ΕΛΛΑΔΑ

Τσαβούσογλου: Η Τουρκία δεν θα ζητήσει «την άδεια κανενός» για τις στρατιωτικές της επιχειρήσεις στη Συρία

Η Τουρκία δεν χρειάζεται την άδεια κανενός για να διεξάγει στρατιωτικές επιχειρήσεις στη γειτονική Συρία, είπε ο υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου.

«Ανταλλάξαμε απόψεις, αλλά ποτέ δεν ζητήσαμε από κανέναν άδεια για τη διεξαγωγή των στρατιωτικών μας επιχειρήσεων», δήλωσε ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου σε τηλεοπτική συνέντευξη σήμερα.

Τα σχόλιά του έγιναν δύο ημέρες μετά τη σύνοδο κορυφής στην Τεχεράνη, όπου τόσο η Ρωσία όσο και το Ιράν αντιτάχθηκαν στο σχέδιο της Τουρκίας να ξεκινήσει μια νέα στρατιωτική επιχείρηση στη βόρεια Συρία.

«Δεν θα ζητήσουμε την άδεια κανενός στον αγώνα κατά της τρομοκρατίας. Η επιχείρηση μπορεί να συμβεί ξαφνικά μέσα στη νύχτα», είπε ο Τσαβούσογλου, αναφερόμενος στην εποχή που η Άγκυρα ξεκίνησε μια νέα στρατιωτική επιχείρηση στη γειτονική χώρα στα βόρεια.

Μιλώντας τον Μάιο, ο Ερντογάν ανακοίνωσε ότι θα ξεκινήσει σύντομα μια επιχείρηση για τη δημιουργία μιας ασφαλούς «ζώνης» πλάτους 30 χιλιομέτρων κατά μήκος των τουρκοσυριακών συνόρων. Σύμφωνα με τον ίδιο, η επιχείρηση θα ξεκινήσει αφού ο τουρκικός στρατός, οι υπηρεσίες πληροφοριών και η ασφάλεια ολοκληρώσουν τις προετοιμασίες, αλλά δεν αποκάλυψε περισσότερες λεπτομέρειες.

Οι περισσότερες από τις προηγούμενες επιχειρήσεις της Τουρκίας είχαν στόχο την κουρδική πολιτοφυλακή που είναι γνωστή ως Μονάδες Προστασίας του Λαού (YPG) στη Συρία. Η Άγκυρα θεωρεί ότι το YPG συνδέεται με το Εργατικό Κόμμα του Κουρδιστάν, το οποίο η Άγκυρα κατατάσσει ως τρομοκρατική ομάδα. Ωστόσο, το YPG είναι σύμμαχος των ΗΠΑ στον αγώνα κατά του Ισλαμικού Κράτους (ΙΚ).

Τόσο η Ρωσία όσο και το Ιράν έχουν αναπτύξει στρατιωτικές δυνάμεις ή δυνάμεις πολιτοφυλακής σε περιοχές της βόρειας Συρίας όπου η Τουρκία θα μπορούσε να χτυπήσει στη νέα στρατιωτική εκστρατεία. Η Τεχεράνη και η Μόσχα υποστηρίζουν την κυβέρνηση του προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ στη σύγκρουση στη Συρία, ενώ η Άγκυρα υποστηρίζει τους αντάρτες.

Ο ανώτατος ηγέτης του Ιράν Αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ είπε νωρίτερα στον Ερντογάν ότι η νέα επίθεση της Τουρκίας στη Συρία θα ήταν «επιζήμια» για την περιοχή. Εν τω μεταξύ, ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν δήλωσε μετά τη σύνοδο ότι η Μόσχα και η Άγκυρα εξακολουθούν να έχουν διαφωνίες για τη Συρία.

Οι ΗΠΑ προέτρεψαν επίσης την Τουρκία, μέλος του ΝΑΤΟ, να επιδείξει αυτοσυγκράτηση. Οι ΗΠΑ αναγνώρισαν τη «εύλογη ανησυχία» της Τουρκίας για την κατάσταση στα νότια σύνορα, αλλά προειδοποίησαν «οποιαδήποτε νέα επιχείρηση θα υπονομεύσει την περιφερειακή σταθερότητα και θα απειλήσει τα αμερικανικά στρατεύματα που εμπλέκονται σε πόλεμο».

Η τελευταία φορά που η Τουρκία ξεκίνησε στρατιωτική επιχείρηση στη Συρία ήταν τον Οκτώβριο του 2019. Ο τότε αντιπρόεδρος των ΗΠΑ Μάικ Πενς πέταξε στην Τουρκία για να έχει συνομιλίες με τον Πρόεδρο Ερντογάν και να ζητήσει τον τερματισμό των εχθροπραξιών. Στη συνέχεια, η Τουρκία και η Ρωσία διαπραγματεύτηκαν και συμφώνησαν για κατάπαυση του πυρός στη βορειοανατολική Συρία.

hlektragr

Recent Posts

Η ΤΕΛΕΤΗ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΦΩΤΟΣ ΕΙΣ ΤΟ ΠΑΤΡΙΑΡΧΕΙΟΝ

Τό Μέγα Σάββατον, 21ην Ἀπριλίου /4ην Μαΐου 2024, ἔλαβε χώραν ἡ Τελετή τοῦ Ἁγίου Φωτός…

2 ημέρες ago

Ευχές και δώρα στο Δεκάζειο Γηροκομείο Τρίπολης από την Περιφέρεια Πελοποννήσου

Το Δεκάζειο Γηροκομείο Τρίπολης επισκέφθηκε ο Αντιπεριφερειάρχης Π.Ε. Αρκαδίας, Κωνσταντίνος Μανδρώνης, την Μεγάλη Πέμπτη 2…

2 ημέρες ago

Η Τελετή του Επιταφίου εις το Πατριαρχείον Ιεροσολύμων (video)

Τό ἑσπέρας τῆς Μεγάλης Παρασκευῆς, 20ῆς Απριλίου/3ης Μαΐου 2024, ἔλαβε χώραν εἰς τόν Πανίερον Ναόν…

2 ημέρες ago

Πάσχα 2024: Η μεγαλύτερη έξοδος μετά τον κορωνοϊό – Πάνω από 425.000 οχήματα έφυγαν από την Αττική

Μια από τις μεγαλύτερες εξόδους των τελευταίων ετών, θεωρείται η φετινή, με εκατοντάδες χιλιάδες Αθηναίους…

2 ημέρες ago

Άγιο Φως: Στις 19:30 στο «Ελ. Βενιζέλος» από τα Ιεροσόλυμα – Πώς θα φτάσει σε όλη την Ελλάδα

Το απόγευμα του Μεγάλου Σαββάτου φτάνει στην Ελλάδα από τα Ιεροσόλυμα το Άγιο Φως, μεταφέροντας…

2 ημέρες ago