ΕΛΛΑΔΑ

Κυβέρνηση: Τείχος προστασίας για όλους απέναντι στο κύμα ακρίβειας

Την αγανάκτησή του για τους «πυροσβέστες της ξαπλώστρας» που ασκούν κριτική από απόσταση εξέφρασε ο πρωθυπουργός κατά τη συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ξεκαθάρισε ότι θα διερευνηθούν όλες οι καταγγελίες για εμπρησμούς, ενώ σχετικά με την ενεργειακή κρίση διαβεβαίωσε ότι η κυβέρνηση χτίζει ένα εθνικό τείχος προστασίας για τους καταναλωτές.

Στο τέλος της τρίωρης συνεδρίασης έδωσε «οδηγίες» στους υπουργούς να κάνουν «ολιγοήμερες διακοπές» αποφεύγοντας την προβολή τους και τους ευχήθηκε «καλή ξεκούραση».

Στην εισήγησή του σχετικά με την ενεργειακή κρίση, ο πρωθυπουργός τόνισε ότι τον Αύγουστο οι λογαριασμοί των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων θα επιδοτηθούν συνολικά από όλους τους πόρους που έχει στη διάθεσή της η κυβέρνηση, με ποσό το οποίο ξεπερνά το ένα δισεκατομμύριο, ενώ με νομοθετική διάταξη κλείνουν τα όποια παράθυρα για τυχόν καταστρατηγήσεις σχετικά με τις χρεώσεις στα πάγια και παιχνίδια σε βάρος των καταναλωτών.

«Το εθνικό τείχος προστασίας το οποίο οικοδομούμε ψηλώνει, ενισχύεται. Αλλά -όπως έχουμε πει πολλές φορές- το μέγεθος αυτής της εξωγενούς επίθεσης που δέχεται η Ευρώπη καθιστά μονόδρομο την κοινή ευρωπαϊκή απάντηση», τόνισε ο πρωθυπουργός: «Εχουμε πει πολλές φορές ότι και οι τελευταίες αποφάσεις που πάρθηκαν στις Βρυξέλλες ενδεχομένως να μην είναι τόσο τολμηρές όσο απαιτούν οι συνθήκες, αλλά αξίζει να συγκρατήσουμε κάποια στοιχεία: τη γενική κατεύθυνση να μειωθεί κατά 15% η κατανάλωση φυσικού αερίου σε όλη την Ευρώπη και δεύτερον, φυσικά, την πρόβλεψη εξαιρέσεων που πέτυχε η Ελλάδα οι οποίες εξυπηρετούν την εθνική ενεργειακή μας στρατηγική ως προς τη βάση, ως προς το σημείο αναφοράς από το οποίο θα υπολογίζεται η προσπάθειά μας να μειώσουμε την κατανάλωση φυσικού αερίου κατά 15%».

Σημείωσε ακόμη πως το 112 λειτουργεί πια εξαιρετικά επιτυχημένα και πως οργανωμένες εκκενώσεις μέχρι στιγμής έχουν λειτουργήσει σωτήρια για χιλιάδες συμπολίτες μας και με τη συνδρομή της Ελληνικής Αστυνομίας.

Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε επίσης στο γεγονός ότι για πρώτη φορά ανακοινώθηκαν οι βάσεις για τις σχολές τόσο νωρίς ώστε να διευκολυνθεί και ο προγραμματισμός των γονέων και των νέων φοιτητών: «Φέτος τα αποτελέσματα των Πανελλαδικών ανακοινώνονται νωρίτερα από ποτέ. Να συγκρατήσω την αύξηση στις εισαγωγές στα δημόσια ΙΕΚ», είπε χαρακτηριστικά. Σε ό,τι αφορά την ψηφιακή διακυβέρνηση, τόνισε πως «ο κ. Πιερρακάκης θα μας μιλήσει για τη στρατηγική στην ψηφιακή διακυβέρνηση. Παρουσιάσαμε το gov.gr wallet, δύο ακόμη σημαντικές παρεμβάσεις που απλοποιούν τη ζωή μας», ενώ ολοκλήρωσε την εισήγησή του λέγοντας: «Πριν από κάποιους μήνες, το χειμώνα, ένας νεαρός συμπολίτης μας, έμπειρος ορειβάτης, ο Ερμής Θεοχαρόπουλος, έχασε τη ζωή του σε ένα ατύχημα που έγινε στα Τζουμέρκα. Αυτό το ατύχημα μας ευαισθητοποίησε όλους, ανέδειξε τις πάγιες αδυναμίες της χώρας μας ως προς την εναέρια έρευνα και διάσωση στα βουνά μας. Εχουμε πια ένα καινούργιο σχέδιο το οποίο αντιμετωπίζει αυτές τις παθογένειες. Νομίζω ότι είναι το ελάχιστο το οποίο μπορούμε να κάνουμε σε μία χώρα η οποία θέλει μάλιστα να προωθήσει το τουριστικό της προϊόν, ειδικά στα βουνά της, να μπορούμε να εξασφαλίσουμε ότι θα έχουμε έγκαιρη εναέρια έρευνα και διάσωση, αντάξια και αντίστοιχη των καλύτερων ευρωπαϊκών χωρών σε αυτόν τον τομέα πολιτικής».

«Θα προασπίσουμε την εθνική μας κυριαρχία»

Αυστηρό μήνυμα στην Τουρκία έστειλε ο πρωθυπουργός. Σε συνέντευξή του στο αμερικανικό δίκτυο CNN, ο Κυριάκος Μητσοτάκης τόνισε ότι η Ελλάδα θα προασπίσει την εδαφική της κυριαρχία, αλλά επιθυμεί να συνεχίσει τις συνομιλίες με την τουρκική πλευρά. Επίσης, χαρακτήρισε ανεύθυνο, τη δεδομένη χρονική στιγμή, να αναλώνεται κανείς σε εθνικιστικά παραληρήματα, ενώ εστίασε στην ανάγκη σταθερότητας στην Ανατολική Μεσόγειο.

«Αντιμετωπίζουμε μια γεωπολιτική κρίση μετά τη ρωσική εισβολή, το τελευταίο πράγμα που χρειαζόμαστε είναι μια πηγή αστάθειας στη Νοτιοανατολική Ευρώπη. Μόνο εργαλείο είναι το Διεθνές Δίκαιο. Η Ελλάδα συμπεριφερόταν πάντα υπεύθυνα. Εχουμε δει σοβαρές προκλήσεις κατά τους προηγούμενους μήνες», είπε ο πρωθυπουργός στέλνοντας σαφές μήνυμα: «Καλύτερα να ασχοληθεί ο Ερντογάν με την τουρκική οικονομία παρά να αναβιώνει νεο-οθωμανικές φαντασιώσεις… Θα κάνουμε τα πάντα για να προστατεύσουμε την κυριαρχία μας», συμπλήρωσε ο κ. Μητσοτάκης.

Αναφερόμενος στο ζήτημα των υψηλών τιμών ενέργειας που ταλανίζουν ολόκληρη την Ευρώπη και μετά την πρόταση της Κομισιόν να περιοριστεί κατά 15% η χρήση φυσικού αερίου από 1ης Αυγούστου, ο πρωθυπουργός εστίασε στην ανάγκη άμεσης αποκλιμάκωσης της κρίσης με ευρωπαϊκή ενότητα. Ο κ. Μητσοτάκης επανέλαβε ότι οι εκλογές θα γίνουν στο τέλος της τετραετίας.

hlektragr

Recent Posts

Ενημέρωση για τις αγροτοδασικές πυρκαγιές του τελευταίου 24ωρου

Από Ω/18:00/27-04-2024 έως Ω/18:00/28-04-2024 εκδηλώθηκαν 29 αγροτοδασικές πυρκαγιές. Από αυτές, οι 26 αντιμετωπίστηκαν άμεσα, στο…

2 ώρες ago

Σε εργοτάξια στο Λουτράκι και στο Ρίο ο Ταχιάος: Προτεραιότητα το σιδηροδρομικό δίκτυο της χώρας

Αυτοψίες στα εργοτάξια των ενεργών συμβάσεων που αφορούν στο σιδηροδρομικό δίκτυο, στο Λουτράκι και το…

2 ώρες ago

Απαγόρευση κυκλοφορίας σε περιοχές NATURA, πάρκα και άλση στις Περιφερειακές Ενότητες Αργολίδας, Κορινθίας και Λακωνίας

Ισχύει διήμερη προληπτική απαγόρευση διέλευσης, παραμονής και κυκλοφορίας προσώπων και οχημάτων, σε περιοχές NATURA, καθώς…

2 ώρες ago

Υπογραφή σύμβασης ανόρυξης γεώτρησης στην Π.Ε. Κορινθίας

Υπεγράφη η σύμβαση ανόρυξης γεώτρησης ΤΟΕΒ Πασίου, προϋπολογισμού 74.400,00 ευρώ, στα γραφεία της Π.Ε. Κοριθνίας,…

4 ώρες ago

Στοχευμένη αστυνομική επιχείρηση πραγματοποιήθηκε στην Κορινθία – Συνελήφθησαν 8 άτομα

Στο πλαίσιο της επιχείρησης συνελήφθησαν -8- άτομα Στο πλαίσιο της πρόληψης και της καταστολής εγκληματικών…

4 ώρες ago

Εκτεταμένες καμπάνιες του Τουριστικού Οργανισμού Λουτρακίου για το «Πάσχα 2024»

Ο Τουριστικός Οργανισμός Λουτρακίου, σε συνεργασία και με την υποστήριξη του Δήμου Λουτρακίου- Περαχώρας- Αγ.…

5 ώρες ago