ΕΛΛΑΔΑ

Αρμενία-Αζερμπαϊτζάν: Νέα ένταση στα σύνορα – Για 49 νεκρούς στρατιώτες κάνει λόγο το Γιερεβάν

Η Αρμενία λέει ότι 49 στρατιώτες σκοτώθηκαν σε επιθέσεις του Αζερμπαϊτζάν κατά τη διάρκεια της νύχτας, την ώρα που κλιμακώνεται επικίνδυνα η ένταση ανάμεσα στις δύο πρώην σοβιετικές δημοκρατίες

Ο πρωθυπουργός της Αρμενίας Νικόλ Πασινιάν δήλωσε στο κοινοβούλιο ότι οι δυνάμεις του Αζερμπαϊτζάν επιτέθηκαν σε πολλά σημεία της χώρας, μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων Interfax. Το υπουργείο Εξωτερικών του Αζερμπαϊτζάν ανέφερε σε ανακοίνωσή του ότι οι αρμενικές δυνάμεις είχαν πλήξει θέσεις του στρατού σε τρεις περιοχές της χώρας και ότι Αρμένιοι τοποθέτησαν νάρκες σε περιοχές. Ανέφερε ότι οι δυνάμεις του Αζερμπαϊτζάν υπέστησαν απροσδιόριστες απώλειες και ότι «ελήφθησαν οριστικά μέτρα αντιποίνων».

Οι υπουργοί Άμυνας της Ρωσίας και της Αρμενίας συνομίλησαν σήμερα το πρωί και συμφώνησαν να λάβουν μέτρα για να σταθεροποιήσουν την κατάσταση στα σύνορα της Αρμενίας με το Αζερμπαϊτζάν, μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων Ιντερφάξ επικαλούμενο το αρμενικό υπουργείο Άμυνας.

Οι εντάσεις και οι εχθροπραξίες αναζωπυρώθηκαν στη διάρκεια της περασμένης νύκτας γύρω από το διαφιλονικούμενο θύλακα Ναγκόρνο Καραμπάχ. Η Ρωσία είναι σύμμαχος της Αρμενίας μέσω του Οργανισμού της Συνθήκης Συλλογικής Ασφαλείας.

Ο αρμένιος υπουργός Άμυνας Σουρέν Παπικιάν δήλωσε πως μίλησε με τον ρώσο ομόλογό του Σεργκέι Σοϊγκού και οι δυο τους «συμφώνησαν να λάβουν τα απαραίτητα μέτρα για να σταθεροποιήσουν την κατάσταση». Στο μεταξύ, σύμφωνα με αζερινά μέσα ενημέρωσης, το Αζερμπαϊτζάν και η Αρμενία συμφώνησαν το πρωί σε μια κατάπαυση του πυρός, η οποία όμως κατέρρευσε μερικά λεπτά αργότερα.

Why the Armenia-Azerbaijan conflict is flaring up again | DW News

Η συμφωνία για την κατάπαυση του πυρός τέθηκε σε ισχύ στις 9 π.μ. τοπική ώρα (08:00 ώρα Ελλάδας), σύμφωνα με τις πληροφορίες των μέσων ενημέρωσης και μία πηγή, η οποία ζήτησε να μην κατονομαστεί. Ωστόσο αζερινά μέσα ενημέρωσης μετέδωσαν πως η εκεχειρία παραβιάσθηκε αμέσως μετά.

Την έντονη ανησυχία της αμερικανικής κυβέρνησης εξέφρασε εν τω μεταξύ χθες ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν, ζητώντας τον άμεσο τερματισμό των συγκρούσεων. «Όπως έχουμε καταστήσει σαφές εδώ και καιρό, δεν μπορεί να υπάρξει στρατιωτική λύση στη σύγκρουση», αναφέρει σε δήλωσή του ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας. «Απευθύνουμε έκκληση να τερματιστούν άμεσα οι στρατιωτικές εχθροπραξίες», υπογραμμίζει.

Οι σχέσεις μεταξύ των δύο πρώην σοβιετικών δημοκρατιών είναι τεταμένες από το 1991, λόγω του διαφιλονικούμενου θύλακα Ναγκόρνο Καραμπάχ. Η διένεξη για τον έλεγχό του κλιμακώθηκε ξανά το φθινόπωρο του 2020, όταν ξέσπασε πόλεμος διάρκειας 44 ημερών, κατά τη διάρκεια του οποίου οι αζερικές δυνάμεις πήραν τον έλεγχο αρκετών τομέων.

Ο πόλεμος έλαβε τέλος χάρη στην ειρηνευτική συμφωνία που επιτεύχθηκε με τη μεσολάβηση της Ρωσίας, ωστόσο Μπακού και Γερεβάν αλληλοκατηγορούνται κατά περιόδους για παραβιάσεις της εκεχειρίας κατά μήκος των συνόρων.

hlektragr

Recent Posts

Απαγόρευση κυκλοφορίας σε περιοχές NATURA, πάρκα και άλση στις Περιφερειακές Ενότητες Αργολίδας, Κορινθίας και Λακωνίας

Ισχύει διήμερη προληπτική απαγόρευση διέλευσης, παραμονής και κυκλοφορίας προσώπων και οχημάτων, σε περιοχές NATURA, καθώς…

3 λεπτά ago

Στοχευμένη αστυνομική επιχείρηση πραγματοποιήθηκε στην Κορινθία – Συνελήφθησαν 8 άτομα

Στο πλαίσιο της επιχείρησης συνελήφθησαν -8- άτομα Στο πλαίσιο της πρόληψης και της καταστολής εγκληματικών…

12 ώρες ago

Δώρο Πάσχα: Πως υπολογίζεται on line με ειδική εφαρμογή – Έως την Μεγάλη Τετάρτη η καταβολή του

Η Γ.Σ.Ε.Ε. και το Κέντρο Πληροφόρησης Εργαζομένων και Ανέργων της Συνομοσπονδίας (ΚΕ.Π.Ε.Α./ΓΣΕΕ) μέσα από μια…

12 ώρες ago

Παιδικές κατασκηνώσεις ΔΥΠΑ: Τη Μεγάλη Τετάρτη ξεκινούν οι αιτήσεις για τα 70.000 voucher

Ξεκινά αύριο (29.4.2024) Μεγάλη Τετάρτη και ώρα 11:00 η υποβολή ηλεκτρονικών αιτήσεων δικαιούχων και παρόχων…

12 ώρες ago

Καιρός Πάσχα: Δύο τα σενάρια – Τι να περιμένουμε Μεγάλο Σάββατο και Κυριακή του Πάσχα

Ο μετεωρολόγος, Γιώργος Τσατραφύλλιας, κάνει λόγο για δύο επικρατέστερα σενάρια για τον καιρό του Μεγάλου…

12 ώρες ago

Ενημέρωση για τις αγροτοδασικές πυρκαγιές του τελευταίου 24ωρου

Από Ω/18:00/27-04-2024 έως Ω/18:00/28-04-2024 εκδηλώθηκαν 29 αγροτοδασικές πυρκαγιές. Από αυτές, οι 26 αντιμετωπίστηκαν άμεσα, στο…

15 ώρες ago