ΕΛΛΑΔΑ

Ενεργειακή κρίση: Δεν θα σβήσουμε τα φώτα λένε 4 δήμαρχοι στον Ε.Τ

Σφίγγουν τα λουριά στους φορείς του Δημοσίου που δεν συμμορφώνονται με τα βασικά μέτρα εξοικονόμησης ενέργειας, με την κυβέρνηση να προαναγγέλλει ακόμα και «φρένο» στις προσλήψεις. Στόχος είναι να μειωθεί η κατανάλωση ενέργειας κατά 10% έως το τέλος του έτους και έως 30% μέχρι το 2030. Παράλληλα θα τρέξουν και κίνητρα για τους πολίτες τα οποία θα ανακοινωθούν προσεχώς.

 

 Γράφουν οι ΔΕΣΠΟΙΝΑ ΚΟΝΤΑΡΑΚΗ, ΑΓΓΕΛΟΣ ΑΓΓΕΛΙΔΗΣ, ΒΑΛΙΑ ΝΙΚΟΛΑΟΥ

Αν και τα μέτρα για τη βελτίωση της ενεργειακής απόδοσης και την εξοικονόμηση ενέργειας σε κτίρια και εγκαταστάσεις φορέων του δημόσιου τομέα υπάρχουν ήδη στην ΚΥΑ που εκδόθηκε τον Ιούλιο, η υλοποίηση γίνεται με αργούς ρυθμούς. Οπως είπε ο υπουργός Εσωτερικών, Μάκης Βορίδης, «από τους 2.495 φορείς του Δημοσίου μόνο οι 221 έχουν ορίσει ενεργειακό υπεύθυνο. Εν πολλοίς τα περισσότερα υπουργεία και 90 δήμοι έχουν συμμορφωθεί, αλλά πρέπει να συμμορφωθούν και οι εποπτευόμενοι φορείς».

Οπως είπε, θα εξεταστεί αν οι φορείς του Δημοσίου που δεν έχουν συμμορφωθεί θα ενταχθούν ή όχι στον προγραμματισμό των προσλήψεων που θα κυρωθεί από το Υπουργικό Συμβούλιο στα τέλη Σεπτεμβρίου, όπως και στον δεύτερο κύκλο κινητικότητας που ξεκινά τον Οκτώβριο. «Θα είμαστε αυστηροί», τόνισε.

Καμπάνια

Ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστας Σκρέκας, είπε πως τον τελευταίο χρόνο η Πολιτεία έχει διαθέσει περισσότερα από 8 δισ. ευρώ για τη στήριξη νοικοκυριών και επιχειρήσεων, ενώ με το μηχανισμό ανάκτησης κερδών των ηλεκτροπαραγωγών που τέθηκε σε εφαρμογή τον Ιούλιο έχει εξασφαλισθεί πάνω από 1,5 δισ. ευρώ που διατίθεται για επιδότηση των καταναλωτών. Οπως σημείωσε, θα ακολουθήσει επικοινωνιακή καμπάνια και συγκεκριμένες συστάσεις για εξοικονόμηση ενέργειας στα νοικοκυριά, ενώ μελετώνται σχήματα οικονομικών κινήτρων.

Σχετικά με τον οδοφωτισμό πόλεων στους κατά τόπους δήμους, προτείνονται η βελτιστοποίηση του χρονοπρογραμματισμού του οδοφωτισμού και η περιορισμένη λειτουργία του καλλωπιστικού και διακοσμητικού φωτισμού που μπορούν να μειώσουν την ενεργειακή κατανάλωση κατά 35-50%.

Οσον αφορά στην παρέμβαση των Βρυξελλών και το αυριανό έκτακτο Συμβούλιο υπουργών Ενέργειας, επανέλαβε πως για ακόμη μία φορά η Ελλάδα θα ζητήσει από την Ευρώπη να λάβει γενναίες αποφάσεις, λέγοντας χαρακτηριστικά πως «η Ευρώπη καθυστέρησε, έχουμε ξεπεράσει το σημείο μηδέν, είναι αδιανόητη οποιαδήποτε αναβλητικότητα. Οι ελληνικές προτάσεις πρωταγωνιστούν στην ατζέντα».

Ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ και κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου, σημείωσε ότι η στήριξη των καταναλωτών από την κυβέρνηση θα είναι διαρκής και βασίζεται σε δύο άξονες: να μειωθεί το αποτύπωμα των αυξήσεων και να επιτευχθεί εξοικονόμηση ενέργειας.

hlektragr

Recent Posts

Λουτράκι : Έκθεση ζωγραφικής της εικαστικού Θεοδοσίας Χατόγλου από τις 11 έως τις 19 Μαΐου

Έκθεση ζωγραφικής της εικαστικού Θεοδοσίας Χατόγλου, θα λειτουργήσει στο Λουτράκι. ” Μήτρα χρωμάτων και αγάπης…

11 ώρες ago

Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις από σήμερα στην εθνική οδό Αθηνών – Κορίνθου

Προσωρινές κυκλοφοριακές ρυθμίσεις θα ισχύσουν τις επόμενες μέρες για τη διέλευση ειδικών οχημάτων μεταφοράς ανεμογεννήτριας…

12 ώρες ago

Τέλος η οδήγηση για τους 70χρονους – Τι προβλέπεται για τους υπερήλικες οδηγούς

Τα στατιστικά στοιχεία δείχνουν πως οι οδηγοί άνω των 70 ετών ευθύνεται για πολλά τροχαία…

14 ώρες ago

Χριστιανική Αρχαιολογική Εταιρεία: Διεθνής υποχρέωση η προστασία της Μονής της Χώρας – Φορείς και ΕΕ να εξαντλήσουν κάθε σύννομη προσπάθεια

Ως διεθνή υποχρέωση χαρακτηρίζει η Χριστιανική Αρχαιολογική Εταιρεία την ανάγκη να διατηρηθεί αλώβητο το λαμπρότερο…

14 ώρες ago

Λουτράκι: «Πάμε ανακύκλωση» – Βιωμάτικες δράσεις & εκδήλωση βράβευσης

𝚷𝚨𝚳𝚬 𝚨𝚴𝚨𝚱𝚼𝚱𝚲𝛀𝚺𝚮 | 𝚩𝚰𝛀𝚳𝚨𝚻𝚰𝚱𝚬𝚺 𝚫𝚸𝚨𝚺𝚬𝚰𝚺 & 𝚬𝚱𝚫𝚮𝚲𝛀𝚺𝚮 𝚩𝚸𝚨𝚩𝚬𝚼𝚺𝚮𝚺 για τα σχολεία και τους αθλητικούς συλλόγους…

15 ώρες ago

Κόρινθος: Συνελήφθησαν 3 άτομα για αδικήματα παράβασης των νομοθεσιών για τα ναρκωτικά και τα όπλα

ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑΣ ΚΟΡΙΝΘΙΑΣ Συνελήφθησαν δύο (2) άτομα για τα – κατά περίπτωση- αδικήματα παράβασης των…

16 ώρες ago