ΕΛΛΑΔΑ

Ενεργειακή θωράκιση της Ελλάδας

Πρωτοβουλίες για την ενεργειακή θωράκιση της χώρας, αλλά και τη χάραξη ενιαίας ευρωπαϊκής στρατηγικής έχει αναλάβει ο Κυριάκος Μητσοτάκης, γνωρίζοντας ότι ο χειμώνας μπορεί να είναι απρόβλεπτος όταν μάλιστα η Ρωσία συνεχίζει τους εκβιασμούς με τις ροές φυσικού αερίου.

Μετά την επιστολή προς την πρόεδρο της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, στην οποία αναλύει την ελληνική πρόταση για αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης στην Ευρώπη εν όψει του χειμώνα, ο πρωθυπουργός συνεχίζει τις επαφές προβάλλοντας τις πρωτοβουλίες που έχει αναλάβει η χώρα μας για να καταστεί ενεργειακός κόμβος.

Χθες το πρωί ο κ. Μητσοτάκης είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον εμίρη του Κατάρ, σεΐχη Tamim Βin Hamad Al Thani, κατά τη διάρκεια της οποίας συζητήθηκαν οι προοπτικές εμβάθυνσης των διμερών σχέσεων, καθώς και οι προκλήσεις της κλιματικής αλλαγής και της ενεργειακής κρίσης.  Ο εμίρης του Κατάρ συνεχάρη τον πρωθυπουργό για τις μεταρρυθμίσεις στις οποίες έχει προχωρήσει η κυβέρνηση αλλάζοντας την εικόνα της χώρας.

Οι δύο ηγέτες συμφώνησαν να συναντηθούν το επόμενο χρονικό διάστημα και να ανταλλάξουν εκατέρωθεν επισκέψεις. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο πρωθυπουργός αποδέχθηκε με χαρά την πρόσκληση της Αυτού Υψηλότητας του εμίρη του Κατάρ να επισκεφθεί τη χώρα.

Οι δύο ηγέτες συζήτησαν τις προοπτικές συνεργασίας των δύο χωρών στον τομέα της «πράσινης ενέργειας», καθώς και τις δυνατότητες μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας από τη Σαουδική Αραβία στην Ευρώπη μέσω της χώρας μας που μπορεί να γίνει η «γέφυρα» ανάμεσα στη Μέση Ανατολή και την Ευρώπη, ενώ χθες το μεσημέρι ο κ. Μητσοτάκης παρακάθισε σε ιδιωτικό γεύμα εργασίας προς τιμήν του διαδόχου της Σαουδικής Αραβίας.

Κατά την παραμονή του στην Αθήνα υπογράφηκαν πάνω από 20 συμφωνίες, μνημόνια  συνεργασίας κ.λπ., με κορυφαία τη συμφωνία για την κατασκευή του υποθαλάσσιου καλωδίου East to Med data Corridor (EMC). Πρόκειται για την υποθαλάσσια και επίγεια καλωδιακή διασύνδεση για τη μεταφορά δεδομένων ανάμεσα στην Ασία και στην Ευρώπη μέσω της Σαουδικής Αραβίας, της Κύπρου και της Ελλάδας, η οποία αναμένεται να πάρει το δρόμο της υλοποίησης από το ερχόμενο φθινόπωρο.

hlektragr

Recent Posts

Ισθμός Κορίνθου: Ξεκίνησαν και πάλι οι διελεύσεις των πλοίων

  Επανέναρξη των διελεύσεων των πλοίων απ’ τον Ισθμό της Κορίνθου. Όπως, γνωστοποιήθηκε και όπως είχε…

14 ώρες ago

Πάσχα: Ζημιές και τραυματισμοί από τις κροτίδες και τα βεγγαλικά της Ανάστασης

Στάχτες, καταστροφές και εκτεταμένες ζημιές άφησαν πίσω τους για άλλη μια χρονιά τα επικίνδυνα -σε…

15 ώρες ago

Σαν σήμερα 7 Μαΐου

1824: Η περίφημη 9η Συμφωνία του Μπετόβεν κάνει πρεμιέρα στη Βιέννη. 1946: Ιδρύεται από τους…

16 ώρες ago

Πειραιάς: Μηχανική βλάβη σε πλοίο με εκατοντάδες επιβάτες – Απαγορεύτηκε ο απόπλους από Πειραιά για Ηράκλειο

Ταλαιπωρία για εκατοντάδες επιβάτες στο λιμάνι του Πειραιά, μετά την απόφαση των αρχών για απαγόρευση απόπλου του επιβατηγού…

16 ώρες ago

Εορτολόγιο Τρίτη του Πάσχα 7 Μαΐου 2024

Ποιοι Άγιοι Γιορτάζουν Σήμερα: Οι Άγιοι Ραφαήλ, Νικόλαος, Ειρήνη και οι συν αυτοίς οι Νεοφανείς…

16 ώρες ago

Κατάνυξη στην περιφορά του Επιταφίου μέσα στη θάλασσα στο Λουτράκι (video)

Η περιφορά του Επιτάφιου της Παναγίας της Γιάτρισσας στο Λουτράκι τη Μεγάλη Παρασκευή, έγινε με…

17 ώρες ago