ΕΛΛΑΔΑ

Σε ρότα εξυγίανσης τα Ναυπηγεία Ελευσίνας

Το νομοσχέδιο για την εξυγίανση των Ναυπηγείων Ελευσίνας κατατέθηκε στη Βουλή, με τον υπουργό Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Αδωνι Γεωργιάδη, να σχολιάζει στο Twitter πως όλες οι θέσεις εργασίας είναι διασφαλισμένες και ότι θα γίνουν 1.400 προσλήψεις μέσα στην επόμενη τριετία.

Στα ναυπηγεία αναμένεται να απασχοληθούν 600 εργαζόμενοι, τους πρώτους 6 μήνες λειτουργίας τους υπό το νέο καθεστώς. Εως το τέλος του τρίτου έτους λειτουργίας, ο συνολικός αριθμός εργαζομένων εκτιμάται πως θα υπερβεί τις 2.000 (1.000 στην εμπορική και 1.000 στην αμυντική εταιρία).

Η επανεκκίνηση των ναυπηγείων υπολογίζεται ότι, κατά τα επόμενα 25 έτη, θα ενισχύσει περαιτέρω την ελληνική οικονομία, διοχετεύοντας σε εγχώριους προμηθευτές και στην ευρύτερη ελληνική βιομηχανία κεφάλαια ύψους 1,6 – 1,8 δισ. ευρώ. Ειδικότερα, όσον αφορά στο ν/σ επιδιώκει την παροχή εξουσιοδότησης στον υπουργό Ανάπτυξης και Επενδύσεων για την ενιαία συμμετοχή του Δημοσίου ως πιστωτή στην επιχειρούμενη εξυγίανση των Ναυπηγείων Ελευσίνας.

Η συζήτηση επί του σχεδίου νόμου στην Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου ξεκινάει σήμερα το μεσημέρι, ενώ η ψήφισή του στην Ολομέλεια της Βουλής αναμένεται κατά την έναρξη των εργασιών της, στις αρχές Σεπτεμβρίου.

Το σχέδιο εξυγίανσης εκπονείται σε συνεργασία με την εταιρία ONEX, του Ελληνοαμερικανού επιχειρηματία, Πάνου Ξενοκώστα, με τη χρηματοδότηση της αμερικανικής DFC (επενδυτικός βραχίονας της κυβέρνησης των ΗΠΑ).

Στο πλαίσιο του σχεδίου προβλέπεται η δημιουργία δύο νέων εταιριών (εμπορική και αμυντική), οι οποίες θα αναλάβουν το μεταβιβαζόμενο ενεργητικό και παθητικό της «Ναυπηγικές και Βιομηχανικές Επιχειρήσεις Ελευσίνας Ανώνυμος Εταιρεία (ΝΒΕΕ)». Στις εταιρίες θα μεταφερθούν οφειλές ύψους 211,89 εκατ. ευρώ, από τα 419,28 εκατ. ευρώ, που είναι το σύνολο των οφειλών των Ναυπηγείων Ελευσίνας. Ο ΕΦΚΑ θα λάβει 5,76 εκατ. ευρώ, το ελληνικό Δημόσιο 1,89 εκατ. ευρώ, το Πολεμικό Ναυτικό το σύνολο των απαιτήσεών του, δηλαδή 142,34 εκατ. ευρώ και τα λοιπά ασφαλιστικά ιδρύματα 327.024 ευρώ. Στους εργαζομένους θα καταβληθούν οι οφειλές, ύψους 27 εκατ. ευρώ και αποζημιώσεις ύψους 13,40 εκατ. ευρώ.

Οφέλη

Σύμφωνα με το υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων, με τη νομοθετική πρωτοβουλία διασφαλίζεται η άμεση και ενιαία συμμετοχή του Δημοσίου στη διαδικασία εξυγίανσης του δεύτερου μεγαλύτερου ναυπηγείου της χώρας, ώστε να ανοίξει ο δρόμος για την προσέλκυση σημαντικών επενδυτικών κεφαλαίων, την καταβολή των οφειλόμενων αποδοχών και αποζημιώσεων στους εργαζομένους -οι θέσεις εργασίας των οποίων διασφαλίζονται απόλυτα- και την επανεκκίνηση της λειτουργίας των ναυπηγείων σε βιώσιμη βάση. Από το ΥΠΑΝ σημειώνεται πως τα οφέλη αναμένονται σημαντικά και σε πολλά επίπεδα:

* Για το Δημόσιο από την ανάκτηση υφιστάμενων απαιτήσεων από το φορέα των ναυπηγείων έως την εξασφάλιση νέων φορολογικών εσόδων και ασφαλιστικών εισφορών, που θα προκύψουν ως αποτέλεσμα της επαναλειτουργίας τους.

* Για την Εθνική Αμυνα από την εξυπηρέτηση ναυπηγικών αναγκών του Πολεμικού Ναυτικού.

* Για την ελληνική οικονομία από την αναγέννηση μιας ακόμη σημαντικής μονάδας της ναυπηγικής βιομηχανίας, που πρόκειται να καλύψει τις αυξημένες ανάγκες ναυπήγησης και συντήρησης πλοίων, όχι μόνο από τη χώρα μας, αλλά και την ευρύτερη περιοχή, δημιουργώντας επιπλέον 1.400 νέες θέσεις εργασίας (πέραν των νυν εργαζομένων) και αξιοποιώντας παραγωγικά τη συσσωρευμένη τεχνογνωσία και τα υφιστάμενα μέσα των ναυπηγείων.

* Για την περιοχή της Δυτικής Αττικής από τη διατήρηση των υφιστάμενων και τη δημιουργία εκατοντάδων νέων θέσεων εργασίας και την εν γένει οικονομική δραστηριότητα των ναυπηγείων, που πρόκειται να έχει σημαντικό αναπτυξιακό και κοινωνικό αποτύπωμα στην περιοχή.

hlektragr

Recent Posts

Διάρρηξη στα γραφεία της διεύθυνσης εκλογών του Υπουργείο Εσωτερικών

Διάρρηξη στα γραφεία της διεύθυνσης εκλογών του ΥΠΕΣ κατήγγειλε στην ΕΛΑΣ ο αρμόδιος διευθυντής. Σύμφωνα…

30 λεπτά ago

Τα Δημοτικά σχολεία Ξυλοκέριζας & Αγ.Βασιλείου συμμετείχαν στο πρόγραμμα «Οικολογικά Σχολεία»

Το Πρόγραμμα «Οικολογικά Σχολεία» απευθύνεται σε ολόκληρη την σχολική κοινότητα (μαθητές, εκπαιδευτικούς, γονείς, εργαζόμενους στις…

2 ώρες ago

Τροπολογία στον Οικοδομικό Κανονισμό: Ο συντελεστής δόμησης θα ορίζει το επιπλέον ύψος στα κτίρια

Κατατέθηκε επίσημα στη Βουλή η τροπολογία του ΥΠΕΝ που αφορά στον εξορθολογισμό της χρήσης των…

2 ώρες ago

Περιφερειάρχης Δημήτρης Πτωχός: «Τα αγροτικά ζητήματα αφορούν ολόκληρη την ελληνική κοινωνία»

H καρδιά του αγροτικού κόσμου «χτύπησε» στην 10η πανηγυρική έκδοση του Πανελλήνιου Συνεδρίου για την…

2 ώρες ago

Συνελήφθησαν 40 άτομα σε εκτεταμένη αστυνομική επιχείρηση στην Περιφέρεια Πελοποννήσου

Στο πλαίσιο αντιμετώπισης της εγκληματικότητας, καθώς και της διαμόρφωσης ασφαλών συνθηκών διαβίωσης των πολιτών, πραγματοποιήθηκε…

3 ώρες ago

Εμπορικός Σύλλογος Κορίνθου : Πασχαλινό Ωράριο λειτουργίας καταστημάτων

Ο Εμπορικός Σύλλογος Κορίνθου ανακοίνωσε το Πασχαλινό Ωράριο λειτουργίας των εμπορικών καταστημάτων.

3 ώρες ago