ΕΛΛΑΔΑ

Ανησυχία για τους Ελληνες ναυτικούς-ομήρους στο Ιράν

Ολοκληρώθηκε στο αγκυροβόλιο του λιμανιού του Πειραιά η επιχείρηση μετάγγισης 56.000 τόνων ιρανικού πετρελαίου από το ελληνικών συμφερόντων δεξαμενόπλοιο «Ice Energy» στο υπό σημαία Ιράν δεξαμενόπλοιο «Lana».

Το «Ice Energy» έχει ήδη αποπλεύσει, ενώ το «Lana» είναι έτοιμο να φύγει μόλις ολοκληρωθεί ο εφοδιασμός του.

Η φόρτωση του «Lana» με το πετρέλαιο που είχε δεσμευτεί από τις ελληνικές αρχές ήταν η βασική προϋπόθεση που θα άνοιγε το δρόμο για την απελευθέρωση από την ιρανική κυβέρνηση των δύο υπό ελληνική σημαία πλοίων, «Delta Poseidon» της Delta Tankers συμφερόντων Διαμαντή Διαμαντίδη και «Prudent Warrior» της Polembros Shipping Limited του Σπύρου Πολέμη, που τελούν υπό ομηρία ως αντίποινα για την κατάσχεση του ιρανικού πετρελαίου από τις ελληνικές αρχές εδώ και δυόμισι μήνες.

Ωστόσο, σύμφωνα με πληροφορίες, μέχρι και σήμερα δεν έχει δοθεί κάποιο επίσημο χρονοδιάγραμμα αποδέσμευσης των τάνκερ ελληνικών συμφερόντων παρά τη θετική εξέλιξη της ολοκλήρωσης της μετάγγισης του πετρελαίου. Αυτό δημιουργεί έντονη ανησυχία για την επιστροφή των 10 Ελλήνων ναυτικών -πολλοί από τους οποίους ήταν στο πρώτο ταξίδι της καριέρας τους-, καθώς μέχρι και χθες το βράδυ δεν υπήρχε πράσινο φως από το Ιράν στις ελληνικές αρχές για την έναρξη των διπλωματικών διαδικασιών για τον απόπλου των δύο ελληνικών δεξαμενόπλοιων.

Το συνολικό πλήρωμα και των δύο πλοίων είναι 49 ναυτικοί, εκ των οποίων 10 Ελληνες, ένας Κύπριος και 38 Φιλιππινέζοι.

Το ιστορικό

Το «Lana», το οποίο τότε ονομαζόταν «Pegas», είχε προσεγγίσει την Κάρυστο τον περασμένο Απρίλιο, λόγω μηχανικής βλάβης, με τη βοήθεια ρυμουλκού, μεταφέροντας 104.134 τόνους πετρελαίου, και ήταν υπό ρωσική σημαία. Κρατήθηκε από τις ελληνικές αρχές μετά από αίτημα δικαστικής συνδρομής που είχαν υποβάλει οι Αρχές των ΗΠΑ στο πλαίσιο κυρώσεων σε βάρος του Ιράν.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες είχαν μισθώσει ένα δεξαμενόπλοιο τον Απρίλιο για να δεσμεύσει το πετρέλαιο από το δεξαμενόπλοιο «Lana», το οποίο είχε αγκυροβολήσει ανοιχτά της Ελλάδας.

Στη συνέχεια, το πετρέλαιο αφαιρέθηκε εν μέρει και τοποθετήθηκε στο δεξαμενόπλοιο «Ice Energy» που είχε ναυλωθεί από την Ουάσιγκτον, αλλά προτού πλεύσει προς στις Ηνωμένες Πολιτείες ελληνικά δικαστήρια έκριναν ότι το φορτίο του πρέπει να επιστραφεί στο Ιράν.

Το Συμβούλιο Εφετών Χαλκίδας με το υπ‘ αριθμόν 1/2022 βούλευμα το Συμβούλιο Εφετών Χαλκίδας έχει ζητήσει να επιστραφεί στο δεξαμενόπλοιο μέρος του φορτίου του που ανέρχεται σε 60.000 από τους συνολικά 104.134 τόνους που είχε στις δεξαμενές του. Είχε ασκηθεί από την εταιρία Times Navigation αίτημα αναίρεσης στον Αρειο Πάγο αλλά δεν δικαιώθηκε.

hlektragr

Recent Posts

Έξοδος Πάσχα: Αδειάζει η Αθήνα – Ουρές χιλιομέτρων στην Αθηνών – Κορίνθου

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της Τροχαίας, από τις 06:00 τη Μεγάλη Τετάρτη μέχρι τις…

24 λεπτά ago

Δημοπρασία εκμίσθωσης του Κτιρίου Υποδοχής του Χιονοδρομικού Κέντρου Ζήρειας

ΠΕΡΙΛΗΨΗ ΔΙΑΚΗΡΥΞΗΣ ΔΗΜΟΠΡΑΣΙΑΣ ΕΚΜΙΣΘΩΣΗΣ  ΤΟΥ ΚΤΙΡΙΟΥ ΥΠΟΔΟΧΗΣ ΤΟΥ ΧΙΟΝΟΔΡΟΜΙΚΟΥ ΚΕΝΤΡΟΥ ΖΗΡΕΙΑΣ Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΖΗΡΕΙΑ…

46 λεπτά ago

Ξυλόκαστρο : Πρόγραμμα – Πρόσκληση Περιφοράς Επιταφίου Ιερού Ναού Αγίου Βλασίου & Εορτασμού Αναστάσεως 2024

03 Μαΐου Μ. ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ Ώρα 10:00        ΕΣΠΕΡΙΝΟΣ – ΑΠΟΚΑΘΗΛΩΣΗ Οι οδηγοί θα σχηματίσουν διάδρομο στο…

49 λεπτά ago

Σε εργοτάξια στο Λουτράκι και στο Ρίο ο Ταχιάος: Προτεραιότητα το σιδηροδρομικό δίκτυο της χώρας

Αυτοψίες στα εργοτάξια των ενεργών συμβάσεων που αφορούν στο σιδηροδρομικό δίκτυο, στο Λουτράκι και το…

53 λεπτά ago

Συνελήφθησαν τρία άτομα για παράβαση της νομοθεσίας περί φωτοβολίδων και πυροτεχνημάτων σε Αρκαδία και Κορινθία

Συνελήφθησαν τρία άτομα για παράβαση της νομοθεσίας περί φωτοβολίδων και πυροτεχνημάτων σε Αρκαδία και Κορινθία…

59 λεπτά ago