ΕΛΛΑΔΑ

«Αστραψε και βρόντηξε» ο Μενέντεζ για τους S-400

Μετά την αρνητική για την Τουρκία θέση -που εξέφρασε προχθές διά του εκπροσώπου του το Στέιτ Ντιπάρντμεντ- αναφορικά με τα σενάρια που κυκλοφόρησαν από ρωσικά ΜΜΕ (TASS) σχετικά με μία νέα ρωσο-τουρκική αμυντική συμφωνία για την προμήθεια μιας επιπρόσθετης συστοιχίας του αντιπυραυλικού συστήματος S-400 από την Αγκυρα, έντονη, σκληρή ως και άμεση ήταν η δήλωση του προέδρου της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων της Γερουσίας, γνωστού Δημοκρατικού γερουσιαστή της Πολιτείας του Νιου Τζέρσι, Μπομπ Μενέντεζ, στο ενδεχόμενο η Τουρκία να προμηθευθεί από τη Ρωσία το αντιπυραυλικό σύστημα.

Ο Αμερικανός πολιτικός, ο οποίος αυτές τις ημέρες βρίσκεται στην Ελλάδα και μάλιστα επιθεώρησε τις αμερικανικές εγκαταστάσεις στην Αλεξανδρούπολη, εμφανίστηκε κατηγορηματικά αντίθετος σε μια τέτοια προοπτική, αναφέροντας πως ένα τέτοιο ενδεχόμενο θα ήταν παραβίαση των αμερικανικών κυρώσεων -που ισχύουν εδώ και 4 χρόνια- ενώ παράλληλα κάλεσε την Τουρκία να απορρίψει κάθε στρατιωτική συνεργασία με τον Πούτιν. Χαρακτηριστικά, ο Μενέντεζ επεσήμανε ότι «ανησυχώ βαθύτατα για τις αναφορές ότι η Τουρκία εξετάζει περαιτέρω αγορές του ρωσικού συστήματος αντιπυραυλικής άμυνας S-400, μια παράδοση που θα αποτελούσε άλλη μια ξεκάθαρη παραβίαση των κυρώσεων των ΗΠΑ που επιβάλλονται από τον νόμο για την αντιμετώπιση των αντιπάλων της Αμερικής μέσω κυρώσεων», ανέφερε στην ανακοίνωσή του, και συμπλήρωσε: «Καθώς η Ρωσία συνεχίζει τη βάναυση και παράνομη εισβολή της στην Ουκρανία, η Τουρκία έχει την ευθύνη και την ευκαιρία να επιδείξει κατηγορηματικά τη δέσμευσή της στο ΝΑΤΟ και στην περιφερειακή ειρήνη και ασφάλεια, απορρίπτοντας πλήρως κάθε στρατιωτική συνεργασία με έναν εγκληματία πολέμου όπως ο Βλαντιμίρ Πούτιν».

Ο γερουσιαστής δεν παρέλειψε για άλλη μία φορά να κάνει μνεία των συνεχιζόμενων τουρκικών παραβιάσεων του εθνικού μας εναερίου χώρου από τουρκικά μαχητικά αεροσκάφη και τη μέχρι σήμερα παρατηρούμενης καθυστέρηση στην επικύρωση των πρωτοκόλλων ένταξης της Σουηδίας και της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ, από την τουρκική εθνοσυνέλευση. Κατέληξε τονίζοντας ότι «μεταξύ των συνεχιζόμενων ανταγωνιστικών παραβιάσεων του εναέριου χώρου της Ελλάδας και της καθυστέρησης της ενταξιακής διαδικασίας της Σουηδίας και της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ, ελπίζω ειλικρινά η Τουρκία να αλλάξει πορεία και να ανταποκριθεί στις ευθύνες της έναντι της δυτικής αμυντικής συμμαχίας, όντας ο εποικοδομητικός εταίρος στην περιοχή που όλοι ελπίζουμε ότι μπορεί να είναι. Οι Ηνωμένες Πολιτείες πρέπει να είναι ξεκάθαρες: Οποιαδήποτε επέκταση των δεσμών της Τουρκίας με τον ρωσικό αμυντικό τομέα θα ήταν σοβαρό λάθος, που θα έθετε σε περαιτέρω κίνδυνο την ασφάλεια των συμμάχων και εταίρων μας στο ΝΑΤΟ και σε όλη την Ευρώπη».

Σε νέα προκλητική κίνηση προχώρησε χθες η Τουρκία, καθώς αεροσκάφος ναυτικής συνεργασίας και συλλογής πληροφοριών πέταξε πάνω από την κυπριακή ΑΟΖ. Ειδικότερα, πραγματοποίησε υπερπτήση πάνω από το βόρειο κομμάτι του θαλασσοτεμαχίου 6 της κυπριακής ΑΟΖ, (νοτιοδυτικά της επαρχίας Πάφου), αρκετά κοντά στο σημείο που βρίσκεται το γεωτρύπανο Tungsten Explorer, το οποίο έχει μισθώσει η Λευκωσία. Το θαλασσοτεμάχιο 6 έχει αδειοδοτηθεί εδώ και τέσσερα χρόνια στη γαλλική TΟTAL και στον ιταλικό ενεργειακό κολοσσό ΕΝΙ.

Σημειώνεται πως η πτήση του επανδρωμένου κατασκοπευτικού αεροσκάφους έχει καταγραφεί από τα ραντάρ της Κύπρου όσο και της ελληνικής πολεμικής αεροπορίας που παρακολούθησαν την πορεία του αεροσκάφους, αφού λίγο αργότερα πέρασε νότια του συμπλέγματος Καστελλόριζου/Μεγίστης και έπειτα εισήλθε στο FIR της Τουρκίας (περιοχή Αττάλειας).

Σε μία άλλη εξέλιξη, ο υπουργός Ενέργειας της Τουρκίας, Φατίχ Ντονμέζ, δήλωσε χθες ότι άρχισε τη γεώτρησή του το πλωτό γεωτρύπανο «Αμπντουλχαμίτ Χαν» σε απόσταση 55 χλμ. από την πόλη Γκαζιπασά της επαρχίας Αττάλειας, ενώ ευχήθηκε να «υπάρξουν θετικά αποτελέσματα, σαν αυτά που είχαμε στις πρόσφατες εξορύξεις στη Μαύρη Θάλασσα».

hlektragr

Recent Posts

Έρχεται το γαστρονομικό φεστιβάλ Taste of Loutraki

  To Taste of Loutraki -The Corinthian Food Festival, ένα φεστιβάλ που φέρνει σε επαφή…

3 ώρες ago

Κορινθία: Παίζοντας «Τα μυστικά του Οφέλτη» για τη Διεθνή Ημέρα των Μουσείων

    H Εφορεία Αρχαιοτήτων Κορινθίας γιορτάζει τη Διεθνή Ημέρα Μουσείων την Κυριακή 19 Μαΐου…

4 ώρες ago

Ηλεκτροκίνηση στη σιδηροδρομική γραμμή Κιάτο – Ροδοδάφνη

Εξελίσσεται βάσει του σχεδιασμού της ΕΡΓΟΣΕ, η υλοποίηση του σημαντικού σιδηροδρομικού έργου της ηλεκτροκίνησης στη…

4 ώρες ago

Κόρινθος: Νεαρή γυναίκα δεν πρόλαβε και γέννησε σε προαύλιο νοσοκομείου

Ένα απίστευτο αλλά και συνάμα ευχάριστο γεγονός συνέβη στο νοσοκομείο της Κορίνθου το βράδυ του…

4 ώρες ago

19 Μαϊου 1919: 105 χρόνια από την Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου

Η 19η Μαΐου αποτελεί, για τους απανταχού Έλληνες ποντιακής καταγωγής, μια ημέρα ορόσημο, ημέρα τιμής…

4 ώρες ago

Πύργος Κορινθίας: Την Κυριακή 19 Μαΐου τα 33α Κυριακίδεια

Διεξάγονται την Κυριακή 19 Μαίου 2024, τα 33α Κυριακίδεια, στον δήμο Ξυλοκάστρου – Ευρωστίνης. Πρόκειται…

6 ώρες ago