ΕΛΛΑΔΑ

Σούπερ μάρκετ: Ποιες αγορές περιορίσαμε – Tο… ταμείο τους στο επτάμηνο

Αντίστροφη πορεία ακολουθούν τα… ταμεία των νοικοκυριών και των αλυσίδων σούπερ μάρκετ, λόγω των ανατιμήσεων σχεδόν σε όλα τα προϊόντα, όπως αποτυπώθηκε και στα χθεσινά στοιχεία του πληθωρισμού, ο οποίος κατέγραψε οριακή μείωση κατά 0,2% τον Αύγουστο, διαμορφούμενος στο 11,4%.

 

Σύμφωνα με έρευνα της εταιρίας IRI, ο τζίρος του οργανωμένου λιανεμπορίου τροφίμων αυξήθηκε κατά 2,8% στο επτάμηνο Ιανουαρίου-Ιουλίου, φτάνοντας τα 4,79 δισ. ευρώ, λόγω των ανατιμήσεων. Ωστόσο, ο όγκος πωλήσεων υποχώρησε κατά 1%, κάτι που σημαίνει ότι οι καταναλωτές βάζουν λιγότερα πράγματα στο καλάθι τους λόγω της ακρίβειας.

Τι… κόψαμε

Ειδικότερα, τη μεγαλύτερη μείωση του όγκου πωλήσεων, σε ποσοστό 7,8%, παρουσίασαν τα αλκοολούχα ποτά, ακολούθησαν τα είδη νοικοκυριού και τα απορρυπαντικά-καθαριστικά με πτώση 6,5%, ενώ απώλειες 5,2% εμφάνισαν τόσο τα κατεψυγμένα τρόφιμα όσο και τα είδη ατομικής φροντίδας και ομορφιάς. Στις υπόλοιπες κατηγορίες, πτωτικά κινήθηκαν οι πωλήσεις κατά 4,9% στα γαλακτοκομικά, κατά 4,7% στα είδη ατομικής υγιεινής και κατά 1,5% στα υλικά μαγειρικής.

Από την άλλη, η αύξηση των τιμών σε όλες τις μεγάλες κατηγορίες προϊόντων -τρόφιμα, είδη ατομικής υγιεινής και απορρυπαντικά- είναι ακόμη υψηλότερη από ό,τι στο πρώτο εξάμηνο του έτους.

Σύμφωνα λοιπόν με τα στοιχεία της εταιρίας ερευνών αγοράς IRI, το 23,8% του τζίρου των σούπερ μάρκετ προέρχεται από τις πωλήσεις των προϊόντων χύμα, οι πωλήσεις των οποίων βελτιώθηκαν σε αξία κατά 4,6% στο επτάμηνο Ιανουαρίου-Ιουλίου 2022 συγκριτικά με το αντίστοιχο περυσινό επτάμηνο. Το ίδιο διάστημα, πολύ μικρότερη (2,2%) ήταν η αύξηση της αξίας πωλήσεων των λεγόμενων ταχυκίνητων αγαθών (FMCG), ενώ ο όγκος πωλήσεών τους περιορίστηκε κατά 1,7%.

hlektragr

Recent Posts

Με την υποστήριξη της Περιφέρειας το TSATOUMAS STREET LONG JUMP στην Καλαμάτα

Με την υποστήριξη της Περιφέρειας Πελοποννήσου, ο Γ.Σ. ΑΚΡΙΤΑΣ 2016 διοργανώνει στις 21 Μαΐου το…

3 ώρες ago

Δήμος Κορινθίων: Ξεκινούν δράσεις ψηφιακού μετασχηματισμού

Ο 𝝙ή𝝻𝝾ς 𝝟𝝾𝞀𝝸𝝼𝝷ί𝞈𝝼 πέτυχε την ένταξη και χρηματοδότησή του 𝞂𝝴 𝝿𝝾𝞂𝝾𝞂𝞃ό 𝟭𝟬𝟬% με το ποσό…

4 ώρες ago

Με την υποστήριξη της Περιφέρειας η εκδήλωση ιστορικής αναδρομής με τίτλο: 1974-2024 πενήντα χρόνια από την εισβολή «Το Νεύμα του Αγαπήνορα»

Με την υποστήριξη της Περιφέρειας Πελοποννήσου θα πραγματοποιηθεί εκδήλωση ιστορικής αναδρομής μουσικοφιλολογικού αναλογίου με τίτλο:…

4 ώρες ago

Ευρείες αστυνομικές επιχειρήσεις για την αντιμετώπιση της εγκληματικότητας στην Περιφέρεια Πελοποννήσου

Συνελήφθησαν -39- άτομα, προσήχθησαν -79- και έγινε έλεγχος σε -1.132- Επιπλέον, πραγματοποιήθηκαν έλεγχοι σε -803-…

4 ώρες ago

Συνεχίζει τη λειτουργία του το Κέντρο Ημερήσιας Φροντίδας Ηλικιωμένων στην πόλη της Καλαμάτας

Με απόφαση του Περιφερειάρχη Πελοποννήσου, Δημήτρη Πτωχού, εντάχθηκε στο πρόγραμμα “Πελοπόννησος 2021-2027” η πράξη Κέντρου…

5 ώρες ago

Στοχευμένη αστυνομική επιχείρηση πραγματοποιήθηκε στη Μεσσηνία

Στοχευμένη αστυνομική επιχείρηση πραγματοποιήθηκε στη Μεσσηνία Στο πλαίσιο της επιχείρησης συνελήφθησαν -19- άτομα Κατασχέθηκαν, μεταξύ…

6 ώρες ago