ΕΛΛΑΔΑ

Τιμολόγια ρεύματος: Μπλόκο στις… αλχημείες με τις αυξήσεις στα πάγια

Τιμολόγια ρεύματος: Νομοθετική ρύθμιση μέσω της οποίας θα αντιμετωπιστούν περιπτώσεις υπερβολικής αύξησης των παγίων από τους προμηθευτές ρεύματος, για τις οποίες μάλιστα δυσχεραίνεται η σύγκριση των χρεώσεων από τους καταναλωτές, αναμένεται να κατατεθεί από το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας τις επόμενες ημέρες.

Μετά την ανακοίνωση των νέων τιμολογίων, μεγάλη μερίδα πολιτών φαίνεται πως έχει… μπερδευτεί με τα καινούργια προγράμματα που παρουσίασαν οι προμηθευτές ρεύματος, ενώ σύμφωνα με πηγές μια πρώτη εκτίμηση «δείχνει» πως ενδεχομένως να κρύβονται αυξήσεις.

Βέρτιγκο

Ειδικότερα, αφορμή για την παρέμβαση αποτέλεσαν οι ανακοινώσεις μερίδας προμηθευτών για αύξηση της πάγιας χρέωσης που περιλαμβάνεται στους τιμοκαταλόγους, ενώ σύμφωνα με τις ίδιες πηγές αφενός εμπεριέχονται συγκαλυμμένες αυξήσεις και αφετέρου δυσχεραίνεται η σύγκριση των χρεώσεων (ευρώ ανά κιλοβατώρα) από τους καταναλωτές.

«Δεν είναι νοητό η Πολιτεία να διαθέτει 1,1 δισ. ευρώ για στήριξη των καταναλωτών και κάποιοι να επιχειρούν να κερδοσκοπήσουν», ανέφερε στο ΑΠΕ – ΜΠΕ αρμόδιος κυβερνητικός παράγοντας.

Άλλωστε, ο κ. Σκρέκας, κατά την ανακοίνωση των επιδοτήσεων για τον Αύγουστο, επεσήμανε ότι σε συνεργασία με τη ΡΑΕ παρακολουθούν στενά τη διαμόρφωση των τιμών ηλεκτρικής ενέργειας από του παρόχους, ώστε να αποτρέψουν αθέμιτες εμπορικές πρακτικές.

Στο διαδικαστικό κομμάτι, οι καταναλωτές για να δουν την τελική χρέωση θα πρέπει να αφαιρέσουν από τα δημοσιευμένα τιμολόγια την επιδότηση ύψους 0,337 ευρώ ανά κιλοβατώρα που ανακοίνωσε η κυβέρνηση, επιδότηση που ισχύει για όλες τις κατοικίες, κύριες και μη, για το σύνολο της κατανάλωσης και χωρίς εισοδηματικά κριτήρια. Σε δεύτερη φάση, θα πρέπει να εκτιμήσουν, με βάση το προφίλ της κατανάλωσής τους και το ύψος του παγίου που προσφέρει κάθε εταιρία, το τιμολόγιο που τους συμφέρει περισσότερο.

Από την 1η Αυγούστου καταργείται η ρήτρα αναπροσαρμογής στα κυμαινόμενα τιμολόγια ηλεκτρικής ενέργειας.

Σκοπός είναι να δίνεται η δυνατότητα στους καταναλωτές να αλλάζουν πάροχο αζημίως, δίχως να χρειάζεται να καταβάλουν αποζημίωση (penalty) λόγω πρόωρης αποχώρησης.

Για την καλύτερη ενημέρωση των καταναλωτών και την ενίσχυση της διαφάνειας, οι εταιρίες προμήθειας ηλεκτρικής ενέργειας υποχρεώνονται να ανακοινώνουν κάθε μήνα σε ευδιάκριτο σημείο στην ιστοσελίδα τους τις χρεώσεις προμήθειας ηλεκτρισμού που θα ισχύουν στα τιμολόγιά τους για τον επόμενο μήνα.

Με τον τρόπο αυτόν οι καταναλωτές θα έχουν επαρκές χρονικό διάστημα στη διάθεσή τους προκειμένου να αναζητήσουν φθηνότερα τιμολόγια και να αλλάξουν πάροχο εφόσον το επιθυμούν.

Αξίζει να σημειωθεί ότι, για τον Αύγουστο, η τελική τιμή της κιλοβατώρας με τις επιδοτήσεις που ανακοίνωσε η κυβέρνηση θα κυμαίνεται στα 15-17 λεπτά. Η συνολική επιδότηση προσεγγίζει το 1,136 δισ. ευρώ, απορροφώντας έως και το 90% της αύξησης για όλους του οικιακούς καταναλωτές για το σύνολο της μηνιαίας κατανάλωσης και για τις κύριες και μη κύριες κατοικίες, το 100% της αύξησης για τους δικαιούχους ΚΟΤ, το 80% της αύξησης για τους μικρομεσαίους επαγγελματίες με παροχή ισχύος μέχρι 35 KVa και το 82-99% της αύξησης για τους αγρότες. Οι προμηθευτές ρεύματος, με βάση τα νέα τιμολόγια που ανακοίνωσαν, κυμαίνονται κοντά στα 50 λεπτά ανά κιλοβατώρα.

hlektragr

Recent Posts

Πάτρα: 12 συλλήψεις για διακίνηση ναρκωτικών σε σχολεία

Τι αναφέρει η ΕΛ. ΑΣ. για την υπόθεση «Εξαρθρώθηκε, μετά από μεθοδική έρευνα, των αστυνομικών του…

17 ώρες ago

Βόλος: Ανατίναξαν ATM και πήραν σημαντικό χρηματικό ποσό

Άγνωστοι δράστες τοποθέτησαν εκρηκτικό μηχανισμό και ανατίναξαν ATM της Εθνικής Τράπεζας, στις Αλυκές του Βόλου,…

17 ώρες ago

Διάρρηξη στα γραφεία της διεύθυνσης εκλογών του Υπουργείο Εσωτερικών

Διάρρηξη στα γραφεία της διεύθυνσης εκλογών του ΥΠΕΣ κατήγγειλε στην ΕΛΑΣ ο αρμόδιος διευθυντής. Σύμφωνα…

18 ώρες ago

Τα Δημοτικά σχολεία Ξυλοκέριζας & Αγ.Βασιλείου συμμετείχαν στο πρόγραμμα «Οικολογικά Σχολεία»

Το Πρόγραμμα «Οικολογικά Σχολεία» απευθύνεται σε ολόκληρη την σχολική κοινότητα (μαθητές, εκπαιδευτικούς, γονείς, εργαζόμενους στις…

19 ώρες ago

Τροπολογία στον Οικοδομικό Κανονισμό: Ο συντελεστής δόμησης θα ορίζει το επιπλέον ύψος στα κτίρια

Κατατέθηκε επίσημα στη Βουλή η τροπολογία του ΥΠΕΝ που αφορά στον εξορθολογισμό της χρήσης των…

20 ώρες ago

Περιφερειάρχης Δημήτρης Πτωχός: «Τα αγροτικά ζητήματα αφορούν ολόκληρη την ελληνική κοινωνία»

H καρδιά του αγροτικού κόσμου «χτύπησε» στην 10η πανηγυρική έκδοση του Πανελλήνιου Συνεδρίου για την…

20 ώρες ago