ΕΛΛΑΔΑ

Καύσωνας και φωτιές στη Βρετανία – Iστορικό ρεκόρ ζεστής

Με μια πρωτόγνωρη συνθήκη έχει έρθει αντιμέτωπη η Βρετανία. Φονικός καύσωνας και ξαφνικές μεγάλες πυρκαγιές έχουν αποσυντονίσει τη ζωή και την καθημερινότητα στη χώρα, ασυνήθιστη σε τόσο ακραία καιρικά φαινόμενα, τα οποία τείνουν να γίνουν θερινή ρουτίνα στη Νότια Ευρώπη.

Οι βρετανικές Αρχές αδυνατούν να ελέγξουν τις συνέπειες του πρωτοφανούς καύσωνα, που ξεπέρασε χθες τους 40 βαθμούς Κελσίου τοπικά, τις πυρκαγιές που ξεσπούν σε δασικές εκτάσεις και επεκτείνονται σε κατοικημένες περιοχές, αλλά και τους πνιγμούς νέων ανθρώπων που αναζητούν δροσιά σε ποτάμια και ακτές, χωρίς να γνωρίζουν κολύμπι. Η Πυροσβεστική του Λονδίνου κήρυξε σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης τη βρετανική πρωτεύουσα, καθώς ξέσπασαν πυρκαγιές σε πολλά σημεία της, όπως και σε όλη τη Νότια Αγγλία, όπου οι θερμοκρασίες είναι οι πιο υψηλές στα χρονικά.

«Σας παρακαλώ, μείνετε ασφαλείς», έγραψε στο twitter ο δήμαρχος του Λονδίνου, Σαντίκ Χαν, απευθυνόμενος στους πολίτες και τους ζήτησε να μην κάνουν μπάρμπεκιου στις αυλές, να μην αφήνουν μπουκάλια και αποτσίγαρα στα πάρκα. Οι Βρετανοί, που για πρώτη φορά βιώνουν συνθήκες ακραίας ζέστης -πάνω από 40 βαθμούς-, δεν γνωρίζουν πώς να αποφεύγουν τις ολέθριες συνέπειές της. Τις τελευταίες ημέρες έχουν χάσει τη ζωή τους από πνιγμό 13 άνθρωποι, ενώ δύο αγνοούνται. Ο καύσωνας έχει προκαλέσει αρκετά προβλήματα στις συγκοινωνίες. Ακόμη και η άσφαλτος στον αυτοκινητόδρομο A14 του Κέιμπριτζσαϊρ έχει λιώσει. Οι επικεφαλής των σιδηροδρόμων απηύθυναν έκκληση προς το επιβατικό κοινό να μην ταξιδεύει, ενώ μειώθηκαν πολλά δρομολόγια.

Τη στιγμή που η Βρετανία προσπαθεί να αντιμετωπίσει τις πρωτόγνωρες καιρικές συνθήκες, η Νότια Ευρώπη πλήττεται για ένα ακόμη καλοκαίρι από καύσωνες, ξηρασία και τεράστιες πυρκαγιές. Σε Ελλάδα, Νότια Ιταλία, Νοτιοδυτική Γαλλία, Ιβηρική έχει σημάνει κόκκινός συναγερμός, καθώς οι πυρκαγιές αναγκάζουν πολλούς ανθρώπους να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους. Οι δύο άνθρωποι που έχασαν χθες τη ζωή τους από την πυρκαγιά στη Ζαμόρα της Νοτιοδυτικής Ισπανίας κι ένα ηλικιωμένο ζευγάρι που προσπαθούσε να σωθεί από το φλεγόμενο σπίτι του στην Πορτογαλία προστέθηκαν χθες στη λίστα των θυμάτων των πυρκαγιών και του καύσωνα στις δύο χώρες.

Ο καύσωνας έχει ενσκήψει πια και σε βορειοευρωπαϊκές χώρες που δεν είχαν ποτέ στο παρελθόν γνωρίσει τέτοια καιρικά φαινόμενα. Στην Ολλανδία, το θερμόμετρο έφθασε τους 33,6 βαθμούς, ενώ οι ειδικοί προειδοποίησαν ότι πιθανότατα θα αυξηθεί η θερμοκρασία έως τους 39 βαθμούς. Το Βέλγιο και η Γερμανία προετοιμάζονται επίσης για κύμα ζέστης.

hlektragr

Recent Posts

Η Ελλάδα φιλοξενεί το ευρωπαϊκό πρωτάθλημα Σούμο στο Λουτράκι

Στο Λουτράκι θα φιλοξενηθεί το ευρωπαϊκό πρωτάθλημα σούμο από τις 24 έως τις 26 Μαΐου.…

34 λεπτά ago

Αναστάσιος Γκιολής: «Ολοκληρώθηκε ο πρώτος κόμβος στην είσοδο Λουτρακίου»

Αυτοψία στο έργο «Βελτίωση-Συντήρηση Επαρχιακής Οδού Νο1 Λουτρακίου-Περαχώρας (Ισόπεδοι Κόμβοι-Συμβολές Οδών), πραγματοποίησε ο Αντιπεριφερειάρχης ΠΕ…

43 λεπτά ago

Εορτασμός 203ης επετείου προσκυνήματος του Θεόδωρου Κολοκοτρώνη στην Παναγιά στο Χρυσοβίτσι 

Ο Δήμος Τρίπολης, η Τοπική Κοινότητα Χρυσοβιτσίου και ο Σύλλογος Χρυσοβιτσιωτών, έχουν την τιμή να…

1 ώρα ago

Πλήρης διακοπή κυκλοφορίας στην παραλιακή οδό Αλεποχωρίου – Ψάθας

Καθίζηση του οδοστρώματος και κατολισθήσεις βράχων, οδήγησαν την Τροχαία Αττικής στην απόφαση για πλήρη διακοπή…

1 ώρα ago

Προσλήψεις 20 ατόμων στο Δήμο Κορινθίων

Ο Δήμος Κορινθίων ανακοινώνει την πρόσληψη εργατοτεχνικού προσωπικού είκοσι (20) ατόμων για απασχόληση έως πέντε…

1 ώρα ago

Ίσθμια : Περιβαλλοντική δράση ”Λούνα παρκ Ανακύκλωσης”

Στις 22 Μαΐου 2024 στο πλαίσιο του προγράμματος «Γαλάζια Σημαία» θα πραγματοποιηθεί η περιβαλλοντική δράση…

2 ώρες ago