ΕΛΛΑΔΑ

Σοκαριστική αποκάλυψη Ε.Τ. για την ενδοοικογενειακή βία – Τα ημερήσια περιστατικά και η τραγική αποκάλυψη για την 17χρονη Νικολέτα

Σχεδόν… 28 δικογραφίες την ημέρα σχηματίζονταν, κατά μέσο όρο, για περιστατικά ενδοοικογενειακής βίας, απειλών και σωματικών βλαβών τους πρώτους έξι μήνες του 2022. Σε 5.139 ανέρχεται ο συνολικός αριθμός των υποθέσεων του «μισού» 2022, την ώρα που όλο το 2021 ο σχετικός αριθμός ήταν 8.776, με τον μέσο όρο να ανέρχεται στις 24 καταγγελίες την ημέρα και 5.413 το 2020, δηλαδή 15 δικογραφίες βίας το 24ωρο. Υποθέσεις άγριου ξύλου, ψυχολογικής και σεξουαλικής κακοποίησης με θύματα γυναίκες, άνδρες και παιδιά έχουν διπλασιαστεί από το 2020 μέχρι σήμερα.

 

Οκτώ «κρυφές» ή καταγγελμένες υποθέσεις ενδοοικογενειακής βίας κατέληξαν στις δολοφονίες γυναικών, το πρώτο επτάμηνο του 2022, με τις 3 από αυτές σε χρονικό διάστημα… 36 ωρών, την περασμένη Κυριακή, σε Ρέθυμνο, Ζάκυνθο και Περιστέρι. Η 56χρονη Γεωργία, η 41χρονη Ελεονώρα και η 17χρονη Νικολέτα, τα τελευταία θύματα. Το 2021, 17 γυναίκες είχαν χάσει τη ζωή τους από τα χέρια των συντρόφων τους.

Σιωπή

Για κάθε θύμα που επικοινωνεί με τις αρχές υπάρχουν 1-2 ακόμα «αόρατα», που δεν αποκαλύπτουνn ποτέ τη φρίκη, με ανυπολόγιστο αριθμό περιστατικών να μην καταγράφονται σε επίσημες στατιστικές. Την… «καραντίνα» ενδοοικογενειακής βίας, που έζησαν μέσα στο 2020 χιλιάδες γυναίκες στα χέρια πρώην και νυν συντρόφων τους, έχει διαδεχτεί ένα τεράστιο «κύμα» νέων βίαιων συμβάντω

Οι παραπάνω τρομακτικοί αριθμοί του πρώτου 6μήνου του 2022 δεν αποτυπώνουν το πραγματικό μέγεθος του προβλήματος, καθώς ο «γολγοθάς» που περνάνε αρκετά θύματα μένει «άγνωστος». Γυναίκες που δεν καταγράφονται ούτε στις στατιστικές ούτε στις γραμμές τηλεφωνικής στήριξης ούτε στα συμβουλευτικά κέντρα κι όμως, ο αριθμός τους συνεχίζει να αυξάνεται.

Τα περιστατικά ενδοοικογενειακής βίας έχουν αυξηθεί σε ποσοστό 48%, ενώ ο αριθμός των γυναικών που έπεσαν θύματα κατά 57%, όταν μάλιστα οι 6 στις 10 γυναίκες που πέφτουν θύματα ενδοοικογενειακής βίας δεν απευθύνονται ποτέ στις αρχές.

Προφίλ

Η Αττική και η Θεσσαλονίκη εύλογα παρουσιάζουν τα περισσότερα περιστατικά ενδοοικογενειακής βίας, απειλών και σωματικών βλαβών, λόγω πληθυσμού. Η ηλικία δραστών και θυμάτων είναι κατά πλειοψηφία μεταξύ 35 και 60 χρόνων. Οι περιπτώσεις αφορούν κυρίως σε βία ανάμεσα σε συζύγους, συντρόφους και ζευγάρια, ενώ υπάρχει και ένα μικρό ποσοστό που αφορά σε εκδήλωση βίας γονέων προς τα παιδιά τους.

Το πρώτο εξάμηνο του 2022, τα περισσότερα περιστατικά ενδοοικογενειακής βίας καταγράφηκαν τον Μάιο, με τον αριθμό να ανέρχεται στις 995 υποθέσεις, περίπου 32 την ημέρα κατά μέσο όρο, και ακολουθούν ο Ιούνιος με 895, ο Ιανουάριος με 827, ο Απρίλιος με 822, ο Φεβρουάριος με 802 και 798 τον Μάρτιο.

hlektragr

Recent Posts

Μαθητές του «Μουσικού Σχολείου Κορίνθου» επισκέφθηκαν τον Σεβ. Μητροπολίτη κ. Διονύσιο στα Γραφεία της Ι. Μητροπόλεως

Αντιπροσωπεία μαθητών του «Μουσικού Σχολείου Κορίνθου» συνοδευόμενοι από τους Εκπαιδευτικούς τους κ. Κωνσταντίνα Ξύδη, κ.…

4 ώρες ago

Ναύπλιο: Εγκαίνια του 9ου Mediterranean Yacht Show

Παρουσία της Υφυπουργού Τουρισμού Έλενας Ράπτη πραγματοποιήθηκαν το απόγευμα του Σαββάτου 27 Απριλίου τα εγκαίνια…

4 ώρες ago

Ολυμπιακοί Αγώνες: Πέρασε από τη διώρυγα της Κορίνθου το ιστιοφόρο Belem με τη Φλόγα

Το ταξίδι του για τη Μασσαλία συνεχίζει το γαλλικό ιστιοφόρο Belem, το οποίο μεταφέρει την…

5 ώρες ago

Συνεδριάζει την Μεγάλη Τρίτη η Περιφερειακή Επιτροπή Πελοποννήσου

Την Μ. Τρίτη 30 Απριλίου 2024 και ώρα 10:00 στην αίθουσα συνεδριάσεων, στο κτήριο του…

13 ώρες ago

Τουρισμός για όλους 2024: Έγινε η κλήρωση για τους δικαιούχους

Πραγματοποιήθηκε η διαδικασία επιλογής των δικαιούχων του προγράμματος Τουρισμός για όλους 2024 και αναμένεται να…

13 ώρες ago

Εκτεταμένες καμπάνιες του Τουριστικού Οργανισμού Λουτρακίου για το «Πάσχα 2024»

Ο Τουριστικός Οργανισμός Λουτρακίου, σε συνεργασία και με την υποστήριξη του Δήμου Λουτρακίου- Περαχώρας- Αγ.…

15 ώρες ago