ΕΛΛΑΔΑ

Φωτιά στη Δαδιά: Σε καλύτερη κατάσταση το πύρινο μέτωπο – 35.780 στρέμματα και πλέον έχουν παραδοθεί στις φλόγες

Φωτιά στη Δαδιά: Βελτιωμένη ήταν η κατάσταση χθες στη μεγάλη πυρκαγιά στο δάσος της Δαδιάς στον Έβρο. Μετά από πέντε μέρες έσβησε η φωτιά στο βόρειο μέτωπο, με αποτέλεσμα όλες οι δυνάμεις να επικεντρωθούν στο νότιο, η οποία συνέχιζε με μειούμενη ένταση.

«Συνεχίζουμε να επιχειρούμε στην πυρκαγιά. Έχουμε φέρει νέα μηχανήματα έργου για να αναπτύξουμε νέα αντιπυρική ζώνη για να αποφευχθεί η είσοδος της πυρκαγιά στην πιο σημαντική ζώνη», ανέφερε ο υπουργός Κλιματικής Αλλαγής και Πολιτικής Προστασίας Χρήστος Στυλιανίδης από την περιοχή της Δαδιάς, όπου παρέμεινε για τρίτη μέρα συντονίζοντας το έργο των συνεργείων.

Η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας, κήρυξε σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης τα χωριά Δαδιά, Προβατώνας, Λύρα και Λευκίμμη, ενώ έδωσε εντολή ενεργοποίησης της υπηρεσίας καταγραφής Copernicus για την χαρτογράφηση των καμένων εκτάσεων, τα οποία μέχρι στιγμής ξεπερνούν σε έκταση τα 25.000 στρέμματα.

Από νωρίς, η φωτιά κινούνταν προς νοτιοδυτικά, όπου βρίσκονται οι φωλιές των αρπακτικών. Σύμφωνα με τις δασικές υπηρεσίες τα μηχανήματα έργου συνέχισαν την περαιτέρω διάνοιξη της αντιπυρικής ζώνης, η οποία έδωσε στις επίγειες δυνάμεις πυρόσβεσης τη δυνατότητα ανάπτυξής τους στην περιοχή ώστε να ανακόψουν την πορεία της πυρκαγιάς. Η διάνοιξη έγινε σε απόσταση περίπου 1.400 μέτρων από το μέτωπο ενώ οι κλίσεις φτάνουν το 30% με 35% ώστε να διευκολυνθεί η δράση των πυροσβεστικών δυνάμεων.

Η Επιχειρησιακή μονάδα «BEYOND» του ΙΑΑΔΕΤ/ΕΑΑ εκτίμησε την καμένη έκταση της πυρκαγιάς που ξεκίνησε στην περιοχή Φράγμα Λύρας στο Σουφλί Έβρου και επεκτάθηκε στο Δάσος της Δαδιάς την Πέμπτη 21 Ιουλίου 2022 σε περίπου 35.780 στρέμματα. Δυστυχώς, ο αριθμός θα αυξηθεί καθώς η πυρκαγιά συνεχίζει να καίει. Ο υπολογισμός της καμένης έκτασης έχει γίνει βάσει δορυφορικής εικόνας υψηλής ανάλυσης Sentinel-2 μέχρι την ώρα λήψης (26 Ιουλίου 2022, ώρα 12:26). Πρόκειται για μια τεράστιας έκτασης πυρκαγιά που ξεπερνάει όλες τις προηγούμενες που έλαβαν χώρα σε τμήματα της περιοχής Natura από το 2003 έως και το 2021 (συνολική καμένη έκταση για αυτή την περίοδο: 23.750 στρέμματα).
hlektragr

Recent Posts

Δήμος Ξυλοκάστρου : Πανελλήνιο Πρωτάθλημα Βάδην 10χλμ το Σάββατο 11 Μαΐου 2024.

Με υπερηφάνεια ανακοινώνουμε ότι ο Δήμος μας φιλοξενεί το Πανελλήνιο Πρωτάθλημα Βάδην 10χλμ το Σάββατο…

13 ώρες ago

Λουτράκι: Απόπειρα βιασμού 17χρονης από 30χρονο – Την άρπαξε από τα μαλλιά

Μάχη για να ξεφύγει από τα χέρια του επίδοξου βιαστή της έδωσε μία 17χρονη στο…

13 ώρες ago

Κόρινθος: Τον πιάσανε να κλέβει μπαταρίες

Συνελήφθη την Τρίτη 7 Μαΐου το μεσημέρι, στην Κόρινθο, από αστυνομικούς του Τμήματος Ασφάλειας Κορίνθου,…

14 ώρες ago

Επιμελητήριο Κορινθίας – Πρόσκληση σε εκδήλωση

Το Επιμελητήριο Κορινθίας σας προσκαλεί στην εκδήλωση με τίτλο: “Δεν είναι αγάπη ο πόνος και…

14 ώρες ago

Παρουσίαση χορών παραδοσιακών χορών της Λαμπρής διοργανώνει ο Πολιτιστικός Σύλλογος Λουτρακίου

Κυριακή 12 Μαΐου 2024 (Κυριακή του Θωμά) Ι.Ν Παναγίας Γιάτρισσας, Λουτράκι

14 ώρες ago

Συνδιοργανώτρια του Διεθνούς νεανικού Φεστιβάλ Αρχαίου Δράματος Κορίνθου η Περιφέρεια Πελοποννήσου

Συνδιοργανώτρια του Διεθνούς νεανικού Φεστιβάλ Αρχαίου Δράματος Κορίνθου με τίτλο «Το Αρχαίο Δράμα στην Εκπαίδευση…

14 ώρες ago