ΕΛΛΑΔΑ

Μάριο Ντράγκι: Θα παραμείνει πρωθυπουργός της Ιταλίας αν τα κόμματα της κυβέρνησης τον στηρίξουν

Ο Μάριο Ντράγκι δήλωσε ότι είναι έτοιμος να παραμείνει στην πρωθυπουργία, αν τα κόμματα που συμμετέχουν στον ευρύ κυβερνητικό συνασπισμό τον υποστηρίξουν, απευθύνοντας έκκληση για ένα νέο «σύμφωνο» εμπιστοσύνης για την διάσωση της ιταλικής κυβέρνησης.

«Είναι τα κόμματα και είστε εσείς οι κοινοβουλευτικοί έτοιμοι να ανασυστήσετε αυτό το σύμφωνο;», δήλωσε ο Μάριο Ντράγκι κατά την ομιλία του ενώπιον της ιταλικής Γερουσίας, προσθέτοντας ότι αυτό ζητούν οι Ιταλοί.

Ο Μάριο Ντράγκι υπέβαλε την παραίτησή του την περασμένη εβδομάδα, όταν το λαϊκιστικό κίνημα των 5 Αστέρων αρνήθηκε να στηρίξει τον κυβερνητικό συνασπισμό κατά την ψηφοφορία επί προτάσεως εμπιστοσύνης. Ο πρόεδρος της Ιταλικής Δημοκρατίας Σέρτζιο Ματαρέλα δεν έκανε δεκτή την παραίτηση του πρωθυπουργού.

Ο Ιταλός πρωθυπουργός, κατά την ομιλία του στην Γερουσία, σήμερα το πρωί, ζήτησε από τις πολιτικές δυνάμεις που στηρίζουν την κυβέρνησή του, να ξαναδημιουργήσουν κλίμα εμπιστοσύνης, αν θέλουν να συνεχίσει να κυβερνά.

Ο Ντράγκι πρόσθεσε ότι, για να μπορέσει να συνεχίσει την κυβερνητική του πορεία, θα πρέπει να εξασφαλιστεί η έγκριση συγκεκριμένων μέτρων: από την μεταρρύθμιση του φορολογικού συστήματος, μέχρι την μείωση των «κρατικών μπόνους» στον οικοδομικό τομέα, και την μερική αλλαγή του επιδόματος ανεργίας.

Ο Ιταλός πρωθυπουργός τόνισε ότι η Ιταλία παραμένει σταθερά στο πλευρό της Ουκρανίας, και ότι, όπως του είπε χθες Ουκρανός πρόεδρος Ζελένσκι, «η αποστολή όπλων στην Ουκρανία, είναι ο μόνος τρόπος για να μπορέσει, ο λαός αυτός να συνεχίσει να υπερασπίζεται τον εαυτό του». Υπογράμμισε, δε, ότι θέλησε να εισακούσει τις τόσες εκκλήσεις των Ιταλών, των επιχειρηματιών, πολυάριθμων δημάρχων να συνεχίσει να κυβερνά την χώρα.

Οι Ιταλοί αναλυτές, στα πρώτα τους σχόλια τονίζουν ότι η Λέγκα και τα Πέντε Αστέρια, δεν αντέδρασαν με ενθουσιασμό στην ομιλία του επικεφαλής της ιταλικής κυβέρνησης. Μένει να διαπιστωθεί αν τα κόμματα θα παραμερίσουν, όντως, τις όποιες διαφορές τους, για την δημιουργία νέου κλίματος αποδοτικής συνεργασίας ή αν, τελικά, θα επιλεγεί η λύση της προκήρυξης πρόωρων βουλευτικών εκλογών.

hlektragr

Recent Posts

Φόρος εισοδήματος: Άμεσες πληρωμές για τις επιστροφές φόρων

Συνολικά αλλάζει το «τοπίο» γύρω από τον φόρο εισοδήματος, με την εφαρμογή του νέου Κώδικα Φορολογικής…

52 λεπτά ago

Αυστηρά πρόστιμα για ακαθάριστα οικόπεδα – Σε κατάσταση συναγερμού η κυβέρνηση ενόψει της αντιπυρικής περιόδου

Σήμα κινδύνου με αφορμή το μητρώο δήλωσης καθαρισμού ακαλύπτων χώρων εξέπεμψε η ΠΟΜΙΔΑ, καθώς εκκρεμεί και η έναρξη…

2 ώρες ago

Στους Αγίους Θεόδωρους ανοίγει το πρώτο πρατήριο υδρογόνου της χώρας

  Στα τέλη του έτους αναμένεται ότι θα λειτουργήσει στην Ελλάδα ο πρώτος σταθμός ανεφοδιασμού…

3 ώρες ago

Σε εργοτάξια στο Λουτράκι και στο Ρίο ο Ταχιάος: Προτεραιότητα το σιδηροδρομικό δίκτυο της χώρας

Αυτοψίες στα εργοτάξια των ενεργών συμβάσεων που αφορούν στο σιδηροδρομικό δίκτυο, στο Λουτράκι και το…

3 ώρες ago

Συμμετοχή του Προέδρου του Επιμελητηρίου Κορινθίας κ. Λουζιώτη στην Διευρυμένη Δ.Ε. της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων στη Χίο

Ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Κορινθίας Παναγιώτης Λουζιώτης συμμετείχε στην Διευρυμένη Συνεδρίαση της Διοικητικής Επιτροπής της Κεντρικής Ένωσης…

4 ώρες ago

Σαν σήμερα 30 Απριλίου

311: Ο αυτοκράτορας Γαλέριος Βαλέριος Μαξιμιανός εκδίδει διάταγμα, με το οποίο η χριστιανική θρησκεία αναγνωρίζεται…

4 ώρες ago