ΕΛΛΑΔΑ

Νέα παρέμβαση Μητσοτάκη για την ενεργειακή κρίση

Νέα παρέμβαση του πρωθυπουργού αναμένεται σήμερα εν όψει του Συμβουλίου των υπουργών Ενέργειας. Σύμφωνα με πηγές του Μεγάρου Μαξίμου, κεντρική ιδέα της πρότασης του Κυριάκου Μητσοτάκη είναι η δημιουργία ενός πανευρωπαϊκού μηχανισμού για τη μείωση της κατανάλωσης φυσικού αερίου στη βιομηχανία έναντι αποζημίωσης, με στόχο να μπορέσει η Ευρώπη να αντιμετωπίσει τις απώλειες που θα προκύψουν σε περίπτωση διακοπής του φυσικού αερίου από τη Ρωσία.

«Παράλληλα με το εθνικό σχέδιο στήριξης νοικοκυριών και επιχειρήσεων απέναντι στις ενεργειακές ανατιμήσεις και την προετοιμασία για τη διασφάλιση της επάρκειας στην εφοδιαστική αλυσίδα του φυσικού αερίου, η Ελλάδα εξακολουθεί να εργάζεται και στην κατεύθυνση κοινής ευρωπαϊκής λύσης», αναφέρουν κυβερνητικοί κύκλοι. Οπως σημειώνουν, σε συνέχεια μιας σειράς προτάσεων που είχε καταθέσει το προηγούμενο διάστημα με στόχο την ανάληψη πρωτοβουλιών σε ευρωπαϊκό επίπεδο για την αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης και των συνεπειών της σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις της Ευρώπης, ο πρωθυπουργός προγραμματίζει νέα παρέμβαση με φόντο το Συμβούλιο των υπουργών Ενέργειας.

Κεντρική ιδέα της πρότασης του πρωθυπουργού είναι η δημιουργία ενός πανευρωπαϊκού μηχανισμού για τη μείωση της κατανάλωσης φυσικού αερίου στη βιομηχανία έναντι αποζημίωσης. Στόχος είναι να μπορέσει η Ευρώπη να αντιμετωπίσει τις απώλειες που θα προκύψουν σε περίπτωση διακοπής του φυσικού αερίου από τη Ρωσία.

Ασφάλιση νέων

Xθες το απόγευμα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης συμμετείχε σε εκδήλωση παρουσίασης του Ταμείου Επικουρικής Κεφαλαιοποιητικής Ασφάλισης «Ασφαλιστική Μεταρρύθμιση για τους Νέους» στην Τεχνόπολη και συζήτησε με εργαζόμενους νέους. Συνεχάρη όσους επένδυσαν πολύ κόπο ώστε η χώρα να έχει σήμερα ένα σύγχρονο σύστημα επικουρικής κεφαλαιοποιητικής ασφάλισης και, όπως είπε, η πιο σημαντική πτυχή είναι ο πειρασμός του νέου να συμμετέχει και αυτός συχνά -και όχι πάντα οικειοθελώς- σε ένα σχήμα μαύρης ή μερικώς ασφαλισμένης εργασίας.

«Οταν είσαι νέος 20-22 ετών, ο πειρασμός είναι να δεις πόσα χρήματα θα μπουν στην τσέπη σου εκείνη τη στιγμή. Και σίγουρα, το τι θα γίνει μετά από 20, 30, 40, 50 χρόνια είναι αρκετά μακριά από τη σκέψη σου. Ομως, δεν θα έπρεπε να είναι έτσι. Και σήμερα πια, με το σύστημα που έχουμε στη διάθεσή μας, ο κάθε νέος που θα εργάζεται έστω και μία ώρα ανασφάλιστος θα γνωρίζει ότι χάνει εισφορές από τον δικό του, ατομικό κουμπαρά, οι οποίες προστιθέμενες θα του επιτρέψουν μετά από αρκετές δεκαετίες, όταν βγει στη σύνταξη, να έχει μια επικουρική σύνταξη πολύ καλύτερη από αυτήν που θα είχε», ανέφερε ο Κυριάκος Μητσοτάκης και συμπλήρωσε:

«Για μένα αυτό είναι ένα ισχυρό αντικίνητρο από πλευράς των νέων να ενδώσουν σε πρακτικές ανασφάλιστης εργασίας. Νομίζω ότι, όταν αυτό γίνει κοινό κτήμα των νέων, ότι δηλαδή στερούνται εισφορών που τους ανήκουν -η έννοια του ατομικού κουμπαρά νομίζω ότι έχει πολύ μεγάλη σημασία-, θα ασκήσει μεγαλύτερη πίεση ώστε η πραγματικότητα που υπάρχει και αφορά πρωτίστως πολλούς νέους συμπολίτες μας να αρχίσει να αντιμετωπίζεται διότι θα έχουμε αλλάξει το πλαίσιο των κινήτρων και των αντικινήτρων στην αγορά εργασίας».

Οπως ανέφερε ο πρωθυπουργός, «σήμερα ο κάθε εργαζόμενος μπορεί, μέσα από την εφαρμογή myΤΕΚΑ, να βλέπει αυτόν τον κουμπαρά να γεμίζει μήνα μήνα, χρόνο χρόνο. Στην αρχή τα ποσά θα φαίνονται μικρά, αλλά μετά από κάποιο χρονικό διάστημα θα είναι πολύ μεγαλύτερα».

hlektragr

Recent Posts

Στη Σούδα το αεροπλανοφόρο Eisenhower

Στη Σούδα κατέπλευσε νωρίς το πρωί το αμερικανικό πυρηνοκίνητο αεροπλανοφόρο “USS Dwight D. Eisenhower”. Το…

7 λεπτά ago

Κυριακή των Βαΐων: Ανοιχτά καταστήματα – Σε ισχύ το πασχαλινό ωράριο

Ανοικτά θα είναι τα μαγαζιά, σήμερα Κυριακή των Βαΐων, στο πλαίσιο του εορταστικού ωραρίου για…

9 λεπτά ago

Δήμος Σικυωνίων: Stymphalia Lake Run 2024

Ο Δήμος Σικυωνίων, το Πολιτιστικό Ίδρυμα Ομίλου Πειραιώς (ΠΙΟΠ) και Αθλητικός Σύλλογος Σίσυφος, σε συνεργασία…

16 λεπτά ago

Δενδρόφυτευση στους Αγίους Θεοδώρους από μαθητές – Μια πρωτοβουλία της Motor Oil

Η 𝐌𝐨𝐭𝐨𝐫 𝐎𝐢𝐥 και ο Δήμος Λουτρακίου - Περαχώρας - Αγίων Θεοδώρων, με τη συμμετοχή…

21 λεπτά ago

Εορτολόγιο: Ποιοι γιορτάζουν σήμερα

Σήμερα 28 Απριλίου είναι Κυριακή των Βαίων και των Αγίων εννέα Μαρτύρων της Κυζίκου. Αυτό…

25 λεπτά ago

Διεθνής Διαγωνισμός Ελαιολάδου στο Μυστρά | Δημήτρης Πτωχός: «Πλεονέκτημά μας η ποιότητα των προϊόντων μας»

Με την υποστήριξη της Περιφέρειας Πελοποννήσου φιλοξενήθηκε στο Μυστρά ο 9ος Διεθνής Διαγωνισμός Ελαιολάδου «Athena Internamonal Olive Oil Compemmon» (ΑΤΗΕΝΑ…

28 λεπτά ago