«Μέχρι στιγμής δεν υπάρχουν αναφορές για εγκλωβισμένα άτομα», ανέφερε πριν απο λίγο στην έκτακτη ενημέρωση για την μεγάλη φωτιά στην Πεντέλη που είναι σε εξέλιξη ο εκπρόσωπος της Πυροσβεστικής Γιάννης Αρτοποιός

Αυτή την στιγμή οι δυνάμεις της Πυροσβεστικής έχουν να αντιμετωπίσουν δύο μέτωπα, το ένα που κινείται προς Ντράφι και άλλο ένα που κινείται νότια και δυτικά προς την περιοχή Καλλιθέα και Καλύβια Πεντέλης.

Στο μέτωπο που κινείται προς Ντράφι η φωτιά έχει πλησιάσει στα σπίτια, με τις επίγειες δυνάμεις και τα εναέρια μέσα να έχουν παραταχθεί στις οδούς Αχαιών και Δωριέων.

Οι δυνάμεις της Πυροσβεστικής έχουν ενισχυθεί περαιτέρω καθώς στο σημείο επιχειρούν 105 πυροσβέστες, συμπεριλαμβανομένων και 28 ρουμάνων πυροσβεστών, με 5 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων, 30 οχήματα, 11 αεροσκάφη, 5 ελικόπτερα, εκ των οποίων το ένα λειτουργεί ως συντονιστικό, ενώ συνδρομή παρέχουν υδροφόρες ΟΤΑ και μηχανήματα έργου.

Τέσσερα μηνύματα από το 112 μέχρι τώρα

Μήνυμα του 112 για απομάκρυνση πολιτών από Διώνη και Δασαμάρι

Μήνυμα μέσω του 112 στάλθηκε σε όσους βρίσκονται στην περιοχή Διώνη και Δασαμάρι να εκκενώσουν τώρα προς Παλλήνη λόγω της πυρκαγιάς που βρίσκεται σε εξέλιξη. Συγκεκριμένα το μήνυμα αναφέρει: «Αν βρίσκεστε στις περιοχές Διώνη και Δασαμάρι, εκκενώστε τώρα προς Παλλήνη. Δασική πυρκαγιά στην περιοχή σας. Ακολουθήστε τις οδηγίες των αρχών. Οδηγίες αυτοπροστασίας: https://www.civilprotection.gr/el/dasikes-pyrkagies ».

Μήνυμα του 112 για απομάκρυνση των πολιτών από την Ανθούσα

Μήνυμα μέσω του 112 εστάλη νωρίτερα σε όσους βρίσκονται στην Ανθούσα να εκκενώσουν προς Γέρακα λόγω δασικής πυρκαγιάς που βρίσκεται στην περιοχή. Συγκεκριμένα το μήνυμα αναφέρει: «Αν βρίσκεστε προς Ανθούσα εκκενώστε τώρα προς Γέρακα. Δασική πυρκαγιά στην περιοχή σας. Οδηγίες αυτοπροστασίας: https://www.civilprotection.gr/el/dasikes-pyrkagie

Η φωτιά ξέσπασε στο Βαγιάτι Πεντέλης και έχει μπει ήδη στο Ντράφι φτάνοντας στα σπίτα, επεσήμανε μιλώντας στον ΣΚΑΙ και ο δήμαρχος Ραφήνας Πικερμίου Ευάγγελος Μπουρνούς επισημαίνοντας πως ήδη σπίτια καίγονται.

Εκκενώθηκε το Ντράφτι

Νωρίτερα ζητήθηκε η άμεση εκκένωση της περιοχής Ντράφι από την Πολιτική Προστασία, η οποία κάλεσε τους κατοίκους να μετακινηθούν προς την Παλλήνη, ακολουθώντας τις οδηγίες των αρχών και των αρμοδίων.

Μήνυμα από το 112 έλαβαν αρχικά οι κάτοικοι των περιοχών που βρίσκονται κοντά στα δύο μέτωπα της φωτιάς στην Πεντέλη, προκειμένου να τεθούν σε κατάσταση ετοιμότητας, ώστε αν κριθεί απαραίτητο, να εκκενώσουν τις κατοικίες τους και να απομακρυνθούν.

Όπως αναφεροταν στο μήνυμα, οι κάτοικοι στις περιοχές Παντέλη, Νέα Πεντέλη, Ντράφι, Νταού Πεντέλης, Διώνη και Καλλιτεχνούπολη, έπρεπε να είναι σε κατάσταση ετοιμότητας και να ακολουθήσουν τις οδηγίες των υπευθύνων, αν κριθεί απαραίτητο να ειδοποιηθούν για να εγκαταλείψουν.

Εκκενώθηκε το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών

Ο πυρομετεωρολόγος κ. Θεόδωρος Γιάνναρος ενημέρωσε με ανάρτησή του στο Facebook ότι η δασική πυρκαγιά στην Πεντέλη έχει λάβει άσχημες διαστάσεις και πως οι εργαζόμενοι αποχωρούν από τις εγκαταστάσεις στο Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών.

Η δασική πυρκαγιά στην Πεντέλη έχει λάβει άσχημες διαστάσεις. Αποχωρούμε από τις εγκαταστάσεις μας στο ΕΑΑ, αλλά θα συνεχίσουμε να επιτηρούμε τις πυρομετεωρολογικές συνθήκες και να ενημερώνουμε για ότι νεότερο προκύψει.
Ακολουθήστε τις οδηγίες των αρχών. Παραμείνετε ενημερωμένοι. Παραμείνετε σε επαγρύπνηση, 
έγραψε χαρακτηστικά ο ίδιος.

Οι δυνάμεις της Πυροσβεστικής έχουν ενισχυθεί περαιτέρω καθώς στο σημείο επιχειρούν 105 πυροσβέστες, συμπεριλαμβανομένων και 28 ρουμάνων πυροσβεστών, με 5 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων, 30 οχήματα, 11 αεροσκάφη, 5 ελικόπτερα, εκ των οποίων το ένα λειτουργεί ως συντονιστικό, ενώ συνδρομή παρέχουν υδροφόρες ΟΤΑ και μηχανήματα έργου.

Σημειώνεται ότι τα εναέρια μέσα θα κάνουν ρίψεις από αέρος μέχρι και τις 21.10 το βράδυ.

Τι ανέφερε νωρίτερα για τη φωτιά ο εκπρόσωπος της Πυροσβεστικής Γιάννης Αρτοποιός

«Δύσκολη» χαρακτήρισε τη φωτιά στην Πεντέλη ο εκπρόσωπος της Πυροσβεστικής Γιάννης Αρτοποιός.

Μιλώντας στην ΕΡΤ νωρίτερα, ο εκπρόσωπος της Πυροσβεστικής ανέφερε ότι: «Η πυρκαγιά ξέσπασε στο Νταού Πεντέλης και κινείται ανατολικά προς την περιοχή του Ντραφίου. Αυτή τη στιγμή βρισκόμαστε στο σημείο με πάρα πολύ μεγάλη εναέρια δύναμη 11 αεροσκάφη και 5 ελικόπτερα, εκ των οποίων το ένα είναι συντονιστικό» και συνέχισε: «Κατάσβεση κάνουν 78 πυροσβέστες με 5 πεζοπόρα τμήματα, 22 οχήματα και η δύναμη των Ρουμάνων πυροσβεστών με 28 πυροσβέστες, 3 υδροφόρα οχήματα κι ένα αναγνωριστικό. Είναι μία δύσκολη πυρκαγιά και θα κάνουμε ό,τι είναι δυνατό για να την ελέγξουμε».

Οι δρόμοι που έχουν κλείσει λόγω της πυρκαγιάς

Η κυκλοφορία των οχημάτων έχει διακοπεί σε συγκεκριμένους δρόμους λόγω της δασικής πυρκαγιάς στην Πεντέλη που βρίσκεται σε εξέλιξη.

Αυτή την ώρα έχει διακοπεί η κυκλοφορία σε:

  • Περιφερειακή Οδό Πεντέλης – Νέας Μάκρης, από το ύψος του 414 ΣΝΕΝ έως τη θέση Άγιος Πέτρος
  • Στην οδό Καλλισίων και Παπαδιαμάντη προς Ντράφι
  • Στην οδό Δουκίσσης Πλακεντίας και Φίλωνος προς Ντράφι
  • Στην οδό Αναπαύσεως και Κλεισθένους προς Πεντέλη
  • Στην οδό Καλισσίων και Γράμμου προς Ντράφι