ΕΛΛΑΔΑ

Συντριβή αεροπλάνου στην Καβάλα: 10 μύθοι και αλήθειες για την πτώση του Antonov Συντριβή αεροπλάνου στην Καβάλα: 10 μύθοι και αλήθειες για την πτώση του Antonov

Η πτώση του ουκρανικού τετρακινητήριου μεταγωγικού αεροσκάφους Antonov 12 της εταιρίας Meridien (με προεκτάσεις μέχρι την Κύπρο) στην περιοχή της Καβάλας εγείρει πολλά ερωτήματα, τα οποία σχετίζονται με τη «μεγάλη εικόνα» και δεν έχουν συζητηθεί και αναλυθεί, ενώ οι σχετικές αναφορές και παρουσιάσεις κάποιων στα ΜΜΕ αγνοούν βασικά θέματα και, όπως πάντα, κινούνται στο συρμό των ασυναρτησιολογικών εκτιμήσεων, της άγνοιας γεγονότων και πάντοτε στη σφαίρα της μυθοπλασίας.

Προφανώς και λόγω των μέσων κοινωνικής δικτύωσης, οργιάζει η επιδημική συνωμοσιολογία και το γνωστό «αν ήμουν εγώ ,θα ενεργούσα έτσι και αλλιώς, και άλλα τινά». Η συγκεκριμένη περίπτωση μείζονος αεροπορικού δυστυχήματος απαιτεί την εξέταση πολλών παραγόντων και δεν προσφέρεται για ανούσιες συζητήσεις και παρασιτική παραφιλολογία.

Καθημερινά τέτοιες «πονηρές» πτήσεις λαμβάνουν χώρα κατά δεκάδες. Μεταφέρονται όπλα για συμβατικούς και ασύμμετρους πολέμους σε Νοτιοανατολική Ασία, Αφρική και Μέση Ανατολή. Χαρακτηριστικά αναφέρω τις περιπτώσεις των πολέμων στην Υεμένη, τους αποσχιστικούς, φυλετικούς, ασύμμετρους πολέμους στη Νότια Ασία, στη Δυτική Αφρική, στη Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό, στα σύνορα Μπανγκλαντές-Μιανμάρ, κ.ά. Αυτές οι πτήσεις συμπληρώνονται και με αντίστοιχες μεταφορές μισθοφόρων, ναρκωτικών κ.ά. μεταξύ φυλετικών δυνάμεων, Λατινικής Αμερικής και λοιπά. Σε αυτές τις πτήσεις πρωτοστατούν εταιρίες που συστάθηκαν μετά το τέλος του Ψυχρού Πολέμου, ενώ διακρίνονται αυτές που προέρχονται από την πρώην Γιουγκοσλαβία, την πρώην Σοβιετική Ενωση, και κυρίως μεταφέρονται όπλα και υλικά (χημικά, βιολογικά, ραδιολογικά) από τη Σερβία, την Ουκρανία, τη Λευκορωσία, το Καζακστάν,τη Μολδαβία κ.ά. Αρα, μη μας αιφνιδιάζει το συμβάν. Είναι απλή καθημερινότητα και παράπλευρη περίπτωση μικροπολέμων κ.ά.

2 Το αεροδρόμιο της Νις («Μέγας Κωνσταντίνος») είναι το δεύτερο μεγαλύτερο της Σερβίας (μετά το «Νίκολα Τέσλα» του Βελιγραδίου) και θεωρείται «άντρο» του βρόμικου εμπορίου εξαγωγής και μεταφοράς έννομου ή παράνομου σερβικού στρατιωτικού υλικού σε πολλά κράτη της Νότιας Ασίας, της Δυτικής Αφρικής και στην Αραβική Χερσόνησο(ειδικά στην Υεμένη). Από την εποχή της πρώην Γιουγκοσλαβίας το συγκεκριμένο αεροδρόμιο έχει διασυνδέσεις με ρωσικούς μαφιόζικους κύκλους, ενώ εκεί κοντά εδρεύει μια ρωσική στρατιωτική/κατασκοπευτική βάση (που κρύβεται πίσω από την ονομασία «ρωσική βάση» για «έκτακτες καταστάσεις και ανθρωπιστικές επιχειρήσεις»).

Η Σερβία έχει μεγάλο αριθμό στρατιωτικών, εκπαιδευτικών, τεχνολογικών εργαστηρίων και ιδρυμάτων. Δεκατρείς εταιρίες είναι υπό την «ομπρέλα» της κρατικής Yugoimport, ενώ υπάρχουν γύρω στις 220 (καταγεγραμμένες) που είναι ιδιωτικής φύσης. Ο συνολικός προϋπολογισμός από τις ετήσιες εξαγωγές ξεπερνά τα 900 εκατ. δολάρια. Κάθε δύο χρόνια η Σερβία διοργανώνει την αρκετά υπολογίσιμη Διεθνή Εκθεση Partner. Από τις πιο σημαντικές εταιρίες είναι η κρατική Krusik στο Βάλιεβο, που έχει αρκετά «πλοκάμια» στο Μπανγκλαντές (ειδικά σε όλμους, νάρκες κ.λπ.). Ελέγχεται για εμπλοκή στην Ανατολική Ουκρανία των Ρώσων αποσχιστών, καθώς και στην Υεμένη.

5 Στο Μπανγκλαντές η Σερβία είναι ένατη σε πωλήσεις αμυντικού υλικού. Συνήθως παραλήπτες είναι οι συνοριακές στρατιωτικές δυνάμεις, ειδικά στην ασταθή παραμεθόριο με τη Μιανμάρ. Λόγω του προβλήματος με τους μουσουλμάνους Ροχίνγκιας στη Μιανμάρ, η Ντάκα έχει άρει τα ναρκοπέδια για να μη χάνουν τη ζωή τους οι άνθρωποι που εισέρχονται στο έδαφος του Μπανγκλαντές. Η ασιατική χώρα διαθέτει πανσπερμία στρατιωτικού υλικού από 19 κράτη.

7 Η Ουκρανία είναι -ανεξάρτητα του πολέμου με τη Ρωσία- από τα κορυφαία κράτη στις στρατιωτικές αερομεταφορές. Εχει εμπειρία, αεροπορική βιομηχανία, πολύ καλούς τεχνικούς-επιστήμονες, ενώ αεροσκάφη της (πολλά ανήκουν σε ιδιωτικές εταιρίες) μεταφέρουν όπλα και υλικά σε όλες τις ηπείρους. Τα πλείστα αεροσκάφη Antonov έχουν χρησιμοποιηθεί από τη Ρωσία, την Ουκρανία, το Καζακστάν κ.ά. Ομως, ο αεροπορικός στόλος έχει «γεράσει» από το 1971 που πέταξε το πρώτο.

Εκτός απρόοπτων εξελίξεων ,η ανακοίνωση του υπουργού Αμυνας, Νεμπόισα Στεφάνοβιτς, δείχνει να ισχύει αναφορικά με το τι μετέφερε το ουκρανικό Antonov12: φορτίο δοκιμαστικών βλημάτων όλμων /εκπαιδευτικά (κάτι που επιβεβαιώνεται και από δικής μου πλευράς μετά από επικοινωνία με Σέρβους στρατιωτικούς).

Το αν θα έπρεπε το ουκρανικό αεροπλάνο να επιδιώξει προσγείωση στον αερολιμένα της Λήμνου «Ηφαιστος», που ήταν πλησιέστερα από το αεροδρόμιο «Μέγας Αλέξανδρος» στη Χρυσούπολη Καβάλας ,αυτό μόνο ο κυβερνήτης θα μπορούσε να το απαντήσει. Σε τέτοιες καταστάσεις η λήψη αποφάσεων και η διαχείριση κρίσης είναι οριστικότατες. Το αεροδρόμιο Λήμνου λόγω εγγύτητας με την Τουρκία είναι πάντοτε ανοικτό, με αεροσκάφη ετοιμότητας, ενώ διαθέτει έναν από τους μεγαλύτερους διαδρόμους προσγείωσης/απογείωσης νατοϊκών προδιαγραφών. Ξεκάθαρη απάντηση για την επιλογή του δεν μπορεί να δοθεί.

10 Σωστά μετέβη τμήμα του Ειδικού Λόχου για την αντιμετώπιση τυχόν ραδιολογικής, χημικής, βιολογικής, πυρηνικής παρουσίας ή απειλής. Λογικά, δεν υπήρχε πρόβλημα. Σημειώνεται ότι λόγω των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004 έχουμε αποκτήσει σημαντική εμπειρία σε αντιμετώπιση τέτοιων περιστατικών. Επίσης, συμμετέχουμε στο τσεχικό-νατοϊκό Κέντρο Αριστείας στο Πεσκόφ της Τσεχίας, που είναι από τα κορυφαία παγκοσμίως, έχουμε αξιωματικό-σύνδεσμο, και συνεχώς αναβαθμίζουμε τις εμπειρίες και γνώσεις μας σε θέματα ανίχνευσης, αντιμετώπισης, απολύμανσης, υγειονομικής συνδρομής κ.ά

hlektragr

Recent Posts

Η ΤΕΛΕΤΗ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΦΩΤΟΣ ΕΙΣ ΤΟ ΠΑΤΡΙΑΡΧΕΙΟΝ

Τό Μέγα Σάββατον, 21ην Ἀπριλίου /4ην Μαΐου 2024, ἔλαβε χώραν ἡ Τελετή τοῦ Ἁγίου Φωτός…

2 ημέρες ago

Ευχές και δώρα στο Δεκάζειο Γηροκομείο Τρίπολης από την Περιφέρεια Πελοποννήσου

Το Δεκάζειο Γηροκομείο Τρίπολης επισκέφθηκε ο Αντιπεριφερειάρχης Π.Ε. Αρκαδίας, Κωνσταντίνος Μανδρώνης, την Μεγάλη Πέμπτη 2…

3 ημέρες ago

Η Τελετή του Επιταφίου εις το Πατριαρχείον Ιεροσολύμων (video)

Τό ἑσπέρας τῆς Μεγάλης Παρασκευῆς, 20ῆς Απριλίου/3ης Μαΐου 2024, ἔλαβε χώραν εἰς τόν Πανίερον Ναόν…

3 ημέρες ago

Πάσχα 2024: Η μεγαλύτερη έξοδος μετά τον κορωνοϊό – Πάνω από 425.000 οχήματα έφυγαν από την Αττική

Μια από τις μεγαλύτερες εξόδους των τελευταίων ετών, θεωρείται η φετινή, με εκατοντάδες χιλιάδες Αθηναίους…

3 ημέρες ago

Άγιο Φως: Στις 19:30 στο «Ελ. Βενιζέλος» από τα Ιεροσόλυμα – Πώς θα φτάσει σε όλη την Ελλάδα

Το απόγευμα του Μεγάλου Σαββάτου φτάνει στην Ελλάδα από τα Ιεροσόλυμα το Άγιο Φως, μεταφέροντας…

3 ημέρες ago