ΕΛΛΑΔΑ

Σεισμός στη Ζάκυνθο: Ζώνες ασφαλείας στο «Ναυάγιο» – Οι προειδοποιήσεις Παπαδόπουλου και Λέκκα

Το μεγάλο κεφάλαιο των εκατοντάδων κατολισθήσεων που σημειώνονται κάθε χρόνο στην Ελλάδα -και ξεπερνούν τις 8.000 από το 1952 έως σήμερα- άνοιξε ο χθεσινός ισχυρός σεισμός 5,4 ρίχτερ που σημειώθηκε στον θαλάσσιο χώρο ανάμεσα στην Κεφαλλονιά και τη Ζάκυνθο και είχε ως αποτέλεσμα να πέσουν βράχοι στην περιοχή του «Ναυαγίου». Ο σεισμός λειτούργησε ως προειδοποιητική καμπάνα για τους κινδύνους που ελλοχεύουν από τη μαζική μεταφορά και το συνωστισμό τουριστών σε δημοφιλή σημεία, όπως είναι η παραλία του «Ναυαγίου» στη Ζάκυνθο, και όχι μόνο.

«Παρ’ ότι ακολούθησαν αρκετοί μετασεισμοί, τα 5,4 ρίχτερ φαίνεται πως ήταν ο κύριος σεισμός», επισημαίνει στον «Ελεύθερο Τύπο» ο πρόεδρος του ΟΑΣΠ και καθηγητής Γεωλογίας, Ευθύμιος Λέκκας, διευκρινίζοντας παράλληλα πως αυτό που απασχολεί τους ειδικούς είναι η κατολίσθηση που έγινε στην παραλία «Ναυάγιο». Οπως είπε, «είναι σημαντικό να τηρούνται οι 3 ζώνες πρόσβασης των τουριστών, για να μην υπάρξουν στο μέλλον τραυματισμοί».

Τρεις ζώνες

Τέσσερα χρόνια πριν και χωρίς να σημειωθεί σεισμός, τμήμα πρανούς κατέρρευσε, με αποτέλεσμα να προκληθεί πανικός σε όσους βρίσκονταν στο σημείο. Τότε, δημιουργήθηκαν 3 ζώνες, η ζώνη υψηλού κινδύνου και απαγορευμένης πρόσβασης (κόκκινη), η ζώνη μέσου κινδύνου και ελεγχόμενης πρόσβασης (πορτοκαλί) και η ζώνη χαμηλού κινδύνου και ελεύθερης πρόσβασης (πράσινη). «Οι αρμόδιοι παράγοντες της περιοχής θα πρέπει να εφαρμόζουν τα μέτρα και να υποδεικνύουν στους τουρίστες να είναι προσεκτικοί», τόνισε ο κ. Λέκκας.

 Επισημάνσεις

Σήμα κινδύνου για τη μαζική μεταφορά και το συνωστισμό τουριστών στο «Ναυάγιο» είχε εκπέμψει μόλις πριν από λίγες ημέρες ο διευθυντής Ερευνών Σεισμολογίας στο Γεωδυναμικό Ινστιτούτο του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, Γεράσιμος Παπαδόπουλος.

Σύμφωνα με τον γνωστό σεισμολόγο, δεν είναι μόνο η παραλία «Ναυάγιο» που κινδυνεύει με κατολισθήσεις. Παρόμοιες καταστάσεις ισχύουν και για άλλες γνωστές παραλίες με μεγάλη επισκεψιμότητα, όπως το Πόρτο Κατσίκι και οι Εγκρεμνοί στη Λευκάδα και η παραλία Μύρτος στην Κεφαλλονιά. «Στην τελευταία συνέβησαν μεγάλες κατολισθήσεις με τους σεισμούς του 2014, οι οποίοι, ευτυχώς, έγιναν κατά τη χειμερινή περίοδο (Ιανουάριος-Φεβρουάριος) όταν η παραλία ήταν έρημη», αναφέρει σε άρθρο του.

Εκατοντάδες κατολισθήσεις

Μόνο την τελευταία 2ετία έχουν σημειωθεί 501 κατολισθήσεις, με το μεγαλύτερο ποσοστό αυτών να σημειώνεται στη Θεσσαλία και τη Δυτική Ελλάδα. Σύμφωνα με την Ελληνική Αρχή Γεωλογικών και Μεταλλευτικών Ερευνών, το 2021 καταγράφηκαν 189 σοβαρά κατολισθητικά φαινόμενα.

Από το 1952 έως σήμερα έχουν ερευνηθεί από τη Γεωλογική Υπηρεσία της Ελλάδας περισσότερα από 8.000 φαινόμενα κατολισθήσεων στη χώρα.

hlektragr

Recent Posts

Ισθμός Κορίνθου: Ξεκίνησαν και πάλι οι διελεύσεις των πλοίων

  Επανέναρξη των διελεύσεων των πλοίων απ’ τον Ισθμό της Κορίνθου. Όπως, γνωστοποιήθηκε και όπως είχε…

8 ώρες ago

Πάσχα: Ζημιές και τραυματισμοί από τις κροτίδες και τα βεγγαλικά της Ανάστασης

Στάχτες, καταστροφές και εκτεταμένες ζημιές άφησαν πίσω τους για άλλη μια χρονιά τα επικίνδυνα -σε…

10 ώρες ago

Σαν σήμερα 7 Μαΐου

1824: Η περίφημη 9η Συμφωνία του Μπετόβεν κάνει πρεμιέρα στη Βιέννη. 1946: Ιδρύεται από τους…

10 ώρες ago

Πειραιάς: Μηχανική βλάβη σε πλοίο με εκατοντάδες επιβάτες – Απαγορεύτηκε ο απόπλους από Πειραιά για Ηράκλειο

Ταλαιπωρία για εκατοντάδες επιβάτες στο λιμάνι του Πειραιά, μετά την απόφαση των αρχών για απαγόρευση απόπλου του επιβατηγού…

11 ώρες ago

Εορτολόγιο Τρίτη του Πάσχα 7 Μαΐου 2024

Ποιοι Άγιοι Γιορτάζουν Σήμερα: Οι Άγιοι Ραφαήλ, Νικόλαος, Ειρήνη και οι συν αυτοίς οι Νεοφανείς…

11 ώρες ago

Κατάνυξη στην περιφορά του Επιταφίου μέσα στη θάλασσα στο Λουτράκι (video)

Η περιφορά του Επιτάφιου της Παναγίας της Γιάτρισσας στο Λουτράκι τη Μεγάλη Παρασκευή, έγινε με…

11 ώρες ago