ΕΛΛΑΔΑ

Φοιτητικό σπίτι: Περισσότερες εστίες, μεγαλύτερα στεγαστικά επιδόματα σε 5.800 φοιτητές

Σε δύο άξονες εκτείνεται η κοινωνική πολιτική του υπουργείου Παιδείας για την επίλυση του στεγαστικού προβλήματος στη φοιτητική κοινότητα, με στόχο να ωφεληθούν πάνω από 5.800 φοιτητές.

Ο πρώτος αφορά στην αύξηση του φοιτητικού στεγαστικού επιδόματος και ο δεύτερος στην ανέγερση φοιτητικών εστιών σε 5 πανεπιστήμια της χώρας.

Στο πλαίσιο της Στρατηγικής Κοινωνικής Στέγασης, η υπουργός Παιδείας, Νίκη Κεραμέως, αναφέρθηκε αναλυτικά στα μέτρα που θα ληφθούν, σημειώνοντας ότι ωφελούμενοι είναι οι φοιτητές πανεπιστημίων αλλά και οι σπουδαστές σε δημόσια ΙΕΚ.

Ο πρώτος άξονας αφορά στην αύξηση του φοιτητικού επιδόματος και προβλέπονται οι εξής πρωτοβουλίες:

  • Οι φοιτητές που δικαιούνται το στεγαστικό επίδομα θα δουν αύξηση 50% στο ποσό, καθώς αυτό αυξάνεται στα 1.500 ευρώ αντί 1.000 ευρώ που ίσχυε μέχρι πέρσι.
  • Οσοι από τους φοιτητές επιλέξουν να συγκατοικήσουν, το επίδομα θα αυξηθεί κατά 100%, με 2.000 ευρώ να αντιστοιχούν στον κάθε φοιτητή. Το υπουργείο Παιδείας ανέφερε ότι πρόκειται για ένα επιπλέον κίνητρο προς τις ελληνικές οικογένειες και τους φοιτητές ώστε να αξιοποιηθούν ακίνητα.

Το φοιτητικό επίδομα ήδη από την προηγούμενη χρονιά δίδεται σε φοιτητές ΑΕΙ αλλά και σε σπουδαστές δημοσίων ΙΕΚ, εφόσον πληρούν τα κριτήρια.

Επιπλέον, στο πλαίσιο στήριξης των ακριτικών πανεπιστημίων, το υπουργείο Παιδείας έχει ήδη διευρύνει τα εισοδηματικά κριτήρια για τους φοιτητές που φοιτούν στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου, στο Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας και στo Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης από 30.000 στα 40.000 ευρώ για τους δικαιούχους του επιδόματος. ΟΙ φοιτητές στα εν λόγω πανεπιστήμια θα επωφεληθούν από την αύξηση κατά 50% στο φοιτητικό επίδομα.

Το μέτρο θα εφαρμοστεί για τους επιτυχόντες εισακτέους σε Ιδρύματα αλλά και τους σπουδαστές των δημόσιων ΙΕΚ της προηγούμενης χρονιάς (2021-2022). Οσοι έχουν ήδη λάβει το επίδομα, θα προστεθεί στους λογαριασμούς τους η νέα αύξηση που αποφασίσθηκε.

Καρτέρι θανάτου στην Καβάλα: Νεκρός από πυρά 52χρονος

Για την αύξηση στο φοιτητικό επίδομα εξασφαλίστηκε επιπλέον κονδύλι ύψους 25 εκατ. ευρώ, με τον συνολικό προϋπολογισμό για το επίδομα στέγης να ξεπερνάει τα 75 εκατ. ευρώ.

Ο δεύτερος άξονας αφορά στην ενίσχυση της φοιτητικής στέγης μέσω της ανέγερσης εστιών:

  • Προβλέπεται η ανέγερση φοιτητικών εστιών στα Πανεπιστήμια Θράκης, Δυτικής Μακεδονίας, Δυτικής Αττικής και Κρήτης.
  • Το έργο θα είναι Σύμπραξη Ιδιωτικού και Δημόσιου Τομέα (ΣΔΙΤ) και στο σύνολό τους και οι πέντε φοιτητικές εστίες θα έχουν δυναμικότητα 8.150 κλινών, συνολικού εκτιμώμενου κόστους κατασκευής άνω των 540 εκατ. ευρώ.
  • Το χρονοδιάγραμμα για το έργο προβλέπει την ολοκλήρωση της ανέγερσης εντός του 2027. Η επιλογή των πανεπιστημίων έγινε με στόχο να ενισχυθούν αστικές περιοχές με πολυπληθή Ιδρύματα, όπως στην περίπτωση του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής, ακριτικές περιοχές, όπως στην περίπτωση των πανεπιστημίων σε Θράκη και Δυτική Μακεδονία, αλλά και τουριστικές περιοχές, όπως στην περίπτωση της Κρήτης, όπου τα τελευταία χρόνια οι φοιτητές δυσκολεύονται να νοικιάσουν σπίτι λόγω του υψηλού μισθώματος.

Η ανέγερση των φοιτητικών εστιών αναμένεται να εξομαλύνει κι ένα εκπαιδευτικό ζήτημα για τα περιφερειακά πανεπιστήμια, τα οποία καθ’ όλη τη διάρκεια της κρίσης στη χώρα είδαν τους φοιτητές τους να μειώνονται και τις βάσεις εισαγωγής τους να πέφτουν λόγω της αδυναμίας των οικογενειών να συντηρήσουν κι άλλο σπίτι, μακριά από τον τόπο κατοικίας τους.

Η ανέγερση των εστιών θα γίνει σε παραπάνω από μία πόλεις, ώστε να εξυπηρετήσει όσο το δυνατόν μεγαλύτερο αριθμό φοιτητών.

Ειδικότερα, σύμφωνα με τα προσχέδια για την ανοικοδόμησή τους, στο Πανεπιστήμιο Κρήτης προβλέπεται η εγκατάσταση εστιών στο Ρέθυμνο και το Ηράκλειο.

Στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας προβλέπεται να υπάρξουν εστίες στον Βόλο και στη Λαμία, ενώ για το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης προβλέπονται εστίες και στις τρεις πόλεις στις οποίες εδρεύουν τμήματα του Ιδρύματος, δηλαδή την Κομοτηνή, την Αλεξανδρούπολη και την Ξάνθη.

hlektragr

Recent Posts

Δρομολόγια των Κινητών Αστυνομικών Μονάδων για την εβδομάδα (από 20.5.2024 έως 26.5.2024)

Δρομολόγια των Κινητών Αστυνομικών Μονάδων για την εβδομάδα (από 20.5.2024 έως 26.5.2024) Ανακοινώνεται ότι για…

16 ώρες ago

Επιμελητήριο Κορινθίας: Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε η Ημερίδα για την Ενεργειακή Αποδοτικότητα στη Βιομηχανία

Με τη συμμετοχή πλήθους κόσμου από τον επιχειρηματικό κόσμο αλλά και με τη συμμετοχή εκπροσώπων…

17 ώρες ago

MyCoast: Σχεδόν 14.000 πολίτες κατέβασαν την εφαρμογή – Μέχρι στιγμής οι καταγγελίες φτάνουν τις 500

Περίπου 14.000 πολίτες κατέβασαν μέχρι σήμερα τη νέα ψηφιακή εφαρμογή MyCoast, σε διάστημα λίγων ημερών…

18 ώρες ago

2,9 εκατομμύρια οχήματα δεν έχουν περάσει ΚΤΕΟ

Σε περίπου 2,9 εκατομμύρια υπολογίζονται τα οχήματα που κυκλοφορούν στους ελληνικούς δρόμους χωρίς να έχουν…

18 ώρες ago

Νέες ταυτότητες: Πότε λήγουν οι παλιές – Πόσο κοστίζουν οι καινούριες

Υποχρεωμένοι να βγάλουμε νέες ταυτότητες είμαστε όλοι οι Έλληνες, με την διαδικασία να έχει ήδη…

19 ώρες ago

Συνελήφθησαν τέσσερα άτομα για ναρκωτικά στη Μεσσηνία

Συνελήφθησαν τέσσερα άτομα για ναρκωτικά στη Μεσσηνία Κατασχέθηκαν, μεταξύ άλλων, πάνω από -250- γραμμάρια κάνναβης…

19 ώρες ago