ΕΛΛΑΔΑ

Λογαριασμοί ρεύματος: Στα 5 ευρώ το «ταβάνι» για τα πάγια μετά το αλαλούμ με τις υπέρογκες αυξήσεις που επέβαλαν πάροχοι

Ανώτατο πλαφόν στα 5 ευρώ για τις χρεώσεις παγίων στους λογαριασμούς ρεύματος επέβαλε η κυβέρνηση μετά το… αλαλούμ των νέων τιμολογίων που ανακοίνωσαν οι πάροχοι. Τη Δευτέρα, που έγιναν γνωστά, μερίδα παρόχων έδινε χαμηλή τιμή κιλοβατώρας αλλά υψηλά και κλιμακωτά πάγια, με αποτέλεσμα να προκληθούν αντιδράσεις τόσο από τους καταναλωτές όσο και από το υπουργείο Περιβάλλοντος και τη ΡΑΕ. Εξαίρεση αποτέλεσε η ανακοίνωση των παγίων της ΔΕΗ, που ανέρχονται στα 3,5 ευρώ το μήνα, όταν σε άλλες εταιρίες φτάνουν κοντά στα 30 ευρώ.

Αλχημείες…

«Ορίσαμε ότι οι προμηθευτές πρέπει να δηλώνουν την καθαρή τιμή ηλεκτρικής ενέργειας. Είδαμε, τελικά, ότι κάποιοι προμηθευτές, ενώ όρισαν καθαρή τιμή, υπερπολλαπλασίασαν τις χρεώσεις παγίων. Τις πάγιες χρεώσεις. Γι’ αυτό και σήμερα φέρνουμε μια τροποποίηση και επιβάλλουμε στους προμηθευτές ανώτατο πλαφόν στα 5 ευρώ για χρεώσεις πάγιες», υπογράμμισε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστας Σκρέκας, από το βήμα της Βουλής χθες.

Οπως διευκρίνισε, «η μηνιαία χρέωση, το ανώτερο ταβάνι που μπορούν να έχουν, είναι 5 ευρώ. Ετσι, περιορίζουμε από τα 15 και από τα 20 ευρώ. Κάποιοι άλλοι είχαν μεγαλύτερες πάγιες χρεώσεις αναλογικά με την κατανάλωση, που αυτό δεν είναι σωστό, και βάζοντας πλαφόν τους περιορίζουμε».

Κόφτης

Με τη νέα ρύθμιση, μπαίνει και στην πράξη κόφτης στους προμηθευτές που επιχείρησαν να «μπερδέψουν» τους καταναλωτές και κατ’ επέκταση να τους χρεώσουν παραπάνω. Ετσι, με τα νέα δεδομένα, η ανώτερη χρέωση των παγίων στους λογαριασμούς ρεύματος δεν μπορεί να ξεπερνά τα 5 ευρώ μηνιαίως.

Αξίζει να σημειωθεί ότι, για τον Αύγουστο, η τελική τιμή της κιλοβατώρας με τις επιδοτήσεις που ανακοίνωσε η κυβέρνηση θα κυμαίνεται στα 15-17 λεπτά. Η συνολική επιδότηση προσεγγίζει το 1,136 δισ. ευρώ, απορροφώντας έως και το 90% της αύξησης για όλους του οικιακούς καταναλωτές για το σύνολο της μηνιαίας κατανάλωσης και για τις κύριες και μη κύριες κατοικίες, το 100% της αύξησης για τους δικαιούχους ΚΟΤ, το 80% της αύξησης για τους μικρομεσαίους επαγγελματίες με παροχή ισχύος μέχρι 35 kVA και το 82-99% της αύξησης για τους αγρότες. Οι προμηθευτές ρεύματος, με βάση τα νέα τιμολόγια που ανακοίνωσαν, κυμαίνονται κοντά στα 50 λεπτά ανά κιλοβατώρα.

hlektragr

Recent Posts

Δήμος Ξυλοκάστρου : Πανελλήνιο Πρωτάθλημα Βάδην 10χλμ το Σάββατο 11 Μαΐου 2024.

Με υπερηφάνεια ανακοινώνουμε ότι ο Δήμος μας φιλοξενεί το Πανελλήνιο Πρωτάθλημα Βάδην 10χλμ το Σάββατο…

4 ώρες ago

Λουτράκι: Απόπειρα βιασμού 17χρονης από 30χρονο – Την άρπαξε από τα μαλλιά

Μάχη για να ξεφύγει από τα χέρια του επίδοξου βιαστή της έδωσε μία 17χρονη στο…

4 ώρες ago

Κόρινθος: Τον πιάσανε να κλέβει μπαταρίες

Συνελήφθη την Τρίτη 7 Μαΐου το μεσημέρι, στην Κόρινθο, από αστυνομικούς του Τμήματος Ασφάλειας Κορίνθου,…

4 ώρες ago

Επιμελητήριο Κορινθίας – Πρόσκληση σε εκδήλωση

Το Επιμελητήριο Κορινθίας σας προσκαλεί στην εκδήλωση με τίτλο: “Δεν είναι αγάπη ο πόνος και…

4 ώρες ago

Παρουσίαση χορών παραδοσιακών χορών της Λαμπρής διοργανώνει ο Πολιτιστικός Σύλλογος Λουτρακίου

Κυριακή 12 Μαΐου 2024 (Κυριακή του Θωμά) Ι.Ν Παναγίας Γιάτρισσας, Λουτράκι

4 ώρες ago

Συνδιοργανώτρια του Διεθνούς νεανικού Φεστιβάλ Αρχαίου Δράματος Κορίνθου η Περιφέρεια Πελοποννήσου

Συνδιοργανώτρια του Διεθνούς νεανικού Φεστιβάλ Αρχαίου Δράματος Κορίνθου με τίτλο «Το Αρχαίο Δράμα στην Εκπαίδευση…

4 ώρες ago