ΕΛΛΑΔΑ

Φονικός καύσωνας στην Ευρώπη: Πάνω από 1000 νεκροί και θερμοκρασίες ρεκόρ

Για μέρες «Αποκάλυψης» κάνουν λόγο βρετανικά και γαλλικά Μέσα Ενημέρωσης, λόγω του ασυνήθιστου κύματος καύσωνα που πλήττει το Ηνωμένο Βασίλειο και των πυρκαγιών που κατακαίνε τεράστιες εκτάσεις στη Νότια Ευρώπη.

«Οι παρατεταμένοι και συχνοί καύσωνες θα γίνουν η νέα κανονικότητα», προειδοποίησε ο Ενρίκε Σάντσεθ, καθηγητής Περιβαλλοντικών Σπουδών στο Πανεπιστήμιο της Καστίλης-Λα Μάντσα. Μιλώντας στο BBC, ο Ισπανός καθηγητής τόνισε ότι, μέσα στα επόμενα χρόνια, η Ευρώπη θα βιώνει όλο και πιο ακραία και φονικά φαινόμενα. Καθώς η Ισπανία και η Πορτογαλία μετρούν τις πληγές και τους νεκρούς τους ύστερα από τον καταστροφικό καύσωνα και τις πυρκαγιές -που ακόμη αποτελούν μεγάλο πρόβλημα-, η Βρετανία ετοιμάζεται για το πιο επιθετικό και ασυνήθιστο κύμα ζέστης στην ιστορία της.Στην Ισπανία και την Πορτογαλία οι νεκροί από τις επιπτώσεις του καύσωνα έχουν ξεπεράσει τους 1.000 σύμφωνα με απολογισμό των Αρχών. Θλιβερές λίστες για νεκρούς άρχισαν να κάνουν και οι Αρχές στη Βρετανία. Ενα 16χρονο αγόρι που έχασε χθες τη ζωή του κολυμπώντας σε ποτάμι είναι το δέκατο θύμα των τελευταίων ημερών. Με έκτακτη ανακοίνωση, η Αστυνομία προειδοποιεί για τους κινδύνους που ενέχει το κολύμπι σε ποτάμια και λίμνες. Επίσης, οι υγειονομικές Αρχές φοβούνται την αύξηση των θανάτων και την επιδείνωση της υγείας ευάλωτων ατόμων.

Οι Αρχές σε όλη τη Βρετανία προετοιμάζονται για εισβολή νέου θερμού κύματος από σήμερα, που όμοιό του δεν έχει γνωρίσει η χώρα, τουλάχιστον όσο υπάρχουν τα μετεωρολογικά αρχεία. Οι ειδικοί μιλούν για καύσωνα 41-43 βαθμών Κελσίου, απίστευτο για τη χώρα. Χθες, η πιο υψηλή θερμοκρασία καταγράφηκε στην περιοχή της Ουαλίας (35,3 βαθμοί). Από σήμερα, όμως, θα μπει όλη η Αγγλία στο «κάδρο» της ζέστης και το Λονδίνο αναμένεται να είναι ένα από τα πιο καυτά σημεία της επικράτειας.

Οι Αρχές ανακοινώνουν συνεχείς οδηγίες προς τους πολίτες που είναι ασυνήθιστοι σε τέτοια φαινόμενα και αναζητούν απεγνωσμένα ανεμιστήρες και τρόπους να δροσιστούν. Ορισμένα δρομολόγια τρένων έχουν ακυρωθεί, καθώς οι σιδηροδρομικές γραμμές θα μπορούσαν να υποστούν βλάβη εξαιτίας της υπερβολικής ζέστης.

Οι πυρκαγιές καταστρέφουν δασικές εκτάσεις και σπίτια στη Δυτική Γαλλία, στην Ισπανία, στην Ελλάδα, στην Πορτογαλία. Ο γαλλικός Τύπος μιλάει για «Αποκάλυψη», καθώς 15 περιοχές του γαλλικού Νότου έχουν τεθεί σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης και χιλιάδες κάτοικοι υποχρεώθηκαν να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους. Στην Ισπανία, οι πυρκαγιές δεν έχουν ακόμη αντιμετωπιστεί σε Καταλονία, Γαλικία, Καστίλη και Λεόν. Η Πορτογαλία άρχισε να συνέρχεται από τις πυρκαγιές, όμως οι Αρχές βρίσκονται σε επιφυλακή υπό το φόβο αναζωπυρώσεων, καθώς οι θερμοκρασίες εξακολουθούν να είναι πολύ υψηλές και κανείς δεν θέλει να ξαναζήσει την καταστροφή του 2017, όταν 66 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους στις φλόγες.

«Καμπανάκι» από τον ΟΗΕ

Οι επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής προκαλούν ασφυξία στον πλανήτη, όπως προειδοποίησε ο γ.γ. του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες. «Η μισή ανθρωπότητα βρίσκεται σε επικίνδυνη ζώνη», ανέφερε μιλώντας για τις πυρκαγιές και τους καύσωνες που πλήττουν μεγάλο τμήμα του βόρειου ημισφαιρίου, ενώ στο νότιο, οι πλημμύρες είναι σύνηθες φαινόμενο. Ο Γκουτέρες κατήγγειλε την αδιαφορία των ανεπτυγμένων χωρών που συνεχίζουν να χρησιμοποιούν ορυκτά καύσιμα, τα οποία επιδεινώνουν την κλιματική αλλαγή.

Εκτός από την Ευρώπη, πυρκαγιές μαίνονταν τις τελευταίες ημέρες και στη Βόρεια Αμερική, ενώ καύσωνας και ξηρασία έχουν καταστρέψει ολόκληρες περιοχές της Αφρικής, της Ασίας και της Ινδίας.

hlektragr

Recent Posts

Εθελοντική αιμοδοσία στον Ιερό Ναό Αγίου Νικολάου Κορίνθου

Εθελοντική αιμοδοσία θα πραγματοποιηθεί στον Ιερό Ναό Αγίου Νικολάου Κορίνθου τη Δευτέρα 20/5 και ώρες…

21 λεπτά ago

Σαν σήμερα 20 Μαΐου

1609: Εκδίδονται στο Λονδίνο τα σονέτα του Ουίλιαμ Σέξπιρ. 1825: Ο Παπαφλέσσας και οι λίγοι ηρωικοί πολεμιστές που…

50 λεπτά ago

Εορτολόγιο: Ποιοι γιορτάζουν σήμερα

Σήμερα Δευτέρα 20 Μαΐου 2024 είναι του Αγίου Θαλλελαίου μάρτυρος ιατρού, της Αγίας Λυδίας της…

1 ώρα ago

Λαμία: Κάηκαν οι εγκαταστάσεις της εταιρείας που εμπλέκεται στην υπόθεση τροφικής δηλητηρίασης μαθητών

Ισχυρές δυνάμεις της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας και δυνάμεις της 7ης ΕΜΑΚ μετέβησαν στον Βιομηχανική Περιοχή Λαμίας,…

8 ώρες ago

Μπαράζ ανόδου στη Γ’ Εθνική – Μεγάλη νίκη του ΑΟ Λουτράκι με αντίπαλο τον Παναυπλιακό

Η ομάδα του Παντελή Κολιάκου νίκησε τον Παναυπλιακό με 1-0 και συνεχίζει να ονειρεύεται την…

8 ώρες ago

Super League: Πρωταθλητής Ελλάδας ο ΠΑΟΚ

Ο ΠΑΟΚ πήρε το ντέρμπι της Θεσσαλονίκης, επικρατώντας με 2-1 του Άρη στο «Κλεάνθης Βικελίδης»…

9 ώρες ago