ΕΛΛΑΔΑ

17η Ιουλίου: Παγκόσμια Ημέρα Διεθνούς Δικαιοσύνης

17η Ιουλίου: Παγκόσμια Ημέρα Διεθνούς Δικαιοσύνης

Η Παγκόσμια Ημέρα Διεθνούς Δικαιοσύνης γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 17 Ιουλίου. Η πρωτοβουλία ανήκει στο συνασπισμό «Συμμαχία για το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο». Στόχος του συνασπισμού αυτού είναι να γνωστοποιήσει σε όλον τον κόσμο το σύστημα της τακτικής διεθνούς ποινικής δικαιοσύνης. Το σύστημα αυτό ασχολείται με ζητήματα, τα οποία σχετίζονται με εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας, όπως είναι οι γενοκτονίες, τα εγκλήματα πολέμου.

Παγκόσμια Ημέρα Διεθνούς Δικαιοσύνης: Η καθιέρωση από τον ΟΗΕ

Έτσι, στις 17 Ιουλίου 1998, τέθηκε σε ισχύ το καταστατικό και η σύμβαση της ΡώμηςΑξίζει να σημειωθεί πως η Σύμβαση της Ρώμης επικυρώθηκε από τα 106 από τα 192 κράτη, που αποτελούν τον ΟΗΕ.  Ωστόσο, χώρες με μεγάλη δύναμη και κύρος στη διεθνή πολιτική σκηνή, όπως οι ΗΠΑ, η Κίνα, η Ρωσία, δεν την έχουν επικυρώσει. Με αυτό τον τρόπο, εμποδίζουν την επιβολή της δικαιοσύνης και δυσχεραίνουν την απονομή της. Σύμφωνα με αυτήν, το Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης δημιουργήθηκε και άρχισε να λειτουργεί από το 2002. Έτσι, τα εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας ανήκουν στην αρμοδιότητα του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου.

Η σημασία της Παγκόσμιας Ημέρας Διεθνούς Δικαιοσύνης

Για αυτόν το λόγο, η μέρα αυτή μας υπενθυμίζει επίσης πώς όλοι πρέπει να εργαζόμαστε με κοινό συμφέρον σε διεθνές και εθνικό επίπεδο για την εξιχνίαση των εγκλημάτων. Έτσι, απώτερος στόχος είναι η παραδειγματική τιμωρία των δραστών. Επίσης, οι ίδιοι να λογοδοτούν και έτσι, να λογοδοτούν για όλα τα εγκλήματα, που διαπράττουν. Με αυτό τον τρόπο, γίνεται φανερό και αντιλαμβανόμαστε πως κοινός γνώμονας και κοινή συνισταμένη όλων των παραπάνω, που αναφέρθηκαν, είναι η συμφιλίωση και η κοινή ειρήνη. Διότι, αν δεν υπάρχει η ίδια, τα τρομακτικότερα εγκλήματα δεν τιμωρούνται. Οι συγγενείς των θυμάτων, αλλά και τα ίδια τα θύματα, δεν δικαιώνονται. Η ατιμωρησία ανθεί τότε. Το μίσος αναπτύσσεται και οδηγούμαστε σε πράξεις ανταπόδοσης και εκδίκησης.

Διεθνής Δικαιοσύνη: Η στήριξη από την Ε.Ε.

Για αυτό και παρατηρούμε την ίδια την Ευρωπαϊκή Ένωση να ενισχύει και να στηρίζει πρωτοβουλίες στον τομέα της μεταβατικής δικαιοσύνης και στους μηχανισμούς της διεθνούς δικαιοσύνης, σε σχέση με συγκεκριμένες χώρες. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί η διάθεση ύψους 1,5 δισεκατομμυρίου στον διεθνή, ανεξάρτητο και αμερόληπτο μηχανισμό. Το ποσό αυτό διατίθεται με σκοπό να συμβάλλει στην έρευνα. Ειδικότερα, όσον αφορά τη δίωξη προσώπων, που ευθύνονται για τα πλέον σοβαρά εγκλήματα, που διεπράχθησαν στη Συρία, βάσει του Διεθνούς Δικαίου.

Για αυτό το λόγο, η διεθνής κοινότητα, με αφορμή την κίνηση και την πρωτοβουλία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, καλείται να στηρίξει τον μηχανισμό αυτό. Αυτό θα επιτευχθεί με την παροχή ικανοποιητικών χρηματοδοτικών εργαλείων, σύμφωνα με τις αρχές της καθολικότητας και το υψηλότερο επίπεδο επαγγελματισμού.

Συμπερασματικά, τίποτε από όλα αυτά δεν μπορεί να πραγματοποιηθεί, αν δεν υπάρχει ως βάση το Διεθνές Δίκαιο, τα ανθρώπινα δικαιώματα και οι ισχυροί διεθνείς θεσμοί. Για αυτό και εστιάζουμε την προσοχή μας στην περαιτέρω καταπολέμηση της ατιμωρησίας και την προώθηση της καθολικής επικύρωσης του Καταστατικού της Ρώμης.

hlektragr

Recent Posts

Παιδικές κατασκηνώσεις ΔΥΠΑ: Τη Μεγάλη Τετάρτη ξεκινούν οι αιτήσεις για τα 70.000 voucher

Ξεκινά αύριο (29.4.2024) Μεγάλη Τετάρτη και ώρα 11:00 η υποβολή ηλεκτρονικών αιτήσεων δικαιούχων και παρόχων…

18 ώρες ago

Αττική Οδός: Τροχαίο ατύχημα στο ρεύμα προς Αεροδρόμιο – Καθυστερήσεις έως την έξοδο για Λαμία

Σοβαρό τροχαίο σημειώθηκε νωρίτερα στην Αττική Οδό στο ύψος του κόμβου Δημοκρατίας στο ρεύμα προς…

20 ώρες ago

Σε κρίσιμη κατάσταση νεαρός στην Κοζάνη που ήπιε φυτοφάρμακο

Μεγάλη επιχείρηση της αστυνομίας στήθηκε το πρωί της Μεγάλης Τετάρτης, προκειμένου να μεταφερθεί φάρμακο-αντίδοτο στην…

20 ώρες ago

Δήμος Ξυλοκάστρου : Πανελλήνιο Πρωτάθλημα Βάδην 10χλμ το Σάββατο 11 Μαΐου 2024.

Με υπερηφάνεια ανακοινώνουμε ότι ο Δήμος μας φιλοξενεί το Πανελλήνιο Πρωτάθλημα Βάδην 10χλμ το Σάββατο…

20 ώρες ago

Πασχαλινή Συναυλία Φιλαρμονικής Λουτρακίου την Κυριακή 28 Απριλίου

Η Φιλαρμονική Λουτρακίου, στο δρόμο προς την κορύφωση του Θείου Πάθους τη Μεγάλη Εβδομάδα, παρουσιάζει…

20 ώρες ago

Υπό την αιγίδα της Περιφέρειας Πελοποννήσου το αναπτυξιακό τουρνουά ποδοσφαίρου «Πάσχα 2024- Καλαμάτα»

Υπό την αιγίδα της Περιφέρειας Πελοποννήσου και με πολλές συμμετοχές, πραγματοποιήθηκε το αναπτυξιακό τουρνουά ποδοσφαίρου…

21 ώρες ago