκκρεμότητες σε αιτήσεις ασύλου πρώτου και δεύτερου βαθμού μειώθηκαν κατά 51% το πρώτο οκτάμηνο του 2022 σε σχέση με την ίδια περίοδο του 2021.

Τον Αύγουστο του 2022 διέμεναν νόμιμα στην Ελλάδα συνολικά 754.862 πολίτες ΕΕ, ομογενείς, πολίτες τρίτων χωρών και αναγνωρισμένοι πρόσφυγες. Οι άδειες διαμονής πολιτών τρίτων χωρών σε ισχύ τον ίδιο μήνα ανέρχονταν σε 475.384, μειωμένες κατά 29% σε σχέση με ένα χρόνο νωρίτερα. Οι τρεις κορυφαίες χώρες προέλευσης πολιτών τρίτων χωρών με άδειες διαμονής σε ισχύ είναι η Αλβανία σε ποσοστό 61,4%, η Κίνα σε ποσοστό 4,7% και ακολουθεί η Γεωργία σε ποσοστό 4,2%.

Από Ουκρανούς έχουν υποβληθεί συνολικά 20.290 ηλεκτρονικές αιτήσεις ως τις 31 Αυγούστου 2022 και έχουν εκδοθεί 19.081 άδειες προσωρινής προστασίας, εκ των οποίων το 70% αφορά γυναίκες και το 30% άνδρες. Το 25,3% των αδειών προσωρινής προστασίας έχει χορηγηθεί σε ανήλικους κάτω των 13 ετών, το 5,9% σε ανηλίκους 13-18 ετών, το 23,8% σε ενήλικες 18-34 έτη, το 36,4% σε άτομα 35-64 έτη και το 8,6% σε ενήλικες άνω των 65 ετών.

Συνεχίζουμε να καταβάλουμε κάθε δυνατή προσπάθεια για την αποτελεσματική διαχείριση του μεταναστευτικού, κόντρα στις προσπάθειες των κυκλωμάτων διακίνησης και της εργαλειοποίησης που επιδιώκει η Τουρκία.

Τα ποσοστά του Αυγούστου επιβεβαιώνουν την συστηματική πολιτική των προωθήσεων από την Τουρκία προς τη χώρα μας, αλλά παράλληλα και την αποτελεσματική πολιτική φύλαξης των συνόρων μας, και τη διαχείριση εν γένει του μεταναστευτικού.

Θα συνεχίσουμε να προστατεύουμε τα ελληνικά και ευρωπαϊκά σύνορα εφαρμόζοντας μία αυστηρή αλλά δίκαιη πολιτική σεβόμενοι το Διεθνές Δίκαιο και την ανθρώπινη ζωή. Και αυτή η πολιτική δεν πρόκειται να αλλάξει.

hlektragr

Recent Posts

Πάσχα: Ζημιές και τραυματισμοί από τις κροτίδες και τα βεγγαλικά της Ανάστασης

Στάχτες, καταστροφές και εκτεταμένες ζημιές άφησαν πίσω τους για άλλη μια χρονιά τα επικίνδυνα -σε…

13 λεπτά ago

Σαν σήμερα 7 Μαΐου

1824: Η περίφημη 9η Συμφωνία του Μπετόβεν κάνει πρεμιέρα στη Βιέννη. 1946: Ιδρύεται από τους…

47 λεπτά ago

Πειραιάς: Μηχανική βλάβη σε πλοίο με εκατοντάδες επιβάτες – Απαγορεύτηκε ο απόπλους από Πειραιά για Ηράκλειο

Ταλαιπωρία για εκατοντάδες επιβάτες στο λιμάνι του Πειραιά, μετά την απόφαση των αρχών για απαγόρευση απόπλου του επιβατηγού…

1 ώρα ago

Εορτολόγιο Τρίτη του Πάσχα 7 Μαΐου 2024

Ποιοι Άγιοι Γιορτάζουν Σήμερα: Οι Άγιοι Ραφαήλ, Νικόλαος, Ειρήνη και οι συν αυτοίς οι Νεοφανείς…

1 ώρα ago

Κατάνυξη στην περιφορά του Επιταφίου μέσα στη θάλασσα στο Λουτράκι (video)

Η περιφορά του Επιτάφιου της Παναγίας της Γιάτρισσας στο Λουτράκι τη Μεγάλη Παρασκευή, έγινε με…

2 ώρες ago

Ασυνείδητος οδηγός στην Κρήτη παρέσυρε και εγκατέλειψε 8χρονο

Στο νοσοκομείο ένα 8χρονο παιδί που τραυματίστηκε σε τροχαίο με εγκατάλειψη στην Κρήτη. Εκτός κινδύνου…

2 ώρες ago