ΕΛΛΑΔΑ

Ρούλα Πισπιρίγκου: Ο Αλέξης Κούγιας κάνει μηνύσεις – Δεν καταθέτει αίτημα αποφυλάκισης

Χλωμό έως ανύπαρκτο είναι το ενδεχόμενο να κατατεθεί αίτηση αποφυλάκισης της Ρούλας Πισπιρίγκου από τον συνήγορο υπεράσπισής της Αλέξη Κούγια.

Αυτό διεφάνη από την χθεσινή συνομιλία μας με τον έμπειρο ποινικολόγο, ο οποίος, αντιθέτως, ως προτεραιότητα του έχει την «αποδόμηση» του πορίσματος των ιατροδικαστών Καρακούκη και Καλόγρηα, πάνω στο οποίο βασίστηκαν οι εισαγγελικές αρχές και άσκησαν δίωξη κατά της εντολέως του για ανθρωποκτονία κατά συρροή των δύο κοριτσιών της οικογένειας Δασκαλάκη, Μαλένας και Ιριδας.

Ο κ. Κούγιας μίλησε στην εφημερίδα Πελοπόννησος και επιμένει στον θεσμικό χειρισμό της υπόθεσης και όπως τονίζει, δεν πρόκειται ν‘ αφήσει αναπάντητες τις παράνομες διαρροές στοιχείων της δικογραφίας.

Ειδικότερα, προτίθεται να καταθέσει μηνύσεις κατά των δύο ιατροδικαστών Καρακούκη και Καλόγρηα και κατά της εφημερίδας «Μπαμ», που δημοσίευσε το πόρισμά τους, θεωρώντας πως παραβιάστηκε κατάφωρα η αρχή της μυστικότητας της προκαταρκτικής εξέτασης για το θάνατο των δύο κοριτσιών.

Οσον αφορά την αξιοποίηση τεχνικών συμβούλων για να αντικρουστούν το σκεπτικό και το συμπέρασμα του πορίσματος των δύο ιατροδικαστών, ο κ. Κούγιας αρκέστηκε να πει ότι «συνεργαζόμαστε με κορυφές της ιατροδικαστικής επιστήμης».

Ρούλα Πισπιρίγκου: Η ώρα του εισαγγελέα για τον θάνατο της Τζωρτζίνας

Ωρα μηδέν για την πολύκροτη υπόθεση της Πάτρας, αφού ο χρόνος μετρά αντίστροφα για την υποβολή της εισαγγελικής πρότασης στην υπόθεση θανάτου της 9χρονης Τζωρτζίνας Δασκαλάκη, που φέρεται να δολοφονήθηκε από τη μητέρα της, Ρούλα Πισπιρίγκου.

Πληροφορίες του «Ε.Τ.» της Κυριακής αναφέρουν πως το επόμενο 48ωρο αναμένεται να κατατεθεί από τον εισαγγελέα Γιώργο Νούλη η πρόταση προς το αρμόδιο δικαστικό συμβούλιο σχετικά με την παραπομπή ή μη της 33χρονης σε δίκη. Υπενθυμίζεται ότι, αν και η ανάκριση είχε περαιωθεί, έπειτα από τη μελέτη της δικογραφίας, ο εισαγγελέας Γιώργος Νούλης έκρινε ότι το επεισόδιο του Απριλίου του 2021, που προκάλεσε τετραπληγία στην Τζωρτζίνα, δεν ήταν απόρροια παθολογικών αιτίων, αλλά μια απόπειρα της μητέρας της να την οδηγήσει στον θάνατο και άσκησε συμπληρωματική δίωξη οδηγώντας την υπόθεση ξανά στην ανάκριση.

Μετά τη συμπληρωματική απολογία της 33χρονης κατηγορουμένης, η υπόθεση επέστρεψε στα χέρια του έμπειρου εισαγγελέα, ο οποίος φέρεται να έχει συγγράψει την πρότασή του και να είναι έτοιμος να την υποβάλει στο συμβούλιο πλημμελειοδικών. Μετά την υποβολή της πρότασής του, οι δικαστές θα συντάξουν βούλευμα με το οποίο θα αποφασίζουν οριστικά την παραπομπή ή όχι της Ρούλας Πισπιρίγκου στο Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο Αθηνών. Μάλιστα, το σχετικό βούλευμα αναμένεται άμεσα και θεωρείται βέβαιο ότι μέχρι τις αρχές Οκτωβρίου θα έχει κατατεθεί. Στην περίπτωση δε που η κρίση των δικαστών καταλήξει σε παραπομπή στο εδώλιο, δεν αποκλείεται ακόμα και πριν από τις γιορτές να προσδιοριστεί η δίκη.

Πρακτικά, αυτό σημαίνει ότι, αν η Ρούλα Πισπιρίγκου κριθεί ότι πρέπει να δικαστεί και για τη δεύτερη υπόθεση του θανάτου των άλλων δύο παιδιών της, Μαλένας και Ιριδας, θα πραγματοποιηθούν δύο διαφορετικές δίκες, καθώς το σκέλος αυτό βρίσκεται σε αρχικό ακόμα στάδιο.

Κρήτη: Σοκαριστικές εικόνες από την επίθεση του σκύλου σε μωρό

Ο δικαστικός κλοιός σφίγγει συνεχώς γύρω από την 33χρονη από την Πάτρα, που αρνείται κατηγορηματικά την εμπλοκή της στην υπόθεση και πρόσφατα απαρνήθηκε τον μέχρι πρότινος συνήγορό της Οθωνα Παπαδόπουλο. Μόλις την περασμένη Πέμπτη άνοιξε η αυλαία και της ανάκρισης και της δεύτερης υπόθεσης, που αφορά στους θανάτους της 3,5 ετών Μαλένας και της 6 μηνών Ιριδας.

Η τακτική ανακρίτρια Ευγενία Τζωρτζάτου έχει σηκώσει τα μανίκια και έχει ήδη λάβει την κατάθεση του παθολογοανατόμου Χρήστου Ευτυχιάδη, αλλά και των ιατροδικαστών Νίκου Καρακούκη και Νίκου Καλόγρηα. Οι καταθέσεις μαρτύρων θα συνεχιστούν και τις επόμενες ημέρες, ενώ η κατηγορουμένη αναμένεται μέχρι το τέλος του μήνα να κληθεί σε απολογία και για αυτές τις πράξεις.

Ο πρώτος μάρτυρας που βρέθηκε στο ανακριτικό γραφείο ήταν Χρήστος Ευτυχιάδης, ο οποίος υπήρξε και σημαντικός μάρτυρας στην υπόθεση του Ζακ Κωστόπουλου. Ο κ. Ευτυχιάδης είχε κληθεί από τους ιατροδικαστές Νίκο Καρακούκη και Νίκο Καλόγρηα προκειμένου να κάνει ιστολογική επανεκτίμηση για τους θανάτους της 3,5 ετών Μαλένας και της 6 μηνών Ιριδας. Μάλιστα, ο διακεκριμένος γιατρός βασίστηκε σε ό,τι στοιχείο και έγγραφο υπήρχε για τη Μαλένα, καθώς οι ιστοί της είχαν αποτεφρωθεί, ενώ στην περίπτωση της μικρής Ιριδας υπήρχαν και ιστοί τους οποίους επανεξέτασε. Σύμφωνα με πληροφορίες, κατά τη διάρκεια της επανεξέτασης στα ιστοτεμάχια της Ιριδας χρησιμοποιήθηκε ειδική ιστολογική τεχνική, δηλαδή έγιναν ειδικές χρώσεις που «έδειξαν» ασφυξία.

Οι ιατροδικαστές

Τη σκυτάλη των καταθέσεων πήραν οι ιατροδικαστές Νίκος Καρακούκης και Νίκος Καλόγρηας, στο πόρισμα των οποίων στηρίχθηκε και η υπόθεση των δύο μικρότερων παιδιών της οικογένειας. Στο 13σέλιδο πόρισμα χαρακτηρίζονται ως σημάδια ασφυξίας οι κακώσεις στο πρόσωπο της Μαλένας, αλλά και τα ευρήματα στο προσωπάκι της Ιριδας.

Σύμφωνα με πληροφορίες, στις καταθέσεις τους αναφέρουν ως αιτία θανάτου τον ασφυκτικό μηχανισμό, ο οποίος βεβαιώνεται

από εκδορές κατά το ριζορρίνιο και εντύπωμα στη δεξιά παρειά κατά τον νεκροψιακό έλεγχο της Μαλένας Δασκαλάκη κατά την επισκόπηση των φωτογραφιών, αλλά και τις «κακώσεις εν ζωή γενόμενες στοματικού βλεννογόνου/άνω χείλους στόματος κατά τον νεκροψιακό έλεγχο της Ιριδας Δασκαλάκη και την επισκόπηση των φωτογραφιών σε συνδυασμό με το ανευρεθέν πανάκι που έφερε ικανή ποσότητα αίματος».

Στις ερωτήσεις που τους τέθηκαν, οι δύο ιατροδικαστές φέρονται να αποδόμησαν πλήρως και τα επιχειρήματα της πλευράς της κατηγορουμένης, η οποία έχει υποστηρίξει ότι τα σημάδια στο πρόσωπο της Μαλένας έγιναν κατά την ανάνηψη από τους γιατρούς. «Οι αμυχές και το εντύπωμα στο πρόσωπο της Μαλένας δεν προκλήθηκαν κατά τη διάρκεια της ανάνηψης», αναφέρουν χαρακτηριστικά, εξηγώντας πως το 3,5 ετών κοριτσάκι ήταν ήδη νεκρό όταν έφτασαν οι γιατροί. Μάλιστα, σχετικά με την ηπατική ανεπάρκεια που διαπίστωσε ως αιτία θανάτου η πρώτη ιατροδικαστής, σημειώνουν πως υπάρχει βιβλιογραφία που καταγράφει στα μικροσκοπικά ευρήματα του ασφυκτικού θανάτου την κενοτοπιώδη εκφύλιση των ηπατικών κυττάρων.

hlektragr

Recent Posts

Καιρός: Αφρικανική σκόνη, λασποβροχές και άνοδος της θερμοκρασίας

  Καιρός: Η πρόγνωση για Σάββατο και Κυριακή Σάββατο 18/5 Αρχικά γενικά αίθριος καιρός, βαθμιαία…

20 ώρες ago

Οδηγίες Προφύλαξης για την Αφρικανική Σκόνη από τη Γενική Διεύθυνση Δημόσιας Υγείας

Η Γενική Διεύθυνση Δημόσιας Υγείας και Κοινωνικής Μέριμνας σας εφιστά τη προσοχή για τις επόμενες…

20 ώρες ago

Πλήρης διακοπή κυκλοφορίας στην παραλιακή οδό Αλεποχωρίου – Ψάθας

Καθίζηση του οδοστρώματος και κατολισθήσεις βράχων, οδήγησαν την Τροχαία Αττικής στην απόφαση για πλήρη διακοπή…

20 ώρες ago

Χρήστος Λαμπρόπουλος: «Η αειφορία δεν είναι μόνο επιλογή, αλλά απαραίτητη για την επιβίωση και την ευημερία»

Η εκδήλωση με τίτλο «Σταχυολόγηση της αειφορίας στην Περιφέρεια Πελοποννήσου» πραγματοποιήθηκε παρουσία του Αναπληρωτή Περιφερειάρχη,…

20 ώρες ago

MyCoast: Σχεδόν 14.000 πολίτες κατέβασαν την εφαρμογή – Μέχρι στιγμής οι καταγγελίες φτάνουν τις 500

Περίπου 14.000 πολίτες κατέβασαν μέχρι σήμερα τη νέα ψηφιακή εφαρμογή MyCoast, σε διάστημα λίγων ημερών…

21 ώρες ago

Η Ελλάδα φιλοξενεί το ευρωπαϊκό πρωτάθλημα Σούμο στο Λουτράκι

Στο Λουτράκι θα φιλοξενηθεί το ευρωπαϊκό πρωτάθλημα σούμο από τις 24 έως τις 26 Μαΐου.…

21 ώρες ago