ΕΛΛΑΔΑ

1,3 δισ. ευρώ για επενδύσεις μικρομεσαίων επιχειρήσεων

Με τρεις δράσεις για την ενίσχυση της επιχειρηματικότητας, συνολικού προϋπολογισμού 1,3 δισ. ευρώ, εγκαινιάζεται το νέο ΕΣΠΑ 2021-2027. Σύμφωνα με τον προγραμματισμό του αρμόδιου υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων (ΥΠΑΝ), ο στόχος για τον «Ψηφιακό μετασχηματισμό ΜμΕ» και για την «Πράσινη παραγωγική λειτουργία ΜμΕ» είναι να προκηρυχθούν τέλη Οκτωβρίου.

Το πιθανότερο, σύμφωνα με κύκλους του ΥΠΑΝ, είναι να ανοίξει, πρώτα, ο «Ψηφιακός μετασχηματισμός» και πολύ σύντομα, μέσα στον Νοέμβριο, να ακολουθήσει η «Πράσινη παραγωγική λειτουργία» ενώ θα ακολουθήσει η δράση «Ερευνώ – Δημιουργώ – Καινοτομώ» τον Ιανουάριο του 2023.Τα… ψιλά γράμματα

Αναλυτικότερα, τα βασικά χαρακτηριστικά των τριών δράσεων, όπως διαμορφώνονται μέχρι σήμερα:

1 «Ψηφιακός μετασχηματισμός ΜμΕ» (300 εκατ. ευρώ): Η δράση θα καλύπτει δαπάνες σε ΜμΕ, οι οποίες θα αφορούν στην ενσωμάτωση των σύγχρονων ψηφιακών τεχνολογιών στην παραγωγική τους δραστηριότητα.

Θα περιλαμβάνει τρεις υποδράσεις, που θα απευθύνονται σε επιχειρήσεις που βρίσκονται σε διαφορετικά επίπεδα ψηφιακής ωριμότητας. Η πρώτη, με τίτλο «Βασικός ψηφιακός μετασχηματισμός», θα αφορά επιχειρήσεις που είναι σε πρωτόλειο ψηφιακό στάδιο, καλύπτοντάς τους ανάγκες σε βασικές τεχνολογίες, όπως είναι η προμήθεια ψηφιακού εξοπλισμού γραφείων, η αναβάθμιση εσωτερικών δικτύων, η αγορά software κ.ά. Η δεύτερη υποδράση είναι ο «Προηγμένος ψηφιακός μετασχηματισμός». Σ’ αυτή θα μπορούν να εκδηλώσουν ενδιαφέρον για οικονομική ενίσχυση επιχειρήσεις που επιθυμούν διεύρυνση της ψηφιακής και τεχνολογικής ωριμότητάς τους, με ολοκληρωμένες επενδύσεις σε νέες Τεχνολογίες Πληροφοριών και Επικοινωνιών (ΤΠΕ). Η τρίτη υποδράση, ο «Ψηφιακός μετασχηματισμός αιχμής», θα σχετίζεται με την παροχή ολοκληρωμένων επενδύσεων σε τεχνολογίες αιχμής ή σε λύσεις 4ης βιομηχανικής επανάστασης.

Τα 300 εκατ. ευρώ θα διατεθούν στις παραπάνω υποδράσεις ανάλογα με τη ζήτηση που θα υπάρξει από τις δικαιούχες επιχειρήσεις. Ωστόσο, στην πρώτη υποδράση θα μπορούν να υποβληθούν επενδυτικά σχέδια ύψους από 18.000 έως 30.000 ευρώ, στη δεύτερη από 500.000 έως 650.000 ευρώ και στην τρίτη από 200.000 έως 1.000.000 ευρώ. Το ποσοστό επιδότησης θα είναι 50% και στις τρεις υποδράσεις. Πρακτικά αυτό σημαίνει πως ένα σχέδιο ύψους 30.000 ευρώ, που θα κατατεθεί, θα λάβει ενίσχυση 15.000 ευρώ και η διαφορά (οι υπόλοιπες 15.000 ευρώ) θα καλυφθεί με ίδια συμμετοχή.

Αιτήσεις συμμετοχής -μέσω του Πληροφοριακού Συστήματος Κρατικών Ενισχύσεων (ΠΣΚΕ)- θα μπορούν να υποβάλουν όλες οι επιχειρήσεις που εμπίπτουν στους επιλέξιμους Κωδικούς Αριθμούς Δραστηριότητας (ΚΑΔ) των εξής τομέων που ενισχύονται μέσω του προγράμματος «Ανταγωνιστικότητα»: 1) αγροδιατροφική αλυσίδα, 2) βιοεπιστήμες – υγεία – φάρμακα, 3) ψηφιακές τεχνολογίες, 4) αειφόρος ενέργεια, 5) περιβάλλον και κυκλική οικονομία, 6) μεταφορές & εφοδιαστική αλυσίδα, 7) υλικά-κατασκευές & βιομηχανία και 8) τουρισμός, πολιτισμός & δημιουργικές βιομηχανίες.

Επί της ουσίας, θα παρέχονται κίνητρα για εξοικονόμηση ενέργειας (π.χ. αντικατάσταση ενεργοβόρων μηχανημάτων) και για παραγωγή ενέργειας (π.χ. εγκατάστασης φωτοβολταϊκών).

Για κάθε επένδυση, το ανώτατο όριο επιχορηγούμενου προϋπολογισμού θα είναι 1.000.000 ευρώ. Η δε επιχορήγηση θα δύναται να ανέλθει σε ποσοστό 50% του επιχορηγούμενου προϋπολογισμού. Σημειώνεται πως η επιχορήγηση θα προσαυξάνεται κατά 10%, υπό όρους, εφόσον υλοποιηθούν επενδύσεις που συμβάλουν στην πράσινη αναβάθμιση της παραγωγικής λειτουργίας των επιχειρήσεων.

Θα καλύπτονται, μεταξύ άλλων, δαπάνες για κτίρια, εγκαταστάσεις και περιβάλλοντα χώρο, οι οποίες θα συμβάλουν στη βελτίωση της ενεργειακής απόδοσης του κτιρίου (με ενδεικτικό μέγιστο όριο έως 30%), για μηχανήματα και εξοπλισμό – συμβατικά είδη (έως 100%), για παραγωγικό και μηχανολογικό εξοπλισμό ενεργειακά αποδοτικό και φιλικό προς το περιβάλλον (έως 100%), για εξοπλισμό βελτίωσης της ενεργειακής απόδοσης (έως 50%), για εξοπλισμό κυκλικής οικονομίας (έως 50%), για πιστοποίηση προϊόντων, υπηρεσιών και διαδικασιών (έως 20%), για συσκευασία – ετικέτα – branding (έως 20%), για προβολή και εξωστρέφεια (έως 20.000 ευρώ), για τεχνικές μελέτες (έως 5% και έως 16.000 ευρώ), για συμβουλευτικές υπηρεσίες (έως 4% του προϋπολογισμού), για μεταφορικά μέσα, υποχρεωτικά, αμιγώς ηλεκτρικά ή υβριδικά (έως 30% και έως 25.000 ευρώ) και για μισθολογικό κόστος νέων εργαζομένων – νέο προσωπικό (έως 20% και έως 30.000 ευρώ).

3 «Ερευνώ – Δημιουργώ – Καινοτομώ» (300 εκατ. ευρώ): Τον Ιανουάριο του 2023 αναμένεται να ανοίξει για υποβολή αιτήσεων η δράση «Ερευνώ – Δημιουργώ – Καινοτομώ», συνολικού ύψους 300 εκατ. ευρώ.

Στόχος της δράσης είναι η σύνδεση της έρευνας και της καινοτομίας με την επιχειρηματικότητα και η ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας, της παραγωγικότητας και της εξωστρέφειας των επιχειρήσεων προς διεθνείς αγορές, με σκοπό τη μετάβαση στην ποιοτική καινοτόμα επιχειρηματικότητα και την αύξηση της εγχώριας προστιθέμενης αξίας.

Θα απευθύνεται σε επιχειρήσεις και ερευνητικούς οργανισμούς, που θα πραγματοποιήσουν συνεργατικά έργα Ερευνας και Ανάπτυξης (Ε&Α).

hlektragr

Recent Posts

Μαθητές του «Μουσικού Σχολείου Κορίνθου» επισκέφθηκαν τον Σεβ. Μητροπολίτη κ. Διονύσιο στα Γραφεία της Ι. Μητροπόλεως

Αντιπροσωπεία μαθητών του «Μουσικού Σχολείου Κορίνθου» συνοδευόμενοι από τους Εκπαιδευτικούς τους κ. Κωνσταντίνα Ξύδη, κ.…

3 ώρες ago

Ναύπλιο: Εγκαίνια του 9ου Mediterranean Yacht Show

Παρουσία της Υφυπουργού Τουρισμού Έλενας Ράπτη πραγματοποιήθηκαν το απόγευμα του Σαββάτου 27 Απριλίου τα εγκαίνια…

4 ώρες ago

Ολυμπιακοί Αγώνες: Πέρασε από τη διώρυγα της Κορίνθου το ιστιοφόρο Belem με τη Φλόγα

Το ταξίδι του για τη Μασσαλία συνεχίζει το γαλλικό ιστιοφόρο Belem, το οποίο μεταφέρει την…

4 ώρες ago

Συνεδριάζει την Μεγάλη Τρίτη η Περιφερειακή Επιτροπή Πελοποννήσου

Την Μ. Τρίτη 30 Απριλίου 2024 και ώρα 10:00 στην αίθουσα συνεδριάσεων, στο κτήριο του…

12 ώρες ago

Τουρισμός για όλους 2024: Έγινε η κλήρωση για τους δικαιούχους

Πραγματοποιήθηκε η διαδικασία επιλογής των δικαιούχων του προγράμματος Τουρισμός για όλους 2024 και αναμένεται να…

12 ώρες ago

Εκτεταμένες καμπάνιες του Τουριστικού Οργανισμού Λουτρακίου για το «Πάσχα 2024»

Ο Τουριστικός Οργανισμός Λουτρακίου, σε συνεργασία και με την υποστήριξη του Δήμου Λουτρακίου- Περαχώρας- Αγ.…

14 ώρες ago