ΕΛΛΑΔΑ

Πως φούντωσε η φωτιά στην Πεντέλη – Στο κόκκινο και σήμερα οι πυρομετεωρολογικές συνθήκες

Στο «κόκκινο» παραμένουν οι πυρομετεωρολογικές συνθήκες και σήμερα, με την Αττική να αντιμετωπίζει υψηλό κίνδυνο πυρκαγιάς λόγω των βορείων ανέμων, των υψηλών θερμοκρασιών και των ξηρών ατμοσφαιρικών συνθηκών.

Αντίστοιχες συνθήκες ήταν αυτές που προκάλεσαν τη γρήγορη εξάπλωση της πυρκαγιάς στην ευρύτερη περιοχή Νταού Πεντέλης το απόγευμα της Τετάρτης. Οι άνεμοι έπνεαν 5-6 μποφόρ και οι μεγάλες εντάσεις του ανέμου καθώς και των ισχυρών ριπών προκάλεσαν νέες εστίες στις γύρω περιοχές.

Σύμφωνα με τις δορυφορικές παρατηρήσεις από το σύστημα (Fire Information for Resource Management System) της NASA, όπως τις καταγράφει το meteo.gr, η εξάπλωση της πυρκαγιάς προς τα νότια από τον ορεινό όγκο της Πεντέλης καθοδηγήθηκε από τους ισχυρούς βόρειους ανέμους.

Κατά τη διάρκεια της νύχτας και της πολύωρης μάχης των πυροσβεστών με τα πύρινα μέτωπα, οι καιρικές συνθήκες επιδεινώθηκαν, δυσχεραίνοντας το έργο της πυρόσβεσης.

Πατήστε πάνω στην εικόνα για να μεγενθύνει

Ο καπνός

Εως και 400 χλμ. κατευθύνθηκε ο καπνός που προκλήθηκε από τη δασική πυρκαγιά, όπως αποτυπώνεται από τον ευρωπαϊκό δορυφόρο METEOSAT-11, φτάνοντας προς τη θάλασσα των Κυθήρων και το Νοτιοδυτικό Κρητικό Πέλαγος το πρωί της Τετάρτης.

Οι ριπές του ανέμου έφτασαν ακόμα και τα 100 χιλιόμετρα τα ξημερώματα της Τετάρτης. Οι μέσες εντάσεις έφτασαν τα 7 μποφόρ, με την ταχύτητα του ανέμου να κινείται μεταξύ 90 και 100 χιλιομέτρων από τις 2 το πρωί της Τετάρτης μέχρι τις 7 το πρωί.

ο πύρινο μέτωπο εκτόξευσε και το θερμικό φορτίο, προκαλώντας απότομη άνοδο της θερμοκρασίας κατά 15 βαθμούς Κελσίου. Οπως κατέγραψε ο μετεωρολογικός σταθμός του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, στην Παλλήνη, η θερμοκρασία τις πρώτες πρωινές ώρες στην περιοχή ήταν στους 23 βαθμούς Κελσίου και μέσα σε 30 λεπτά, όταν πλησίαζε την περιοχή η φωτιά, μεταξύ 04:40 και 05:10, ανέβηκε στους 38 βαθμούς Κελσίου.

Η πρώτη εκτίμηση από τις δορυφορικές εικόνες είναι ότι η φωτιά επηρέασε περίπου 24.700 στρέμματα, χωρίς όμως όλες οι περιοχές να έχουν πληγεί το ίδιο.

Σοβαρός είναι ο κίνδυνος και για τις επόμενες ημέρες, που ο υδράργυρος αναμένεται να χτυπήσει «κόκκινο».

Καμπανάκι

Σύμφωνα με το meteo.gr, σήμερα υψηλός παραμένει ο κίνδυνος εκδήλωσης πυρκαγιάς στην Αττική, λόγω των ισχυρών ανέμων, όπως σε περιοχές της Νότιας Εύβοιας, Λακωνίας, Κυκλάδων, Χίου, Νοτίου και Ανατολικής Κρήτης, καθώς και τοπικά σε Βοιωτία, Αργολίδα, Κορινθία, Λέσβο, Ικαρία, Κάσο και Κάρπαθο.

Οι υψηλές θερμοκρασίες και η χαμηλή ατμοσφαιρική υγρασία εντείνουν τον κίνδυνο σε περίπτωση τοπικά ενισχυμένων ανέμων και σε Ηλεία, Αχαΐα, Μεσσηνία, Αρκαδία, Αιτωλοακαρνανία, Εβρο και Σάμο.

Σε κρίσιμα επίπεδα θα ανέβει η ευφλεκτότητα των δασικών καυσίμων και μέσα στο Σαββατοκύριακο, όπου αναμένεται να ανέβουν κι άλλο οι θερμοκρασίες, ενώ μέχρι αύριο παραμένουν οι ενισχυμένοι άνεμοι, έως και 6 μποφόρ, και η χαμηλή ατμοσφαιρική υγρασία.

Οπως αναφέρει το meteo.gr, οι θερμοκρασίες για τις επόμενες εβδομάδες θα παραμείνουν υψηλές, άνω των 37 βαθμών Κελσίου, με τους μετεωρολόγους να κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου για μια παρατεταμένη περίοδο υψηλής επικινδυνότητας για εκδήλωση πυρκαγιών.

hlektragr

Recent Posts

Ισθμός Κορίνθου: Ξεκίνησαν και πάλι οι διελεύσεις των πλοίων

  Επανέναρξη των διελεύσεων των πλοίων απ’ τον Ισθμό της Κορίνθου. Όπως, γνωστοποιήθηκε και όπως είχε…

13 ώρες ago

Πάσχα: Ζημιές και τραυματισμοί από τις κροτίδες και τα βεγγαλικά της Ανάστασης

Στάχτες, καταστροφές και εκτεταμένες ζημιές άφησαν πίσω τους για άλλη μια χρονιά τα επικίνδυνα -σε…

14 ώρες ago

Σαν σήμερα 7 Μαΐου

1824: Η περίφημη 9η Συμφωνία του Μπετόβεν κάνει πρεμιέρα στη Βιέννη. 1946: Ιδρύεται από τους…

15 ώρες ago

Πειραιάς: Μηχανική βλάβη σε πλοίο με εκατοντάδες επιβάτες – Απαγορεύτηκε ο απόπλους από Πειραιά για Ηράκλειο

Ταλαιπωρία για εκατοντάδες επιβάτες στο λιμάνι του Πειραιά, μετά την απόφαση των αρχών για απαγόρευση απόπλου του επιβατηγού…

15 ώρες ago

Εορτολόγιο Τρίτη του Πάσχα 7 Μαΐου 2024

Ποιοι Άγιοι Γιορτάζουν Σήμερα: Οι Άγιοι Ραφαήλ, Νικόλαος, Ειρήνη και οι συν αυτοίς οι Νεοφανείς…

15 ώρες ago

Κατάνυξη στην περιφορά του Επιταφίου μέσα στη θάλασσα στο Λουτράκι (video)

Η περιφορά του Επιτάφιου της Παναγίας της Γιάτρισσας στο Λουτράκι τη Μεγάλη Παρασκευή, έγινε με…

16 ώρες ago