ΕΛΛΑΔΑ

Ρεύμα: Πέφτουν οι… αντιστάσεις για πλαφόν – Έκτακτη Σύνοδος στην Ε.Ε. στις 9 Σεπτεμβρίου

Παρά τα σημαντικά τεχνικά προβλήματα, φαίνεται ότι σε επίπεδο Ευρωπαίων ηγετών πολιτικά αρχίζει να κερδίζει έδαφος η πρόταση της Ελλάδας και άλλων χωρών του Νότου της Ε.Ε. για αλλαγή του σημερινού συστήματος υπολογισμού της χονδρικής τιμής ηλεκτρικής ενέργειας, ώστε να περιοριστεί το υπέρμετρο βάρος του φυσικού αερίου.

 

Η τσεχική προεδρία ανακοίνωσε χθες τη σύγκληση έκτακτης συνόδου των υπουργών Ενέργειας της Ε.Ε. στις 9 Σεπτεμβρίου, ώστε να εξεταστεί το μείζον πρόβλημα της συνεχούς αύξησης των τιμών ηλεκτρικής ενέργειας και να προωθηθούν μέτρα σε κοινοτικό επίπεδο. Οπως επισημαίνει η προεδρία, «πρέπει να γίνουν προσαρμογές στην ευρωπαϊκή αγορά ηλεκτρικής ενέργειας και η επίτευξη συμφωνίας σε κοινοτικό επίπεδο είναι ό,τι καλύτερο μπορούμε να κάνουμε».

Η πρωτοβουλία από μόνη της είναι θετική εξέλιξη, γιατί σε κοινοτικό επίπεδο δεν ανακοινώνεται έκτακτη σύνοδος του Συμβουλίου Υπουργών χωρίς να έχει προηγηθεί σοβαρή προεργασία. Η τσεχική προεδρία το έκανε και φαίνεται ότι υπάρχει πρόσφορο έδαφος για διεξαγωγή πολιτικής συζήτησης με στόχο την εξεύρεση λύσης που θα οδηγήσει σε αποκλιμάκωση των τιμών ηλεκτρικής ενέργειας.

Ο μηχανισμός

Σήμερα, η ευρωπαϊκή αγορά ηλεκτρικής ενέργειας είναι απολύτως διασυνδεδεμένη, ενώ ο ισχύων μηχανισμός επιτρέπει μια σχετική ευθυγράμμιση των τιμών χονδρικής, ώστε να μην υπάρχει αθέμιτος ανταγωνισμός. Ειδικότερα, η χονδρική τιμή προκύπτει μέσα από ένα καλάθι στο οποίο συμμετέχουν όλες οι μορφές παραγωγής ενέργειας (ορυκτά καύσιμα, άνθρακας-λιγνίτης, πυρηνική ενέργεια, Ανανεώσιμες Πηγές). Η τιμή βγαίνει με βάση την ακριβότερη από τις παραπάνω μορφές ενέργειας, που σήμερα είναι το φυσικό αέριο, το οποίο παρασύρει προς τα πάνω τη μέση τιμή χονδρικής της ηλεκτρικής ενέργειας.

Η επίλυση του προβλήματος θα μπορούσε να προέλθει μέσω της επιβολής πλαφόν στην τιμή της ηλεκτρικής ενέργειας, ενώ τα χρήματα που θα χάνουν οι παραγωγοί ηλεκτρικής ενέργειας από τη διαφορά της αγοραίας τιμής φυσικού αερίου και του πλαφόν θα τα παίρνουν από τις άλλες μορφές ενέργειας που δεν επηρεάζονται από την κρίση. Εάν δεν επαρκούν οι πόροι, θα μπορούν να συμπληρώνονται από τα κράτη-μέλη, τα οποία σε κάθε περίπτωση θα καταβάλλουν πολύ λιγότερα χρήματα σε σχέση με αυτά που δίνουν σήμερα.

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι πλαφόν έχει επιβληθεί στην Ισπανία και την Πορτογαλία με την άδεια της Ε.Ε., δεδομένου ότι οι δύο χώρες δεν συνδέονται με το ευρωπαϊκό δίκτυο και δεν επηρεάζονται οι συναλλαγές. Το εν λόγω πλαφόν έχει οδηγήσει σε σημαντική αποκλιμάκωση των τιμών ηλεκτρικής ενέργειας στις δύο χώρες.

Αλλαγή σκηνικού

hlektragr

Recent Posts

Ακαθάριστα Οικόπεδα: Αναρτήθηκε η νέα «ψηφιακή πλατφόρμα» για δήλωση καθαρισμού οικοπέδων

Ο Δήμος Λουτρακίου - Περαχώρας - Αγίων Θεοδώρων ενημερώνει τους δημότες ότι τέθηκε σε λειτουργία…

3 λεπτά ago

Σαν σήμερα 27 Μαΐου

1679: Θεσμοθετείται στην Αγγλία το Habeas Corpus, που καθιερώνει την προστασία των πολιτών από την αυθαιρεσία…

8 λεπτά ago

To 4ο Γυμνάσιο Κορίνθου συμμετέχει στο Bravo Schools 2024

  To 4ο Γυμνάσιο Κορίνθου συμμετέχει στο Bravo Schools 2024 τον Πανελλήνιο Σχολικό Διαγωνισμό για…

21 λεπτά ago

Special Olympics «Λουτράκι 2024» | Δημήτρης Πτωχός: «Μήνυμα Ισότητας και Συμπερίληψης»

«Τα παιδιά μας με νοητική αναπηρία, αποτελούν ισότιμα μέλη της κοινωνίας μας και έτσι πρέπει…

23 λεπτά ago

Δρομολόγια των Κινητών Αστυνομικών Μονάδων για την εβδομάδα (από 27.5.2024 έως 2.6.2024)

Δρομολόγια των Κινητών Αστυνομικών Μονάδων για την εβδομάδα (από 27.5.2024 έως 2.6.2024) Ανακοινώνεται ότι για…

28 λεπτά ago

Πυρκαγιά σε εργοστάσιο στο Μούλκι Κορινθίας

Πυρκαγιά εκδηλώθηκε λίγο πριν τα μεσάνυχτα σε συσκευαστήριο στο Μούλκι Κορινθίας, σύμφωνα με το Korinthostv.gr.…

10 ώρες ago